DATE

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Οι τέσσερις γκάφες με την ψήφο εμπιστοσύνης και η καταψήφιση από το Χρηματιστήριο του 

του Μάκη Ανδρονόπουλου

Οι δανειστές ξέρουν ότι το πρόγραμμά τους έχει αποτύχει παταγωδώς και τρέμουν, για πολιτικούς και οικονομικούς λόγους, μην τους «σκάσει» η Ελλάδα στα χέρια με τα 320 δισ. ευρώ χρέος. Ψάχνουν να βρουν τρόπο να τα μπαλώσουν πριν συμβεί κανένα «ατύχημα», εξ ου και οι εκτιμήσεις πως δεν πρέπει να βγείτε ξεβράκωτοι στις αγορές, πως το ΔΝΤ δεν μας εγκαταλείπει, πως η χώρα χρειάζεται ένα «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» κ.ο.κ.
Όμως, για να τα μπαλώσουν, οι δανειστές  χρειάζονται  και κάποια πολιτικά εχέγγυα, όπως η περιβόητη «πολιτική σταθερότητα» που μόνο οι 180 την εξασφαλίζουν ως το 2016. Επειδή όμως αυτό δεν υπάρχει, το δίδυμο Σαμαράς-Βενιζέλος που αντιμετώπιζαν την ανατροπή τους εκ των έσω (από Ντόρα και Χρυσοχοϊδη) σκέφτηκαν την ψήφο εμπιστοσύνης για να προλάβουν το διπλό πραξικόπημα, αλλά και να εκτονώσουν γενικά την πίεση, μπας και ο Γιούνκερ τους δώσει κάτι τις για να βγάλουν τον προϋπολογισμό του 2014 και του 2015 (οπότε και αναμένεται το ασφαλιστικό κραχ)… Δηλαδή, η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν ένα πολιτικό κολπάκι  για να αποφύγουν την «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» που απεργάζονται οι μεγάλοι πάτρωνες και να κερδίσουν λίγους μήνες μήπως και έτσι μπορέσουν να αναστήσουν το εντελώς ψόφιο success story…
Το πρώτο το απέφυγαν, αλλά η νίκη ήταν πύρρειος! Διότι, πρώτον, ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε επί τρεις μέρες να ξεδιπλώσει το πρόγραμμά του (όταν στη ΔΕΘ έκοψαν την ομιλία του Αλ. Τσίπρα) και να το ακούσουν οι πάντες αναλυτικά. Δεύτερον, εξέθεσαν όλους τους τζάμπα μάγκες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κάνουν θορυβώδη κριτική στην κυβέρνηση και υπερψηφίζουν σιωπηλά. Τρίτον, το φιλοθεάμον κοινό βλέποντας την Βούλτεψη να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για όσα κάνει η μονταζιέρα του Μαξίμου στο διαδίκτυο, αισθάνθηκε την χυδαιότητα του εμπαιγμού.  Τέταρτον και σημαντικότερο, την ώρα που ανέβαινε η παράσταση της ψήφου εμπιστοσύνης, κατέρρεε το χρηματιστήριο.
Την Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου, οι «επενδυτές» καταψήφιζαν το success story!... με δύο μακροβούτια του γενικού δείκτη κάτω από τις 1000 μονάδες, για να τον μαζέψουν τελικά στις 1005. Δηλαδή, βρέθηκε στα χαμηλά 13 μηνών με απώλειες 26% από τα υψηλά της 18ης Μαρτίου για το γενικό δείκτη και 36% για τις τράπεζες.
Οι εξηγήσεις που δίνουν οι αναλυτές είναι πολύ επιφανειακές και συγκυριακές. Μία φταίει η Τρόικα, μία ο ΕΝΦΙΑ, μία ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ο Άδωνης, μία οι συνωμοσίες της Νέας Υόρκης και της Φρανκφούρτης υπέρ των short  παικτών, μία τα stress tests, τα «κόκκινα δάνεια»  ... ενώ είναι σαφές ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι εντός του «σπιράλ του θανάτου» εδώ και μήνες εξ αιτίας της καταστροφής που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία και αποτελεί την αρένα για τα hedge funds που έρχονται και κάνουν αρπαχτές με όχημα τις τράπεζες. Τα όποια ανοδικά «ράλι» του δείκτη είναι για να βγάλουν λεφτά οι κερδοσκόποι. Η μετοχή της πάλαι ποτέ κραταιάς Eurobank κάνει κάτω από 3 δεκάρες του ευρώ, με κεφαλαιοποίηση 4,26 δισ. ευρώ. Αστεία νούμερα, η Εθνική με κεφαλαιοποίηση 7,7 δισ. ευρώ,  η Alpha Bank με 7,6 δισ.  και η Πειραιώς με 7,3 δισ….
Όλα αυτά δεν είναι συγκυριακά. Το χρηματιστήριο είναι ο καθρέπτης των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, που τα δύο μνημόνια δεν κατάφεραν να λύσουν, απεναντίας εκθεμελίωσαν τον όποιο παραγωγικό ιστό υπήρχε, σε σημείο μάλιστα που τα καθιστά ύποπτα. Δημιούργησαν διαρθρωτική ανεργία και κατέστρεψαν το κοινωνικό κράτος.
Γι΄ αυτό και ο προηγούμενος μήνας Σεπτέμβριος έκλεισε με απώλειες 8,63% για τον Γενικό Δείκτη και ανάλογες απώλειες στο 9μηνο. Το χρηματιστήριο δεν είναι «εγκλωβισμένο στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα του πολιτικού κινδύνου» όπως υποστηρίζουν έγκυροι αναλυτές, αλλά είναι εγκλωβισμένο στην ανικανότητα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να κάνει οιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση υπέρ της ανάπτυξης. Το χρηματιστήριο ξέρει πια καλά ότι αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί μόνο τους χορηγούς της διαπλοκής, γι΄ αυτό και καταψηφίζει τη κυβέρνηση και τη φούσκα του success story.