DATE

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016


Μια άθλια παράσταση στο Προεδρικό Μέγαρο
Εσείς, καταλάβατε γιατί έγινε και ποιο ουσιαστικό, χρήσιμο αποτέλεσμα προέκυψε στο περιβόητο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;
Για να... επιβεβαιωθεί το αυτονόητο και αυταπόδεικτο ότι η Ευρώπη πρέπει ν' αναλάβει κι' αυτή τις ευθύνες της και ότι όλες οι χώρες μέλη πρέπει να τηρούν τις κοινές αποφάσεις; Ότι η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τα όσα έχει συμφωνήσει; Ότι το προσφυγικό είναι ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει ν' αντιμετωπισθεί;
Το γεγονός και μόνο ότι το συμβούλιο κράτησε 8 ώρες, μιλάει από μόνο του. Αν υπήρχε και στο ελάχιστο δυνατόν -αλλά επί της ουσίας, ότι... επί του θεωρητικού- συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για το πως η Ελλάδα πρέπει να οργανωθεί και να δράσει, η σύσκεψη θα διαρκούσε το πολύ μια ώρα. Το επίσημο ανακοινωθέν της Προεδρίας θα υπογραφόταν από όλους του αρχηγούς (έστω, με εξαίρεση τον Γραμματέα του ΚΚΕ, που λύση-πανάκεια για όλα τα προβλήματα θεωρεί την έξοδο από την Ευρώπη και την εξαέρωση του αστικού κράτους...), δεν θα γίνονταν δηλώσεις έξω από Προεδρικό από τους αρχηγούς για να... αδειάσει ο ένας τον άλλον!
Οκτώ ώρες! Από τις οποίες οι... τέσσερις καταναλώθηκαν στις εμμονές του Λεβέντη για οικουμενική κυβέρνηση, στον καυγά Γεννηματά- Τσίπρα για το αν πρέπει η δεν πρέπει να καταγραφεί στα πρακτικά και να περιληφθεί στην κοινή ανακοίνωση η... ανικανότητα της κυβέρνησης ν' αντιμετωπίσει το προσφυγικό (!), τις... κοντρίτσες Γεννηματά- Μητσοτάκη! Και οι υπόλοιπες τέσσερις, για το τι θα περιλαμβάνει και πώς πρέπει να συνταχθεί η... “κοινή” ανακοίνωση” που συντάχθηκε απόντος του Κουτσούμπα, δεν υπογράφηκε από τον Λεβέντη, και στην προτελευταία της παράγραφο... ομολογείται ότι “ η ανακοίνωση, εκφράζει τον ελάχιστο κοινό τόπο συμφωνία των αρχηγών κομμάτων που την απεδέχθησαν...”!
Το θέατρο του παραλόγου, η αποθέωση του μπάχαλου που επικρατεί στην πολιτική μας σκηνή, ολοκληρώθηκαν από το γεγονός ότι μόλις τέλειωσε το πανηγύρι ο πρωθυπουργός εξερχόμενος δήλωσε χαμογελώντας “σκεφθείτε τι θα γινόταν αν είχαμε οικουμενική!”, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε με επίσημες “διαρροές” να μιλήσει για επιβεβαίωση ύπαρξης “τρόικας εσωτερικού”, και η Γεννηματά έξαλλη να ζητάει ανάκληση των προσβλητικών αυτών διαρροών! Όταν, υποτίθεται, αυτή η σύναξη έγινε να να σμιλευτεί μια κοινή εθνική στάση, να υιοθετηθεί μια ουσιαστική ενιαία εθνική πολιτική, σ' ένα τεράστιο πρόβλημα που υπερβαίνει κομματικές σκοπιμότητες και νιτερέσα. Μην μου πείτε ότι δεν είμαστε... “μια ωραία εθνική ατμόσφαιρα”, ε;
Κατά τα... άλλα, τα κόμματα για το θεαθήναι ( εν όψει της Διάσκεψης Κορυφής της ΕΕ την Δευτέρα στις Βρυξέλλες) και για να μην θεωρηθεί ότι δεν εκτιμούν την κρισιμότητα της καταστάσεως, εξέφρασαν επισήμως την ικανοποίησή τους για το μίνιμουμ της “συναίνεσης” που επιτεύχθηκε στα απολύτως αυτονόητα, και... ανεπισήμως τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια τους για την καταγραφείσα παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν για την απομονωμένη κυβέρνηση! Με το σκεπτικό ότι δεν αποκλείεται να ξανά 'χουμε πρόωρες εκλογές, ας ετοιμαζόμαστε...
Αμφιβάλλω για το εάν και κατά πόσο μετά 8ωρο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών (και ο τίτλος μόνο, προϊδεάζει για κάτι πολύ σημαντικό, υπεύθυνο,βαρύ, αποφασιστικό...) η Ελλάδα θα προσέλθει ενισχυμένη, με αυξημένο κύρος και διαπραγματευτική δύναμη στην Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Εντάξει, “κουτόφραγκοι” οι εταίροι μας, αλλά δεν μπορεί παρά να καταλαβαίνουν πότε έχουν να διαπραγματευθούν (και να του ασκήσουν πιέσεις...) με ένα εθνικά αδύναμο εταίρο, ιδίως όταν πρωταρχική έγνοια τους είναι να προασπίσουν τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, κατά παρέκκλιση των κοινοτικών τους υποχρεώσεων. Ακόμη κι' όταν στο βάθος δεν μπορεί παρά να νοιώθουν ότι αυτή τους η στάση είναι κοντόφθαλμη και με πολύ επικίνδυνες προοπτικές.
Αλλά, βεβαίως, το θέμα δεν είναι τι κάνουν αυτοί, αλλά πόσο άστοχα, ασχεδίαστα, μικροπολιτικά και με το νου εστιασμένο στα εσωτερικά “δικά μας” ενεργούμε εμείς...


