DATE

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017


Χωρις social ? OMG


του Ίωνα Παπαδάκη 
Αλήθεια, τι θα έκανες αν δεν είχες Facebook, Instagram, Twitter! Ούτε να το σκεφτείς δεν θέλεις…
Γιατί τώρα πια έμαθες…

Είναι σα να θες να οδηγήσεις αυτοκίνητο χωρίς σειριακό κιβώτιο, χωρίς αερόσακους και ABS. Σα να πας να φας σαλάτα χωρίς γκότζι μπέρι και φλούδες από παπάγια βουτηγμένες σε απόσταγμα λυκίσκου με φράουλα! OMG… αν είναι ποτέ δυνατόν!
Πας καλά ρε βλάκα; Είχες και στο χωριό σου σειριακό κιβώτιο, γκότζι μπέρι και ipad;
Θα σου πω εγώ λοιπόν τι θα έκανες αν δεν είχες  Facebook, Instagram, Twitter…Α! Και για να μην παρεξηγιόμαστε και εγώ αν δεν έχω τα παραπάνω φρικάρω, αλλά τα λέω για να τιμήσω την παροιμία «βαράω το σαμάρι για να ακούει ο γάιδαρος! (όπου «γάιδαρος» είμαι εγώ φυσικά)
Λοιπόν, αν δεν είχες αυτά τα «σατανικά» μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
ΘΑ…
…έβλεπες εκείνη την τόση δα λεπτομέρεια στο θρίλερ που παρακολουθούσες, θα καταλάβαινες τον δολοφόνο και θα έκανες και τον έξυπνο στην κοπελιά σου!
… παρακολουθούσες εκείνη τη μαγική πτήση της 18ουρας και τους απίθανους ελιγμούς που έκανε για να εντυπωσιάσει το ταίρι της! Θα την έβλεπες γκρο πλαν μέχρι να χαθεί από τα μάτια σου, αντί να προσπαθήσεις να απαθανατίσεις!
…έβλεπες την μοναδική είσοδο του Robbie Williams στη συναυλία «Let me Entertain You» και θα τον έβλεπες να ερμηνεύει το «Me and my Monkey» αντί να κάνει live μετάδοση για να δείξεις στους φίλους σου ότι «ήμουν και εγώ εκεί»!
…την θαύμαζες, αντί να βρεις ευκαιρία -την ώρα που η κοπελιά σου πηγαίνει προς την τουαλέτα- να δεις τι ποστάρουν οι φίλοι στο Facebook και θα είχες την ευκαιρία να τη δεις να περπατάει χαριτωμένα, θα χάζευες τους άντρες που την κοιτάνε και θα φούσκωνες σαν παγόνι και όταν θα επέστρεφε θα την έβλεπες να κοιτάει μόνο εσένα και θα της έλεγες έτσι απλά, «πόσο όμορφη είσαι» ή ακόμα και «πόσο όμορφο πισινό έχεις» (δεν είναι ντροπή αν το πεις χαριτωμένα βλάκα μου… αρέσουν αυτά στις γυναίκες)!
…την άκουγες, θα παρακολουθούσες με προσοχή, αυτά που σου λέει και θα μιλούσατε! Θα της έλεγες την άποψή σου, θα σου έλεγε τη δικιά της και θα γινόσασταν φίλοι! Αληθινοί φίλοι… με κουβέντα, μυστικά, εκμυστηρεύσεις, καυγάδες, φιλάκια, σεξ, σαχλαμάρες και μοίρασμα!
…κουβέντιαζες! Δεν θα κρυβόσουν πίσω από ένα -τόσο δα- πληκτρολόγιο για να «πεις»… Να πεις ότι κι αν ήταν αυτό. Θα μάζευες τα κουράγια σου και θα έλεγες κατά πρόσωπο, θα «θέλω» και τα «δεν θέλω», θα άκουγες αντίλογο και τον τίτλο του «άντρα» που στέκεται μπροστά στις ευθύνες του!
…φλέρταρες βλάκα μου! Θα έβλεπες τα μάτια που δε λένε ποτέ ψέματα… Θα μιλούσες γρήγορα, θα έχανες τα λόγια σου και θα κοκκίνιζες σαν 15χρονο στο πρώτο του μπλουζ! Και εκείνο το πρώτο, αυθόρμητο φιλί, δεν θα το έστελνες με «καραγκιοζάκι» αλλά θα το κουβαλούσες στον ύπνο σου!
…μιλούσες στο τηλέφωνο! Ατελείωτες ώρες… θα τσακωνόσουν χωρίς θυμωμένες φατσούλες, θα έκανες «γούτσου γούτσου» χωρίς κόκκινες καρδούλες, θα κουτσομπόλευες με αντίλογο και θα άκουγες τα πονηρά χαιρέκακα γελάκια… Θα κανόνιζες να βγεις χωρίς να ρωτάς «είσαι μέσα» και ο άλλος να μην σου απαντάει γιατί έχει κλειστό το messenger!
… χάζευες τους περαστικούς αντί για μία οθόνη, θα απολάμβανες ωραίες εικόνες, θα έκανες όνειρα δικά σου και όχι προβολή τα όνειρα που ποστάρουν στον τοίχο τους οι «φίλοι» σου! Θα απολάμβανες το φαγητό σου αντί να το φωτογραφίζεις, θα τσούγκριζες το ποτήρι σου αντί να «νιώθεις ευλογημένος» που είσαι με τους φίλους σου, θα περπατούσες απολαμβάνοντας και όχι σκουντουφλώντας γιατί αντί να βλέπεις μπροστά σου, ήσουν απασχολημένος να δεις πόσα «like» μάζεψες!
…έπαιζες επιτραπέζια! Θυμάσαι τι ωραία που ήταν όταν καθόσασταν γύρω από το τραπέζι του σαλονιού και παίζατε “Trivial”; Που τσακωνόσασταν, γελούσατε και κάποια στιγμή τα παρατούσατε και πηγαίνατε για ποτάκια (έτσι για να συνεχίσετε την διαφωνία στην Τρίτη απάντηση)… Τώρα κάθεσαι και παίζεις τάβλι με αντίπαλο το κινητό. Μια ομορφιά!
… Θα ζούσες λίγο παραπάνω! Στον πραγματικό κόσμο…

