DATE

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017


20 ιστορίες που δείχνουν ότι η ελληνική ιστορία επαναλαμβάνεται

Λένε ότι αυτοί που δεν ξέρουν ιστορία είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν. Λένε επίσης ότι η ιστορία έχει μια τάση να επαναλαμβάνεται, πότε σαν τραγωδία και πότε σαν φάρσα.
Δεν ξέρω ποιο απ' όλα ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας, πάντως απ' την πρώτη ημέρα ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους σχεδόν δύο αιώνες πριν, η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται με αδιάκοπη νομοτέλεια και σαν τραγωδία και σαν φάρσα.
Αυτό ακριβώς το διάστημα, απ' το 1830 μέχρι και το τέλος της χούντας, το 1974, επιχείρησε να καλύψει ο δημοσιογράφος, κινηματογραφιστής και διανοητής, Βασίλης Ραφαηλίδης στο απολαυστικό του βιβλίο 'Ιστορία κωμικοτραγική του Νεοελληνικού Κράτους'.
Ένα βιβλίο ιστορίας διαφορετικό απ΄τα περισσότερα. Γραμμένο με απλότητα και καυστικό χιούμορ, παραδέχεται με ειλικρίνεια τις ελληνικές παθογένειες, λέει τα πράγματα με τ' όνομά τους, ρίχνει φως στα σκοτεινά μυστικά του παρελθόντος και δεν διστάζει να απομυθοποιήσει την κάπως βολική ιστορία τα οποία μας έμαθαν στο σχολείο.
Ο Βασίλης Ραφαηλίδης άλλωστε ήταν πάντα χειμαρρώδης και έλεγε τα πράγματα ακριβώς όπως τα σκεφτόταν:
Μπορεί να μη συμφωνήσεις με όλα του τα γραφόμενα (δεν πρόκειται για απλή καταγραφή της ιστορίας αλλά για παράλληλο σχολιασμό της, έστω κι από μια ιδιαίτερα αριστερή οπτική), δεν γίνεται όμως να μην παρατηρήσεις ένα πράγμα διαβάζοντας τα πεπραγμένα της πατρίδας μας και όσων την κυβέρνησαν μετά την απελευθέρωσή της: Γίνονται συνέχεια τα ίδια πράγματα και μυαλό δεν βάζουμε, ούτε δείχνουμε την παραμικρή διάθεση να αλλάξουμε συμπεριφορά και πρακτικές.
Ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1993, πριν από 23 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, όμως όσα προέβλεπε τότε για το μέλλον της Ελλάδας δείχνουν να επαληθεύονται ένα προς ένα. Διότι πολύ απλά, όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν και 20 χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την διαχρονικότητα της ελληνικής ιστορίας.
Μια διαχρονικότητα την οποία δεν χρειάζεται να είσαι μάντης για να την αναδείξεις και να την προβλέψεις. Φτάνει να είσαι διαβασμένος και προσεκτικός.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΑΠΑΝΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ
"Το γεγονός πως συνεχώς γκρινιάζουμε για την εξάρτησή μας απ’ τους ξένους, είναι μάλλον ανιστόρητο, αφού υπάρχουμε ως κράτος χάρη στην πολιτική των ξένων. Αλλά και στα δάνεια που δίνουν συνεχώς οι ξένοι για να συντηρούν ένα τεχνητό κράτος για λόγους γεωπολιτικούς και όχι φιλελληνικούς"
Ηθικό δίδαγμα: Χμ, ξένοι που δανείζουν λεφτά στην Ελλάδα, αλλά δεν το κάνουν επειδή την αγαπάνε αλλά για να εξυπηρετήσουν τη δική τους ατζέντα. Κάτι μου θυμίζει όλο αυτό, δεν ξέρω, πάει κάπου το μυαλό σου;
ΟΠΩΣ ΜΑΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ
"Όλοι φέρνουν δάνεια στο νιογέννητο. Και το κακομαθαίνουν εξαρχής το σκασμένο. Που και όταν μεγαλώσει, μια μόνο λέξη θα ξέρει να λέει: ΔΑΝΕΙΑ. Δώστε μου δάνεια και πάρτε μου την ψυχή! Την ελληνική ψυχή, βέβαια, που έχει και αρχαιολογική αξία".