Πηγή: iefimerida.gr

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016


H δικαίωση των χουλιγκάνων




Όσοι ασχολούνται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν εκπλήσσονται ούτε από τα επεισόδια στην Τούμπα, ούτε από  τις δηλώσεις πριν και μετά, ούτε και από την αντίδραση της Ελληνικής Πολιτείας, με τη ματαίωση του Κυπέλλου Ελλάδος.
AdTech Ad

Τα έχουμε ξαναζήσει, τα έχουμε ξαναδεί, τα έχουμε ξανασυζητήσει.
Όποιος έχει πάει στο γήπεδο και όποιος ασχολείται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις στη συμπεριφορά των οπαδών. Από αυτόν που πάει να απολαύσει το θέαμα, μέχρι τον οπαδό, που θα φωνάζει 90 λεπτά και από εκεί στο άλλο άκρο σε αυτόν, που θα βιαιοπραγήσει ή ακόμα χειρότερα, που θα βιαιοπραγήσει κατ' εντολή και με κάποιο χαρτζιλίκι.
Γνωστά είναι αυτά. Έχουμε δει πολλές φορές στα γήπεδα, η συντριπτική πλειοψηφία να αποδοκιμάζει τους 50-100, που έχουν συγκεκριμένο σκοπό και που δεν έχουν απλώς τρελαθεί με την ήττα ή κάποιο σφύριγμα.
Η Πολιτεία γνωρίζει ότι υπάρχουν ομάδες οπαδών, που φέρονται σαν στρατοί. Γνωρίζει τους αρχιστράτηγους, γνωρίζει και τους προστάτες.
Εφόσον η διάλυση των στρατών, συνεπάγεται μετωπική σύγκρουση με αυτούς που τους προσατεύουν, τι κάνουμε;
Διαλέγουμε την εύκολη λύση. Διακόπτουμε σήμερα το κύπελλο, αύριο το πρωτάθλημα και μεθαύριο κάθε αθλητική δραστηριότητα.
Χορεύουμε δηλαδή στο ρυθμό των 100-200 χουλιγκάνων ή πληρωμένων χουλιγκάνων και στερούμε το προϊόν από χιλιάδες.
Αν αυτό δεν είναι δικαίωση όσων, η Πολιτεία υποστηρίζει ότι πολεμά και δεν ανέχεται, τότε τι είναι;
Αν οι λίγοι αυτοί μπαίνουν ακόμα στα γήπεδα ή αφού τα σπάσουν την επόμενη μέρα είναι έξω, τότε για ποια βούληση για καταπολέμηση της βίας μιλάμε;
Και επιτέλους, αν δεν τεθούν κανόνες στην αρχή της σεζόν και όχι μετά από κάποια έμπνευση του υπουργού, λόγω των επεισοδίων της προηγούμενης βραδιάς, γιατί να ελπίζουμε ότι οι κανόνες αυτοί θα γίνουν σεβαστοί;
Ας τεθούν οι κανόνες και ανεξαρτήτως του τι έχει γίνει στο παρελθόν, ας εφαρμοστούν. Και ο πρώτος που θα τους παραβιάσει, είτε λέγεται Ολυμπιακός, είτε Παναθηναϊκός, είτε Άνω Ραχούλα, να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, που θα είναι γνωστές από την αρχή.
Κάθε άλλο αποσπασματικό μέτρο, είναι για τα μάτια του κόσμου και το μόνο που δείχνει είναι αδυναμία απέναντι στην αλητεία.
 πηγή : news247

