DATE

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Τι ομάδα είσαι ρε ηλίθιε;


 Του Κώστα Βαξεβάνη

Σου κόβουν το μεροκάματο και τη ζωή σε αδικούν κατάφωρα, αλλά δεν αντιδράς. Σε αδικεί ο διαιτητής και γίνεσαι μια μάζα οργής και ηλιθιότητας που δεν “ανέχεται την αδικία”. Είσαι πιο ένοχος από αυτούς που σε θέλουν στρατό ηλίθιων πίσω απ' τον οποίο κρύβουν τα συμφέροντά τους.



Υπάρχουν χιλιάδες αφεντικά σαν αυτά της ομάδας σου, λεφτάδες που τρώνε, πίνουν και εγκληματούν αλλά δεν τόλμησε κανένας να τους κατονομάσει ούτε να τους φωτογραφίσει. Αν τα βάλουν με την ομάδα όμως γίνονται πρωτοσέλιδο. Για αυτό ακριβώς θέλουν την ομάδα. Το κατάλαβες; Για να μπορεί να καλύψει και να προστατέψει τη δράση τους.

Επί δεκαετίες ο Γιώργος Βαρδινογιάννης έμπαινε στα γήπεδα με το πιστόλι. Τον κατέγραφαν οι φωτογραφίες όταν το τράβαγε, αλλά κανένας δεν τολμούσε να πιάσει το όνομά του επί ματαίω. Ο Βγενόπουλος άδειαζε Τράπεζες αλλά ήταν Πρόεδρος. Ο Γιάννης Αλαφούζος έδειχνε κάθε μέρα ένα μισητό πρόσωπο Μαρίας Αντουανέτας αλλά αντιστάθμιζε την εικόνα του με την λαοφιλία του ποδοσφαίρου. Ο Μελισσανίδης έκλεινε δουλειές με τις ευλογίες του Σαμαρά αλλά στο μυαλό των ηλίθιων κάποιοι επιβουλεύονταν και αυτόν τον Πρόεδρο. Και φτάσαμε στο σημείο, ο Μαρινάκης να πρέπει να απολογηθεί γιατί μια εταιρεία του φαίνεται να χρηματοδοτεί τα παλικάρια του Noor 1, αλλά να υπάρχουν άνθρωποι που λένε πως δεν πρέπει να απολογηθεί γιατί χτυπιέται η ομάδα. Ο Λάσκαρης του μπασκετικού Άρη και συνεταίρος της Μαρέβας εμφανίζεται να ξεπλένει μαύρο χρήμα αλλά μην ακουμπάτε τον Πρόεδρο. Χθες ο Ιβάν Σαββίδης, ένας επιχειρηματίας που το 2012 πήρε τον ΠΑΟΚ και το Μακεδονία Παλλάς και το 2013 τη ΣΕΚΑΠ (και αυτός επί Σαμαρά), επέλεξε να εισβάλει με το κουμπούρι στο γήπεδο. Και υπάρχουν δημοσιογράφοι και πολίτες που λένε είναι λογικό να γίνει.

Η χώρα αυτή προσπαθεί πλέον να επιβιώσει σε αντιπαράθεση με τον παραλογισμό. Δεν γίνεται να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό ούτε να κάνουμε πως δεν ξέρουμε τι είναι η πυρίτιδα. Σε όλο τον κόσμο, «επιχειρηματίες» εγκληματικής δράσης αγοράζουν ομάδες για να αντισταθμίζουν το βρώμικο έργο τους με το λαϊκό προφίλ του Προέδρου της ομάδας. Από τον Εσκομπάρ στην Κολομβία, έως τον Αρκάν στη Σερβία και από το γιο του Καντάφι ως το λαμόγιο της τοπικής ομάδας, το έγκλημα γυρνά μαζί με τη μπάλα. Επί δεκαετίες στοιχηματίζει κιόλας, μετατρέποντας το θέαμα του ποδοσφαίρου σε ένα απέραντο στημένο τζόγο. Και τι κάνουν οι ηλίθιοι; Γίνονται στρατός και δικαίωση του κάθε εγκληματία. Γίνονται ο λούστρος και η προστασία του. Μην τολμήσεις να πεις κουβέντα για τον Πρόεδρο γιατί είναι η ψυχή της ομάδας. Και συ τι ομάδα είσαι αγαπητέ ηλίθιε; Ναρκοομάδα; Πετρελαιοομάδα; Λευκής σαρκός; Όπλων; Τι είσαι; Πόσο ηλίθιος είσαι που ανακαλύπτεις την κοινή δράση και την αλληλεγγύη για να μην αδικηθεί η ομάδα και ο Πρόεδρος αλλά είσαι κάθε μέρα το θύμα της αδικίας, ένα δουλικό που βαράει προσοχές ανυπομονώντας να εκτονωθεί στο γήπεδο;


Το γήπεδο πρέπει να πάψει να είναι γήπεδο επίδειξης δύναμης επιχειρηματικών κουτσαβακίων που εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο με όλο το οπλοστάσιο της βίας και των εκβιασμών, αλλά όταν βγουν κλαίνε και οδύρονται επικαλούμενοι την αδικία. Πρέπει να σταματήσει το παραμύθι με τους άθλιους που γίνονται συνομιλητές κομμάτων, κυβερνήσεων και της κοινωνίας ανεμίζοντας πειρατικές σημαίες ομάδων. Να σταματήσει τώρα. Και ίσως ο καλύτερος τρόπος είναι, να σταματήσει αυτό το πρωτάθλημα που δικαιώνει τους κατσαπλιάδες της Ελλάδας μέσα από την ανατροφοδότηση του παιχνιδιού που παίζουν. Δεν θα έχουν καμιά δύναμη αν τους πάρεις την μπάλα από τα χέρια.