Ηθικό δίδαγμα: Η αλήθεια είναι πως αν κακομάθεις ένα παιδί από μικρό, μετά δύσκολα το κάνεις να αλλάξει συμπεριφορά. Κι αν κακομάθεις ένα κράτος σε δάνεια, μετά δύσκολα το κάνεις να μάθει να στέκεται στα δικά του πόδια. Έγινε στα πρώτα χρόνια της Ελλάδας ως ανεξάρτητο κράτος και το βλέπουμε ξανά σήμερα, έστω κι αν ο Ραφαηλίδης, ο οποίος έφυγε από κοντά μας το 2000, δεν πρόλαβε να δει την νιοστή επανάληψη του έργου με την πιο προβλέψιμη εξέλιξη.
ΠΕΡΙ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ
"Οι αρχαίοι Έλληνες δεν εξατμίστηκαν, βέβαια. Άφησαν απογόνους όπως όλοι. Και ασφαλώς ‘ελληνικό αίμα’ υπάρχει και στους σημερινούς κατοίκους της Ελλάδας, και στους σημερινούς κατοίκους ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου τουλάχιστον, για να μην πούμε ολόκληρης της Πρόσω Ασίας και της Βόρειας Αφρικής. Όμως, ο χώρος που ονομάζεται Ελλάδα, σημείο κομβικό στις μετακινήσεις των λαών πέριξ της ανατολικής Μεσογείου από αρχαιοτάτων χρόνων, θα ήταν απολύτως αδύνατο να διεκδικήσει την ‘ελληνική αιματολογική καθαρότητα’, όπως άλλωστε και κάθε άλλη περιοχή της γης και κυρίως η Μεσόγειος".
Ηθικό δίδαγμα: Αιματολογική καθαρότητα, μια συζήτηση που ξαφνικά έγινε και πάλι επίκαιρη κι είναι το μεγαλύτερο ανέκδοτο που μπορείς να πεις για τον σημερινό Έλληνα. Όπως βλέπεις, η καθαρότητα της ελληνικής ψυχής απασχολούσε και τότε αρκετούς συμπατριώτες μας. Το καθαρό αίμα δεν κληρονομείται, η βλακεία όμως κάτι καταφέρνει.
ΠΟΙΟΣ ΦΠΑ ΜΩΡΕ ΤΩΡΑ;
"Είδαν κι απόειδαν οι άνθρωποι και πολλοί έγιναν είτε ληστές είτε καταχραστές του δημοσίου χρήματος, δηλαδή και πάλι ληστές. Και η ιστορία συνεχίζεται σε μια χώρα όπου όλοι κλέβουν όλους κι όπου δε θεωρείται καθόλου ελληνικό κανένας να μην κλέβει κανέναν. Η ιστορία με τον σημερινό ΦΠΑ που δεν αποδίδεται υπήρχε και τότε αλλά με μια μορφή πολύ πιο χαριτωμένη: Οι φοροεισπράκτορες, όταν κατάφερναν να εισπράξουν τους φόρους δεν τους κατέθεταν στο δημόσιο ταμείο, τους έβαζαν στις τσέπες τους".
Ηθικό δίδαγμα: Ελλάδα: κλέβοντας με επιτυχία τον ΦΠΑ εδώ και σχεδόν 2 αιώνες.
ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

"Με τα πολλά, οι ξένοι δέχονται να μας δανείσουν για να πληρώσουμε κας τους Τούρκους. Αλλά υπό τον όρο πως οι δανειστές θα έστελναν στην Ελλάδα δικούς τους ανθρώπους να εισπράττουν απ’ ευθείας τις δόσεις. Τέτοια εμπιστοσύνη μας είχαν. Και ούτω πως προέκυψε ο περίφημος και ιστορικός Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ), που εισέπραττε τα έσοδα από το χαρτόσημο, τα τελωνεία Αθηνών, Πατρών, και Σύρου και εν μέρει από τα προϊόντα του ελληνικού μονοπωλίου, όπως ήταν τότε το αλάτι και τα σπίρτα(...) Ο επόμενος Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος προβλέπω να κρατάει διακόσια χρόνια. Αν και δεν νομίζω πως τότε θα υπάρχει Ελλάδα για να πληρώσει τα χρέη της. Θα την έχουν φάει οι Έλληνες μαζί με τα χρέη της".