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016


Η ευεργετική επίδραση της λογοτεχνίας στη ζωή 

των ανθρώπων






Η ευεργετική επίδραση της λογοτεχνίας στη ζωή των ανθρώπων μνημονεύεται, συχνά, με έναν τρόπο αόριστο. Η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, στην αντίληψη πολλών ανθρώπων, έχει τη σημασία μιας παιδευτικής και συνάμα ιαματικής διαδικασίας που συμβάλει στην πνευματική μας υγεία και ανάπτυξη. Υπάρχει, όμως, κάποιος που μπορεί να αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες της λογοτεχνίας; «Ναι, υπάρχει», απαντούν καταφατικά ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο York του Καναδά Raymond Mar και ο καθηγητής γνωστικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο Keith Oatley.
Στις έρευνες που ολοκλήρωσαν με τη συμμετοχή αρκετών αναγνωστών, διαπιστώνουν ότι τα άτομα που διαβάζουν τακτικά και με προσοχή λογοτεχνικά βιβλία είναι σε θέση να κατανοούν καλύτερα τους άλλους, να συμπάσχουν μαζί τους και να βλέπουν τον κόσμο από την σκοπιά τους. Αναφέρονται στην προσεκτική και μάλλον αργή ανάγνωση βιβλίων, και όχι στην επιφανειακή και μηχανική κατανάλωση κειμένων στο διαδίκτυο. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η προσεκτική ανάγνωση συμβάλλει σημαντικά και στην ενδυνάμωση της κριτικής σκέψης. Τονίζουν, μάλιστα, ότι η εξαφάνισή της θα έθετε σε κίνδυνο την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη των νεώτερων γενεών που μεγαλώνουν μαθαίνοντας να διαβάζουν κείμενα μόνο στο διαδίκτυο.
Αρκετές έρευνες από τα πεδία της γνωσιακής επιστήμης, της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης καταλήγουν σε ανάλογα συμπεράσματα. Επιβεβαιώνουν ότι η αργή ανάγνωση, πλούσια σε λεπτομέρειες που ενεργοποιούν τις αισθήσεις, τα συναισθήματα και το μυαλό, συγκροτεί μια ξεχωριστή εμπειρία, τελείως διαφορετική από την απλή αποκωδικοποίηση λέξεων ή τη βουλιμική ανάγνωση κειμένων. Για να συμβεί όμως αυτό, απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις συνδεδεμένες με τα συμβατικά βιβλία και τους περιορισμούς τους. Ένα συμβατικό βιβλίο απελευθερώνει, για παράδειγμα, τον αναγνώστη από την διάσπαση που προκαλεί η ύπαρξη υπερκειμενικών πληροφοριών (Hyperlinks) και τον βοηθά να παραμένει προσηλωμένος στην αφήγηση.
Αυτή η προσήλωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποστηρίζεται από τον τρόπο που ο εγκέφαλος χειρίζεται μια γλώσσα πλούσια σε λεπτομέρειες, συνειρμούς και μεταφορές: αυτά τα στοιχεία ευνοούν τις νοητικές αναπαραστάσεις που αναπτύσσονται στις ίδιες περιοχές που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ανάλογα γεγονότα της πραγματικής ζωής. Η επαφή μας με τις συναισθηματικές καταστάσεις και τα ηθικά διλήμματα μιας λογοτεχνικής ιστορίας είναι μια άριστη άσκηση για τον εγκέφαλο και αυξάνει την ικανότητά μας για ενσυναίσθηση στην πραγματική ζωή. Σε αυτό το σημείο η επιστήμη συναντά τις απόψεις του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα Λέοντα Τολστόι που δεν αντιμετώπιζε τα βιβλία ως πηγές ψυχαγωγίας, αλλά ως εργαλεία ψυχολογικής εκπαίδευσης, βελτίωσης του εαυτού και βαθύτερης κατανόησης των άλλων.
πηγή : iPaideia.gr

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016


20 αξιοπερίεργα πράγματα που δεν γνωρίζαμε για την χώρα μας 


Ξέρατε ότι η Αθήνα ήταν μια μικρή κωμόπολη δύο αιώνες πριν; 

Γνωρίζατε ότι τα ελληνικά νησιά είναι περίπου 3.100;

Ότι κανένα μέρος της χώρας δεν απέχει παραπάνω από 137 χιλιόμετρα από τη θάλασσα και 

πως ο εμπορικός στόλος μας φτάνει το 70% όλων των πλοίων της Ευρώπης;

Αυτά και πολλά περισσότερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ελλάδα ακολουθούν και μας μαθαίνουν τα μικρά αξιοπερίεργα μυστικά της χώρας μας.