Σε αυτόν τον κόσμο που κάνεις γκριμάτσες και κάποιος καταλαβαίνει πως νιώθεις.
Σε αυτόν τον κόσμο που ο καυγάς έχει αξία, πάθος και ένταση.
Σε αυτόν τον κόσμο που η αγκαλιά και το φιλί έχει «θερμοκρασία».
Σε αυτόν τον κόσμο που κάποιος θα εκτιμήσει τα 30’’ ανατριχιαστικού θάρρους που χρειάστηκες για να κάνεις κάτι μεγαλειώδες!
Μην το πάρεις προσωπικά! 
Σήμερα γράφω για σένα και για μένα… 
Γιατί «ο αναμάρτητος…» κλπ. κλπ. κλπ 

πηγή : ionistis.wordpress.com

   

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017


Δεν φταίω, Ιαβέρη !




του Βαγγέλη Ντάλη


Κάθε φορά που γίνεται ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα κι ακούω - καπάκι - τον Ιαβέρη σε κάποιο κανάλι, νιώθω ένα σφίξιμο στο στομάχι. Νιώθω κατηγορούμενος. Πέρα από τη φρίκη που νιώθω για το δυστύχημα, νιώθω κι αυτό το μούδιασμα της ενοχής. Γιατί είμαστε, λέει, ο χειρότερος, οδηγικά, λαός. Γιατί δεν έχουμε οδηγική παιδεία.

Οδηγώ μηχανή μεσαίου κυβισμού. Γρήγορη. Δύο βράδια μετά το μοιραίο δυστύχημα με την Porsche -Jumpo είμαι στο προτελευταίο φανάρι της Κύμης, πριν την είσοδο προς Αττική οδό. Κόκκινο το φανάρι και περιμένω στη δεξιά λωρίδα. Πριν από εμένα έχει φτάσει άλλη μεγάλη μηχανή. Λίγα δευτερόλεπτα πριν το φανάρι γίνει πράσινο, στις διακεκομμένες γραμμές που βγάζουν από το δρόμο, μας «αγκαζάρει» τζιπ μεγάλου κυβισμού με την εξάτμισή του να γουργουρίζει ανυπόμονη και το γκάζι - συμπλέκτης να παίζουν το σκύλο με τη γάτα. Στην κεντρική λωρίδα είναι μόνο ένα αυτοκίνητο και στην αριστερή, στο φανάρι της αριστερής στροφής άλλα δύο που θα κατευθυνθούν προς Ψαλίδι. 