Ηθικό δίδαγμα: Ο επόμενος Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος βρίσκεται αισίως στα 8 χρόνια και το σενάριο των 200 που προβλέπει ο κύριος Ραφαηλίδης μοιάζει ιδιαίτερα αισιόδοξο. Ένα σενάριο που πάντως επαναλαμβάνεται αφού η πατέντα 'ξένοι μας δανείζουν κι έρχονται να μας ελέγξουν γιατί δεν μας εμπιστεύονται' είναι κατοχυρωμένη κι αγαπημένη.
ΩΡΑΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;
"Γιατί ο αστικός εκσυγχρονισμός που άρχισε με τον Βενιζέλο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και η Ελλάδα συνεχίζει να ψάχνει για ένα κοινωνικό σύστημα. Ούτε σήμερα ξέρουμε αν είμαστε κοινωνία αστική, φεουδαρχική ή φυλετική, δηλαδή αφρικανική. Είμαστε ένα κράμα απ’ όλα, στο οποίο πρόσφατα προστέθηκε και μια τζουρίτσα σοσιαλισμού αλά ελληνικά".
Ηθικό δίδαγμα: Σχεδόν 200 χρόνια τώρα, ψάχνουμε να δούμε τι είμαστε, πού πάμε, τι πλάνο έχουμε και τι δηλώνουμε. Ραντεβού σε άλλα 200 μπας κι έχουμε αποφασίσει (χλωμό).
ΕΙΣΑΙ ΣΚΕΤΗ ΠΟΛΩΣΗ
"Δόξα τω Θεώ των Ελλήνων, η Ελλάδα ήταν πάντα κάργα από δοσίλογους, κρυπτοδοσίλογους, και δοσιλογίζοντες. Η πόλωση σε βασιλικούς και βενιζελικούς, είναι ένας απ’ τους βασικούς λόγους που εμείς οι Έλληνες δεν αποχτήσαμε ποτέ πολιτική σκέψη της προκοπής".
Ηθικό δίδαγμα: Οι Έλληνες πολωμένοι; Δεν μπορώ να καταλάβω πως γινόταν αυτό, σήμερα είμαστε τόσο ψύχραιμοι, νηφάλιοι κι αντικειμενικοί.
ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
"Έτσι κι αλλιώς, με Βενιζέλο ή χωρίς Βενιζέλο, με εμφύλιο ή χωρίς εμφύλιο, οι μισοί Έλληνες θα κυνηγούν πάντα τους άλλους μισούς. Διότι οι μισοί Έλληνες θα κυνηγούν πάντα τους άλλους μισούς. Διότι οι μισοί Έλληνες ζουν σαν φιλοξενούμενοι στην πατρίδα τους. Οι άλλοι μισοί τους θεωρούν ξένους και εχθρούς. Και όλοι μαζί, προσπαθούν λυσσασμένα να αποδείξουν την ελληνική τους ‘γνησιότητα’, ο καθένας για λογαριασμό του. Όλοι ξέρουμε πως δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα χωρίς πιστοποιητικό γνησιότητας, κυρίως όταν αισθανόμαστε τόσο ανίκανοι, που για να αποκτήσουμε μια κάποια αξία είμαστε υποχρεωμένοι να λεηλατούμε τους αρχαίους μας προγόνους ή μάλλον αυτούς που αντιλαμβανόμαστε σαν τέτοιους, γιατί έτσι μας βολεύει".
Ηθικό δίδαγμα: Σήμερα οι μισοί Έλληνες κυνηγούν τους άλλους μισούς στο Twitter, στο δρόμο, στα κανάλια, στα σχόλια στο ίντερνετ, στα γήπεδα κι όπου χωράει διαμάχη. Όρεξη να ΄χεις να τσακώνεσαι. Και φυσικά επικαλούμαστε τους αρχαίους προγόνους συχνά-πυκνά για να νιώσουμε λίγο καλύτερα με το σημερινό μας χαλί. Όταν οι Αρχαίοι Έλληνες τσακωνόντουσαν οι άλλοι δεν ήξεραν καν πώς να πλακώνονται.