Κατά μέσο όρο, περίπου 16,5 εκατομμύρια τουρίστες καταφθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως οι επισκέπτες ξεπερνούν σε αριθμό τον… ντόπιο πληθυσμό των 10 περίπου εκατομμυρίων.

Περίπου το 7% όλου του μαρμάρου που παράγεται στον πλανήτη προέρχεται από την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή ελιάς. Η καλλιέργεια ελαιόδεντρων ξεκίνησε στα μέρη μας από την αρχαιότητα. Μάλιστα, κάποιες ελιές που φυτεύτηκαν τον 13° αιώνα παράγουν ακόμη καρπούς.

Είναι επίσης η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εμπόριο… σφουγγαριών.

Το 80% του εδάφους της χώρας είναι ορεινό. Η χώρα δεν διαθέτει ούτε ένα πλόιμο ποτάμι, εξαιτίας αυτής της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας.

Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μιλούν ελληνικά. Σε αυτούς φυσικά συγκαταλέγονται και τα δέκα εκατομμύρια των ελλήνων κατοίκων, αλλά και ελληνόφωνοι στην Κύπρο, την Ιταλία, την Αλβανία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που προτίμησαν παλαιότερα οι Έλληνες για μετανάστευση. Η ελληνική γλώσσα ομιλείται εδώ και 3.000 χρόνια περίπου, κάτι που την καθιστά μία από τις αρχαιότερες γλώσσες στον κόσμο.

Την δεκαετία του ’50, μόλις το 30% των Ελλήνων γνώριζε γραφή και ανάγνωση. Σήμερα, το ποσοστό του αναλφαβητισμού μόλις που φτάνει το 5%.

Τα νησιά της Ελλάδας φτάνουν τις 3.100 σε αριθμό, αλλά μόνο τα 170 από αυτά κατοικούνται. Το μεγαλύτερο ελληνικό νησί, η Κρήτη, έχει έκταση 8.260 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ο πληθυσμός της Αθήνας το 1834 ήταν 10.000. Από την στιγμή που επιλέχθηκε ως πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, ο πληθυσμός της αυξήθηκε στον δυσθεώρητο αριθμό των 3 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, ήτοι περίπου το 40% του ελληνικού πληθυσμού.

Η Αθήνα κατοικείται αδιάλειπτα εδώ και 7.000 χρόνια. Αυτό την καθιστά μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ευρώπης.

Κατά μέσο όρο, απολαμβάνουμε 250 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο. Αυτό αντιστοιχεί σε 3.000 αξιοζήλευτες ώρες ήλιου ετησίως.

Το προσδόκιμο ζωής στην αρχαία Ελλάδα έφτανε τα 36 χρόνια για τις γυναίκες και τα 45 χρόνια για τους άνδρες. Από τα παιδιά που γεννιόντουσαν, μόλις τα μισά κατάφερναν να ζήσουν και μετά το στάδιο της βρεφικής ηλικίας.

Σήμερα, το προσδόκιμο ζωής έχει φτάσει τα 77 και τα 82 χρόνια για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αντίστοιχα, κάτι που μας κατατάσσει στο top 26 των χωρών με το υψηλότερο προσδόκιμο στον κόσμο.

Τα πλοία με ελληνική σημαία αποτελούν το 70% του συνόλου του εμπορικού στόλου της Ευρώπης. Ο εγχώριος νόμος επιβάλλει το 75% του πληρώματος των πλοίων να έχουν ελληνική υπηκοότητα.

Η Ελλάδα διαθέτει περισσότερα αρχαιολογικά μουσεία από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο – κάτι που φυσικά δεν μας εκπλήσσει ιδιαίτερα.

Περίπου 100.000 πουλιά από την βόρεια Ευρώπη και την Ασία ξεχειμωνιάζουν στα μέρη μας.

Οι σκλάβοι στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσαν το 40-80% του πληθυσμού στις πόλεις-κράτη. Ήταν κυρίως αιχμάλωτοι πολέμου, εγκαταλελειμμένα παιδιά ή παιδιά σκλάβων.