Είναι μεσάνυχτα και η κίνηση ελάχιστη. Ο οδηγός του τζιπ όμως ανυπόμονος. Μόλις ανάβει το πράσινο, φεύγει σπινιάροντας, κλείνει το δρόμο στις δύο μηχανές και συνεχίζει με κατεύθυνση προς τα αριστερά. Κάνοντας πλάγια κίνηση τελικά βγαίνει στην αριστερή είσοδο της Αττικής οδού. Έχει διασχίσει διαγώνια τρεις λωρίδες κυκλοφορίας μπαίνοντας μπροστά από μηχανές και αυτοκίνητα για να μην περιμένει δεύτερος, πίσω από ένα και μοναδικό αυτοκίνητο, από το οποίο θα «απαλλασσόταν» μετά από 50 μέτρα αφού θα έβγαινε από το δρόμο!
Παραλίγο να εμπλακούμε πολλοί σε ένα ατύχημα για να κερδίσει κάποιος πέντε δευτερόλεπτα χρόνου. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Δύο βράδια μετά το δυστύχημα που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα …


Προφανώς ο οδηγός δεν είχε οδηγική παιδεία. Ούτε και γενικότερη παιδεία. Το κυρίαρχο στοιχείο στη συμπεριφορά του δεν ήταν όμως αυτό. Ήταν η αντικοινωνικότητά του. Ήταν η απαξίωση όσων άλλων βρίσκονταν στο δρόμο. Η επιθετική συμπεριφορά απέναντί τους και η παντελής έλλειψη σεβασμού απέναντι στα δικαιώματά τους και τις προτεραιότητες. Το «εγώ» του που δεν δεχόταν ότι μπορούσε να είναι δεύτερος, ότι πρέπει να περιμένει να περάσει πρώτα ο άλλος που είχε σειρά.
Ο ίδιος που οδηγεί έτσι, είναι ο ίδιος που ως επιβάτης λεωφορείου θα σε σπρώξει για να σου πάρει τη σειρά, είναι ο ίδιος που θα στρογγυλοκαθήσει σε θέση ενώ ηλικιωμένοι άνθρωποι θα είναι όρθιοι, είναι ο ίδιος που θα παρκάρει το αυτοκίνητό του πάνω στο πεζοδρόμιο αναγκάζοντας γονείς παιδιών με καρότσια να κατέβουν στο δρόμο, είναι ίδιος που θα παρκάρει το μηχανάκι του πάνω στις ράγες - οδηγούς τυφλών. Τον ξέρετε όλοι. Είναι αυτός που ο γλαφυρός αθλητικογράφος Γιώργος Γεωργίου αποκαλεί «ο κλασικός μα@@κας Έλληνας». 


Γι’ αυτό σου λέω, Ιαβέρη. Δεν φταίω για τα ατυχήματα. Κάθε φορά που μου λες ότι δεν ξέρω να οδηγώ σωστά, μου θυμίζεις τον Πάγκαλο που μου είπε ότι «μαζί τα φάγαμε». Και θα σου απαντήσω όπως και στον Πάγκαλο. Ο οποίος μπορεί να τα έφαγε με πολλούς άλλους, για να το λέει κάτι θα ξέρει, αλλά πάντως δεν τα έφαγε μαζί μου. Αντιθέτως, το κράτος «του», για να πληρώνει όσα έφαγε αυτός και όσοι έτρωγαν μαζί του, μου «έχει φάει» τα μισά από τα χρήματα που έχω βγάλει στη ζωή μου μέσω φόρων και εισφορών.


Αν φταίω, Ιαβέρη μου, σε κάτι είναι για την κοινωνία στην οποία έχω συνευθύνη ως πολίτης της. Αυτή είναι που δημιουργεί τέτοιες συμπεριφορές, με τα πρότυπα που προβάλει, κι όχι τόσο η έλλειψη οδηγικής παιδείας. Μου λες να γίνουν μαθήματα στα σχολεία. Καλό είναι. Να μάθουν τα παιδιά, από μικρά πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε στο δρόμο και τι κίνδυνοι υπάρχουν. Αλλά δεν το ξέρουν; Έλα κάποιο μεσημέρι έξω από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας να δεις πόσοι μαθητές φεύγουν με μηχανάκι. Ρώτησέ τους  πόσοι συμμαθητές τους έχουν πάθει ατύχημα με μηχανάκι. Ξέρουν ότι είναι παράνομοι. Το κοινωνικό πρότυπο που έχουν όμως είναι του φραγκάτου «μάγκα» που έχει όχημα και «φορτώνει τα γκομενάκια». Όσο είναι αυτό το πρότυπό τους, θα αψηφούν και την ασφάλεια και την αρτιμέλειά τους.
Όπως καταλαβαίνεις, δεν έχουν δίπλωμα σε τέτοιες ηλικίες. Κι όμως οδηγούν. Το ξέρουν οι γονείς τους. Σε αυτούς τους γονείς τί μάθημα μπορείς να κάνεις; Οδηγικής συμπεριφοράς; Μάθημα ζωής, μάθημα πολίτη χρειάζονται. 
Γιατί δεν έχουν καταλάβει το στοιχειώδες. Ότι όταν είσαι μόνος σου μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Όταν όμως είσαι σε μία κοινωνία πρέπει να σέβεσαι και τους άλλους. ΝΑ ΣΕΒΕΣΑΙ.