ΞΕΝΙΟΣ ΔΙΑΣ
"Το προσφυγικό απασχολεί συνεχώς τη Βουλή, που το 1924 και 1925 δεν προλαβαίνει να ψηφίζει τα σχετικά νομοσχέδια. Με τις κλοπές, τις καταχρήσεις, τις παραβιάσεις νόμων, τις αυθαιρεσίες απ’ την μεριά των ιθαγενών (ντόπιων) Ελλήνων που, βέβαια, δε χάνουν την ευκαιρία να φαν και να πλαντάξουν, στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό επικρατεί πλήρες ηθικόν και οικονομικόν χάος. Τα μεγάλα τζάκια φκιάχνονται αυτόν τον καιρό. Κι ακόμα καπνίζουν, τα σκασμένα. Και το σημαντικότερο: Παντού οι ιθαγενείς αντιμετωπίζουν τους μέτοικους σαν εισβολείς, σαν εχθρούς, περίπου σαν Τούρκους. Ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί, δολοφονίες εν ψυχρώ και εν θερμώ υποχρεώνουν τη Βουλή να συζητήσει την 10η Νοεμβρίου 1924 το θέμα ‘περί των συρράξεων μεταξύ προσφύγων και εντοπίων’. Ένας βουλευτής αρχίζει το λόγο του με τα παρακάτω λόγια: ‘Θα αναφερθώ εις τας ατυχείς και θλιβερώτατας σκηνάς, αίτινες έλαβον χώραν εις διαφόρους προσφυγικούς συνοικισμούς…".
Ηθικό δίδαγμα: Απτόητοι, σχεδόν έναν αιώνα μετά το 1924, αρκετοί συμπατριώτες μας συνεχίζουν να δείχνουν την αγάπη τους στους πρόσφυγες κλέβοντας, πετώντας γουρουνοκεφαλές και κάνοντας επιθέσεις. Θλιβερές σκηνές με τρομακτική διαχρονικότητα, που δείχνουν ότι κάποια πράγματα δεν ξεχνιούνται ποτέ. Αυτό που ξεχάστηκε με μεγάλη ευκολία είναι το παρελθόν των Ελλήνων ως πρόσφυγες, κάτι που δεν είναι αρκετά βολικό να το θυμόμαστε.
ΑΣ ΦΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ
"Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Δεν έχει συνέλθει ακόμη απ’ τη μικρασιατική καταστροφή που συνέβη μόλις πριν από τέσσερα χρόνια και οι πρόσφυγες που συρρέουν ζουν σε άθλιες συνθήκες. Η βοήθεια που δίνεται από ξένους οργανισμούς για την περίθαλψή τους εξανεμίζεται. Τα τρωκτικά βρίσκουν άλλη μια ευκαιρία για λοβιτούρες και στους πρόσφυγες φτάνει ό,τι περισσεύει απ’ τη βουλημία των κλασικών Ελλήνων απατεώνων. Η μαμά Ελλάς τρώει τα παιδιά της, ως συνήθως".
Ηθικό δίδαγμα: Οι πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες και τα χρήματα που έρχονται για να τους βοηθήσουν κανείς δεν ξέρει πού πάνε. 1924 2017
ΠΕΡΙ ΦΑΣΙΣΜΟΥ
"Ο φασισμός δεν αγαπά το μεγάλο κεφάλαιο (εκτός απ’ το πάρα πολύ μεγάλο που τον γεννάει) και λατρεύει το μικρομεσαίο. Ο φασισμός είναι κοινωνικό καθεστώς σπέσιαλ για μικροαστούς. Όχι για αστούς ούτε για προλετάριους. Οι αστοί και οι προλετάριοι βρέθηκαν αντίπαλοί του εξ αρχής. Και δεδομένου ότι στη λεγόμενη αστική κοινωνία δεν κυριαρχούν οι αστοί αλλά οι μικροαστοί, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την απήχηση που είχαν στο λαό τα φασιστικά καθεστώτα. Άλλωστε, οι στολές, οι παρελάσεις, οι λαμπαδηδρομίες, τα κολοσσιαία θεάματα αρένας, τα συνθήματα, το προγονικό μεγαλείο απ’ το οποίο ο χάλιας μικροαστός αντλεί δύναμη για να υποφέρει την ασημαντότητά του, όλα αυτά τα εκμεταλλεύτηκαν τέλεια όλοι οι φασίστες δικτάτορες. Και τα πλήθη να ουρλιάζουν ζήτω! Είσαι ο μπαμπάς μας! Ο χάλιας μικροαστός πάντα έχει ανάγκη από έναν σούπερ πατέρα του έθνους, που να τον προστατεύει απ’ τους παμφάγους καπιταλιστές, αλλά και από τους κομουνιστές που απειλούν το όνειρό του για ένα πέρασμα στην ‘ανώτερη τάξη’".