Η αξιοζήλευτη άγρια ζωή της χώρας περιλαμβάνει 116 είδη θηλαστικών, 18 είδη αμφίβιων, 59 είδη ερπετών, 240 είδη πουλιών και 107 είδη ψαριών. Ωστόσο, περίπου τα μισά είδη θηλαστικών κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Η διαφθορά της κυβέρνησης κόστισε στην χώρα περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ μόνο το 2009. Το εθνικό χρέος της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο από την εθνική οικονομία.

Κανένα μέρος της Ελλάδας δεν απέχει από τη θάλασσα παραπάνω από 137 χιλιόμετρα. Η ακτογραμμή της χώρας είναι η δέκατη μεγαλύτερη σε μήκος στον πλανήτη.

Κάποτε η Ελλάδα ήταν μια βραχώδης μάζα, που βρισκόταν εντελώς κάτω από την θάλασσα. Μετά από την σύγκρουση μιας τεκτονικής πλάκας με την Ευρώπη, σχηματίστηκε το ορεινό πεδίο της, ενώ ακόμη και σήμερα οι σεισμοί στο Αιγαίο σχετίζονται με τις κινήσεις της συγκεκριμένης λιθοσφαιρικής πλάκας.


Πηγή: tilestwra.com

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016


ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ




του Γιάννη Παπίδα


Τα τελευταία γεγονότα, με αποκορύφωμα το  μεταναστευτικό φανέρωσαν όχι μόνο το υπάρχον οικονομικό αδιέξοδο του σύγχρονου  Πύργου της Βαβέλ αλλά ανέδειξαν και την κοινωνική της αναλγησία...
Μιλάμε βέβαια για το σύγχρονο πολιτικοοικονομικό μόρφωμα που λέγεται ΕΕ....
Ποια αλληλεγγύη?
Ποια οικονομική ευημερία?
Ποια εγγύηση συνόρων?

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι οι τράπεζές τους και το οικονομικό ξεζούμισμα των δύσμοιρων λαών που βρέθηκαν όμηροι στα νύχια τους...
Φόροι, φόροι, φόροι και από κοινωνική πολίτικη υπό το μηδέν...
Ανακεφαλαιοποιήσεις και κόντρα ανακεφαλαιοποιήσεις και από τηγανίτα τίποτα...
Μηδέν ρευστότητα στην αγορά και τρομοκρατία σε όλα τα επίπεδα σε έναν λαό που τρέχει σαν ζαλισμένο κοτόπουλο δεξιά και αριστερά από τις αλλεπάλληλες σφαλιάρες που δέχεται από τους τοκογλύφους των Γερμανών και του ΔΝΤ!!

Δεν τους νοιάζει αν πεθάνουμε πνιγμένοι στα χρέη και την εξαθλίωση..
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γίνει η Ελλάδα αποθήκη των φτωχοδιάβολων της γής και των πολέμων που οι ίδιοι δημιούργησαν με τα δικά τους όπλα και τις δικές τους πολιτικές...
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατήσουν μακρυά από την πόρτα τους το ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει με τις πολιτικές τους..
Τις ορδές των εξαθλιωμένων μεταναστών...

Συνέλληνες!!!
Σε αυτήν την ΕΕ δεν έχουμε κανένα παρόν και πολύ περισσότερο κανένα μέλλον !!
Σε αυτή την ΕΕ το μόνο που έχουμε είναι εξαθλίωση, υποχρεώσεις και κοινωνικό αυτοματισμό!!
Ο ένας εναντίον του άλλου..
Την μια φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι τεμπέληδες και πολλοί !!
Την άλλη φταίνε οι γιατροί και οι δικηγόροι και όλοι οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες που κλέβουν το κράτος...
Τωρα φταίνε και οι αγρότες ..
Το τελευταίο οχυρό επιβίωσης που μας απέμεινε σε περίπτωση ανάγκης..
Και απο κοντά και οι εξαθλιωμένοι μετανάστες...
Εκρηκτικό μείγμα !!!
Κοινωνικός αυτοματισμός και όποιον πάρει ο χάρος...
Αυτη ειναι δυστυχώς η ΕΕ της τραπεζοκρατίας,της κοινωνικής αναλγησίας και του εθνικού διχασμού...
Φοβάμαι οτι το τέλος της αυταπάτης θα ειναι τραγικό και καταστροφικό για την πατρίδα..!!!