Αν σέβεσαι, μπορείς να μάθεις και τα υπόλοιπα. Κοίτα όμως τί έγινε στην Ημαθία, τρεις μέρες μετά το συμβάν που περιέγραφα στην αρχή.  17χρονος χωρίς δίπλωμα οδηγώντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα το αυτοκίνητο του μπαμπά του παρέσυρε και σκότωσε 13χρονη που περνούσε κανονικά από διάβαση πεζών στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το alexandriamou.gr επικαλούμενο μαρτυρίες, ο νεαρός οδηγός επιχείρησε να διαφύγει από το συμβάν ειδοποιώντας παράλληλα τον πατέρα του, ο οποίος άμεσα έφτασε στο σημείο του ατυχήματος αναλαμβάνοντας την ευθύνη του τροχαίου.


Δεν μπορώ να σκεφτώ την κατάσταση των γονιών του άτυχου κοριτσιού. Να μην τύχει σε κανέναν. Μπορώ να σκεφτώ όμως τη συμπεριφορά της άλλης οικογένειας. «Χωρίς δίπλωμα, με το αυτοκίνητο του μπαμπά». Ποιός χρειάζεται περισσότερη αγωγή, το παλικαράκι ή ο μπαμπάς, Ιαβέρη μου; Από ποιόν από τους δύο πιστεύεις ότι κινδυνεύω περισσότερο την επόμενη φορά που θα πάω προς Βέροια;;;


«Ο νεαρός οδηγός επιχείρησε να διαφύγει από το συμβάν ειδοποιώντας παράλληλα τον πατέρα του». Εσύ, Ιαβέρη μου, ποιόν πιστεύεις ότι θα ακούσει περισσότερο ένα παιδί, τα μαθήματα που θα του κάνει η Τροχαία ή τον πατέρα του που του έμαθε το «ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν»; Από φόβο εγκατέλειψε το 13χρονο κοριτσάκι ή από την προτροπή «φύγε μη σε πιάσουν, να γλιτώσεις το αυτόφωρο»; Δες ένα άσχετο με το συμβάν όμως κοινωνικό πρότυπο που υπάρχει: ο γνωστός «μάγκας» παρουσιαστής Λιάγκας δέχεται μήνυση πριν μια βδομάδα. Τί έκανε λοιπόν αυτός όταν έμαθε για τη μήνυση; Την κοπάνισε για να «γλιτώσει» το αυτόφωρο και επιστρέφοντας στην εκπομπή του έκανε αστειάκια για την απόδραση στην επαρχία όπου δοκίμασε φρεσκότατο ψαράκι... «Μάγκας»!


Την επόμενη μέρα: σύμφωνα με τα trikala.news, πεζός διέσχιζε διάβαση στα Τρίκαλα αλλά …αργά. Ο οδηγός του αυτοκινήτου που τον περίμενε δυσφόρησε, του ζήτησε να επιταχύνει και ο πεζός αντέδρασε. Ο οδηγός κατέβηκε και …ο πεζός μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο νοσοκομείο…. Κανένας από τους δύο δεν παραβίασε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.


Τον κοινωνικό κώδικα έχουμε παραβιάσει όλοι!

Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017



Για την τιμή των "όπλων" ρεεεεε...



του Κλεισθένη

Μάθαμε για την συνάντηση των τεσσάρων και την ειλημμένη απόφασή τους για την Ευρωπαϊκή ένωση των πολλών ταχυτήτων.

Όλοι προετοιμάζονται πλην των Ελλήνων.
Παλιότερα είχαμε μάθει για τα σχέδια β' ίσως και γ' των Γερμανών σε σχέση με την Ελλάδα.