Ηθικό δίδαγμα: Οι φασίστες ήξεραν πάντα να βρίσκουν τρόπους να κοροϊδεύουν τους μικροαστούς, δυστυχώς.
ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
"Γι’ αυτό ακριβώς και ο Άγγλος υπουργός των οικονομικών, που ουσιαστικά είναι και Έλληνας υπουργός των οικονομικών, λέει πως μια νέα, μεταπολεμική ελληνική δραχμή στο εξής θα κάνει 50 δισεκατομμύρια παλιές. Τέρμα οι λαϊκοί δισεκατομμυριούχοι. Στο εξής, δισεκατομμυριούχοι θα είναι αυτοί που ήταν και παλιά. Αυτοί που είχαν τα λεφτά τους στην Ελβετία. Και τώρα που φέρνουν ένα μέρος, ίσα ίσα για να μπορούν να οργανώνουν πάρτυ και δεξιώσεις προς τιμήν των ελευθερωτών Άγγλων".
Ηθικό δίδαγμα: Οι πλούσιοι θα είναι οι λίγοι και θα βγάζουν τα λεφτά τους έξω, καλοπερνώντας μέσα, ζώντας στον μικρόκοσμό τους. Και στις αρχές του 20 αιώνα και σήμερα.
ΓΙΩΤΑΔΕΣ
"Πολλά τέκνα των πλουσίων, είτε ενεγράφησαν εις τα Πανεπιστήμια ως φοιτηταί, διά να τύχουν αναβολής λόγω σπουδών και παρετηρήθη ούτω αύξησις του αριθμού των φοιτητών εις 27.000 έναντι 4.000 προπολεμικώς, είτε επίεζον τους καθηγητάς του Πανεπιστημίου διά των συγγενών και πολιτικών δι’ ένα πενταράκι, βαθμόν διά να προαχθούν και τύχουν αναβολής, είτε κατατάσσοντο εις το ναυτικόν, ένθα δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος λόγω του παρεμβαλλόμενου υδάτινου φράγματος της θαλάσσης, είτε ευχαρίστως εδέχοντο τον χαρακτηρισμόν του κομουνιστού δια να αποφύγουν την στράτευσιν, είτε εδωροδόκουν γιατρούς διά χρυσίου διά να απαλλαγούν της στρατεύσεως με το δικαιολογητικόν της υγιεινής καταστάσεως, είτε απεδήμουν εις το εξωτερικόν διά δήθεν σπουδάς τέκνα ευπόρων και ισχυρών οικογενειών καθ΄ην εποχήν μόλις προ ολίγων μηνών πάντες οι εξ αναστολής σπουδασταί εκλήθησαν υπό τα όπλα είτε εδημιούργησαν σκάνδαλα, ως πολλά τέκνα βιομηχάνων, είτε και τόσα είτε...Οι πλούσιοι δεν συνεισέφερον εναντίον του κομουνισμού μεγάλα χρηματικά ποσά, η προσπάθουν να διοχετεύσουν το χρήμα είς το εξωτερικόν και οι ίδιοι να αποδημήσουν".
Ηθικό δίδαγμα: "Οι νέοι σήμερα είναι πολύ φλώροι, κάνουν τα πάντα για να μην πάνε στρατό. Κάποτε παρακαλούσαν για να καταταγούν και δεν έκαναν ρεζιλίκια για να πάρουν αναβολή".
ΜΑ ΕΧΩ ΠΑΘΕΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
"Κανείς ζητιάνος δεν μπορεί να υπερήφανος. Τότε εμείς γιατί είμαστε εθνικά υπερήφανοι, αφού μονίμως εξαρτούμε την ύπαρξή μας ως κράτους απ’ τα δάνεια; Μα, διότι κάποιος πρέπει να φάει υπερηφάνως αυτά τα δάνεια. Αν ήταν τόσα πολλά ώστε όλοι οι Έλληνες να τρώμε χωρίς να δουλεύουμε, τότε θα ομονοούσαμε και η εθνική ομοψυχία θα αποκαθίστατο αυτομάτως δια της εθνικοποιημένης μάσας, που συνιστά την ελληνική εκδοχή του ελληνικού σοσιαλισμού. Τώρα, όμως, που τα δάνεια δε φτάνουν για να τρώμε όλοι, πρέπει να τρώμε με βάρδιες. Αυτό το νόημα έχει η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία. Ενώ οι μισοί χωνεύουν, οι άλλοι μισοί τρων. Και όσοι δεν καλούνται στο μεγάλο φαγοπότι, αρχίζουν να ουρλιάζουν για τους κλέφτες, μέχρι να φοβηθούν οι κλέφτες και να τους πάρουν μαζί τους σε καμιά κυβέρνηση κλεπτικού συνασπισμού για να φαν κι αυτοί επιτέλους και να το βουλώσουν".
Ηθικό δίδαγμα: Ηρεμία παιδιά, όλοι θα φάτε. Το παν είναι να πιστεύουμε ότι είμαστε εθνικά περήφανοι και εθνικά κυρίαρχοι, όλα καλά.
ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ
"Οι μεγάλες κομπίνες αυτή την εποχή, αλλά όχι μόνο αυτή, γίνονται διά των εργολάβων, που τους περικυκλώνει ένα τεράστιο σμήνος αρπακτικών που φτάνουν μέχρι τα πολύ υψηλά κλιμάκια. Και είναι φυσικό οι εργολάβοι, τούτα τα σύμβολα της εθνικής κλοπής, να είναι το κέντρο της προσοχής όλων των κοράκων. Διότι η χώρα ανοικοδομείται! Και πώς να ανοικοδομηθεί χωρίς εργολάβους;".
Ηθικό δίδαγμα: Άκου τώρα να δεις, ήταν κάποτε διαπλεκόμενοι οι εργολάβοι, ανήκουστα πράγματα.
ΝΕΠΟΤΙΣΜΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΩΣ
"Κι έτσι, μετά την παραίτηση του Πλαστήρα, καταφεύγουν οι Αμερικανοί στον, ως ευγενές αέριον άχρουν, άοσμον, άγευστο, Βενιζέλο, που φέρει ένα μεγάλο όνομα που δεν ήξερε τι να το κάνει και τελικά το κάνει μετοχή στο χρηματιστήριο της πολιτικής, ίσα ίσα για να έχει να κάνει κι αυτός κάτι στη ζωή του, αλλά και για να εξασφαλίσει μια θέση δίπλα στον τάφο του πατέρα του. Γιατί μια θέση δίπλα στην πολιτική του ιδιοφυΐα δεν θα είχε καμιά πιθανότητα να εξασφαλίσει. Και τούτο διά λόγους βιολογικούς, αν και υιός ιδιοφυούς. (Αν η ιδιοφυΐα φύτρωνε στα θερμοκήπια, τότε δεν θα είχαμε παρά να κλείσουμε στα θερμοκήπια τις ιδιοφυΐες. Αλλά τα θερμοκήπια δεν βγάζουν πολιτικούς, βγάζουν αγγουράκια)".
Ηθικό δίδαγμα: Πολιτικοί που φέρουν μεγάλα ονόματα αλλά δεν είναι αντάξιοι της ιστορίας τους και σκέψου ότι αυτή η ατάκα γράφτηκε το 1993. Πού να είχε ζήσει και τα σημερινά, που η παραγωγή πολιτικών στα θερμοκήπια βρίσκεται σε έξαρση.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΘΕΣΟΥΛΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
"Άλλωστε, μ’ ένα φελλό μπορείς να βουλώσεις τρύπες. Π..χ., την τρύπα που δημιουργεί στο πορτοφόλι σου ο προς το παρόν αδιόριστος στο δημόσιο γιος σου. Που αν, μάλιστα, ο βολευτής βουλευτής τον βολέψει σε καμιά εφορία, έλυσε το πρόβλήμά του με τον καλύτερο για Έλληνα τρόπο. Μια χώρα απατεώνων αποκλείεται να μην την κυβερνούν απατεώνες. Η δημόσια απάτη στην Ελλάδα έχει ιδιωτική βάση. Τη θέλει ο λαός και τη στηρίζει ο λαός. Αρκεί να διαρρεύσει πως είσαι έντιμος, για να μην εκλεγείς βουλευτής. Πώς να βουλώσει την τρύπα σου στο πορτοφόλι, τη συνείδηση και το μυαλό ένας έντιμος άνθρωπος; Ψηφίζουμε φελλούς γιατί χρειαζόμαστε φελλούς".