Σχέδια των μεγάλων ξένων τραπεζών για το πως θα αντιμετωπίσουν πιθανή επαναφορά της δραχμής στην Ελλάδα. 

Στην Ευρώπη το κύμα αμφισβήτησης της ένωσης φουντώνει. Ανάλογα φουντώνει και στην Ελλάδα αλλά το σάπιο κατεστημένο και τα ξεπουλημένα ΜΜΕ το αποκρύβουν.

Αυτά είναι ήδη γνωστά, δεν τα ανακάλυψα εγώ σήμερα.

Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς σαν Έλληνες, αν δλδ προετοιμαζόμαστε για τις όποιες εξελίξεις στην Ε.Ε.

Μέχρι σήμερα μόνο μικρές ομάδες που θέλουν την έξοδό μας απ' την ευρωζώνη και την Ε.Ε μιλούν για κάποια δικά τους σχέδια. Τα συστημικά κόμματα είτε προπαγανδίζουν υπέρ της παραμονής μας έστω κι αν καταστραφούμε ολοσχερώς, ή ψελλίζουν διαμαρτυρίες κατά των ηγετίσκων της Ε.Ε.

Πέραν αυτών ουδέν. Είναι πλήρως υποταγμένοι στο ευρωιερατείο.

Τυχαία άκουσα έναν σχολιαστή σε εκπομπή "μικρού" καναλιού να λέει  περίπου τα εξής: "ας μαζευτούν όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων σε μια αίθουσα και να μην βγουν αν δεν συνεννοηθούν για το πως θα ξεφύγουμε απ' τις δαγκάνες της κρίσης".

Το πρόβλημα είναι ότι δεν δέχονται να μαζευτούν και να συζητήσουν επ' αυτού. Το μόνο που κάνουν είναι να αλληλοβρίζονται στην βουλή και να κάνουν καταδικαστικές δηλώσεις ο ένας κατά του άλλου.

Η πρόταση του σχολιαστή με βρίσκει σύμφωνο. Η λύση για το μάζεμα είναι απλή.

Έχουμε πρόεδρο της δημοκρατίας ή έχουμε γλάστρα;

Οφείλει ο πρόεδρος της δημοκρατίας να τους μαζέψει με κάθε πρόσφορο τρόπο, να τους κλειδώσει  σε μία αίθουσα και να μην τους ανοίξει έως ότου αποφασίσουν ένα εθνικό σχέδιο λύτρωσης της χώρας απ' τα μνημόνια και την εξαθλίωση.

Το σάπιο οικονομικοπολιτικό μας σύστημα θα "σαρωθεί" σίγουρα όταν ο Έλληνας αποφασίσει να παρατήσει τον καναπέ και να βγει στους δρόμους παλεύοντας για την σωτηρία του.

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τράγκας είχε πει στην αρχή της κρίσης ότι αυτή θα "φάει" εφτά-οχτώ κυβερνήσεις.

Επαληθεύεται αλλά τα μνημόνια και τα καταστροφικά μέτρα μένουν και μάλιστα μας επιβάλλουν και άλλα.

Η διαδικασία όπως πάει είναι ατέρμονη και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ολοσχερή καταστροφή της χώρας.

Το  πολιτικό προσωπικό έχει ήδη απαξιωθεί όσο δεν παίρνει άλλο, καλά θα ήταν, σαν εξιλέωση και πριν εξαφανιστεί, να κάνει αυτή την μάζωξη για το καλό του τόπου και την υστεροφημία τους βρε αδερφέ.

Για την τιμή των "όπλων". 

Ίδωμεν...



πηγή: ideopigi.blogspot.gr

Στις 25 Μαρτίου η κηδεία της Ευρώπης 




Του Μάκη Ανδρονόπουλου

Η συνάντηση που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Πάπα Φραγκίσκο δεν προμηνύει κανένα θαύμα για την επιβίωση του ευρωπαϊκού οράματος και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κηδεία της Ευρώπης θα γίνει στις 25 Μαρτίου 2017 στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης. Η «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων» υπήρξε μέχρι τώρα και οδήγησε σε κρίση και αδιέξοδο. Η θεσμοθέτησή της θα είναι και η ταφόπλακά της.   

Η συνάντηση των «4» ισχυρότερων χωρών της ευρωζώνης τη Δευτέρα στις Βερσαλλίες, έπειτα από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με τη συμμετοχή  της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, του πρωθυπουργού της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και του Ισπανού ομόλογου του Μαριάνο Ραχόι ήταν για την διεύρυνση του γαλλο-γερμανικού άξονα και τη συγκρότηση του Διευθυντηρίου των «4» μετά το Brexit

Αντίθετα, με ότι ισχυρίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρεθεί σε κίνδυνο αν επιτρέψει σε κάποια κράτη-μέλη της να προχωρήσουν σε βαθύτερη ένωση, μεγαλώνοντας την απόσταση που υπάρχει μεταξύ Βορρά και Νότου και υποχρεώνοντας τους πάντες να αποδέχονται τους κανόνες που θα βάζουν οι χώρες της «εμπροσθοφυλακής». Αυτός θα είναι και ένας τρόπος να παραμείνει ίσως η Βρετανία των συνεχών εξαιρέσεων και των ειδικών καθεστώτων στην ΕΕ. Στην ουσία, όπως είπε ο Ολάντ «ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία». Υποκρισίες και συμφέροντα.

Τα πέντε σενάρια που παρουσίασε προ ημερών ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην ουσία ήταν μια περιγραφή της σημερινής κατάστασης και μόνο στο τέλος προέκυπτε ότι απλά η Κομισιόν υπερασπίζεται την γραφειοκρατική της εξουσία, έναντι της βουλιμίας του Βερολίνου να ελέγξει τα πάντα. 

Παρά την προσπάθειά του να είναι εξυπηρετικός και βολικός, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας με επιστολή του στο αίτημα δύο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητούσαν την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην Ελλάδα, είχε επισημαίνει τα εξής: το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει πως τα Μνημόνια είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίες βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της ΕΕ. Επομένως, όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει ως έχει στα ελληνικά μέτρα. «Κατάσταση εξαίρεσης», δηλαδή, η αρχή του ολοκληρωτισμού…

 Έτσι, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν δέχεται την ελληνική θέση περί ευρωπαϊκού κεκτημένου από το οποίο η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαιρείται. Η θέση του Ταμείου είναι ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, ισχύει διαφορετικό πλαίσιο, από το οποίο δεν μπορούν να εξαιρεθούν οι εργασιακές σχέσεις.

Οι πιστωτές θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για να κρύβουν πίσω από αυτό την υποκρισία τους και τον ιμπεριαλισμό τους. Η δε κα Βελκουλέσκου εκπροσωπεί και εθνικά συμφέροντα, καθώς η Ρουμανία προβάλει τώρα ως ισχυρός παίκτης στα Βαλκάνια, υποκαθιστώντας την Ελλάδα που εξορίζουν οι πιστωτές από τα ερίσματά της υποχρεώνοντας σε ρευστοποιήσεις των τραπεζών της στις βαλκανικές χώρες.

Η παγίδα είναι από καιρό στημένη και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει την ευκαιρία μετά το συστηματικό αδιέξοδο που προκαλεί το ΔΝΤ, να ζητήσει στη Ρώμη την αντικατάσταση των Τόμσεν-Βελκουλέσκου και να απαιτήσει λύση κοινωνικά και πολιτικά βιώσιμη . 
Μπορεί και να απαιτήσει την εξαίρεση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα και ας πάρει η κα Μέρκελ 
τα ρίσκα της. 

Ο Σόιμπλε και η Ολλανδία του μπορούν να απομονωθούν, εφόσον ο Αλ. Τσίπρας δείξει ότι είναι αποφασισμένος για όλα. Η δυνατότητα της Ελλάδα να απεμπλακεί από τον θανάσιμο εναγκαλισμό των Σόιμπλε-ΔΝΤ είναι τώρα πριν από τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές.

Η απρόσμενη ύφεση του δ’ τριμήνου είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που προκάλεσε η ασυνεννοησία ΔΝΤ-Ευρωπαίων και οι υπερβολικές απαιτήσεις τους που ανοίγουν νέο γύρο ύφεσης και ωθούν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος του Ιουνίου. Ο Τσίπρας μπορεί να πει ότι δέχεται συμβουλές από πολλές πλευρές να ζητήσει αποζημείωση για ότι έχει υποστεί η χώρα τα τελευταία εφτά χρόνια για να σωθούν οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες …Και να τους ρωτήσει τι τον συμβουλεύουν αυτοί… Έτσι, ταράζονται τα νερά …