Ηθικό δίδαγμα: Σαν να περιγράφει τη σημερινή Βουλή ο άτιμος.
ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ
"Είμαστε μεγάλος λαός! Τόσο μεγάλος που να μην μπορούμε πια να διακρίνουμε τα ακραία σύνορα της Μεγάλης Ελλάδας, που συμπεριλαμβάνει περίπου τον μισό κόσμο της προκολομβιανής περιόδου. Βέβαια, αυτός ο μεγάλος λαός ζει σε μικρή χώρα. ‘Και οι γίγαντες ξεκίνησαν μικροί’. Το γεγονός πως είσαι δε σημαίνει πως δεν θα μεγαλώσεις με τα χρόνια. Αλλά δεν θα σου φανεί, τουλάχιστον απ’ το ύψος. Γιαυτό το σημερινό νανικό μας ύψος δεν μας απαλλάσσει απ’ το σύνδρομο του γιγαντισμού. Πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι!".
Ηθικό δίδαγμα: Τι εννοείς, δεν θα την πάρουμε την Πόλη δηλαδή, δεν θα είναι πάλι με χρόνια με καιρούς πάλι δικά μας;
ΑΡΙΣΤΕΡΑ+ΔΕΞΙΑ=L.F.E.
"Θέλω να πω πως, οι έννοιες Δεξιά και Αριστερά είναι πάντα σχετικές, και η σχετικότητά τους προκύπτει απ’ το ιστορικό γίγνεσθαι, δηλαδή απ’ τις αδιάκοπες αλλαγές και διαφοροποιήσεις του κοινωνικού περίγυρου. Αυτό που σήμερα είναι Δεξιά, κάποτε ήταν Αριστερά, κι αυτό που σήμερα είναι Αριστερά κάποτε θα είναι Δεξιά. Τη θέση της σημερινής Αριστεράς θα την καλύψει μια άλλη Αριστερά, που θα προκύψει στο μέλλον, κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, που δεν είναι δυνατό να τις γνωρίζουμε, αν και θα μπορούσαμε να τις εικάσουμε με την ολοένα αυξανόμενη απαίτηση των μαζών να θέλουν να έχουν λόγο για τη ζωή τους και την προκοπή τους".
Ηθικό δίδαγμα: Η άλλη Αριστερά προέκυψε και μάντεψε: Δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά που ξέραμε τόσα χρόνια. Ίδια με τη Δεξιά θα την έλεγε κανείς. Μέχρι και συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας ζήσαμε, τι άλλο να πούμε;
ΚΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
"Η ελληνική ιστορία αρχίζει να στροβιλίζεται σ’ ένα φαύλο κύκλο, αυτόματα, από μόνη της, χωρίς τη βούληση κανενός. Πλην αυτής των φασιστών που σφάζουν ανηλεώς τους ηττημένους νικητές".



Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Η «νέα παγίδα» του Σόιμπλε στον Τσίπρα




Την προσεχή Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και κυρίως θα αποφανθεί για το αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα και με ποιους όρους. Το ενδιαφέρον είναι ότι τις τελευταίες ημέρες γίνονται προσπάθειες κυρίως από τον Κλάους Ρέγκλινγκ  να διαμορφώσει συνθήκες  συμμετοχής του Ταμείου, χωρίς την προϋπόθεση νέας χρηματοπιστωτικής σύμβασης!…
Ο ίδιος ο Ρένγκλινγκ ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ότι η εκταμίευση των επόμενων δόσεων από τον ESM συνδέεται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά εξήγησε, δεν είναι αναγκαίο το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση, αλλά αρκεί να συμμετάσχει σε επίπεδο «πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών». Διαβεβαίωσε δε ότι «το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως
Κι εδώ για όσους γνωρίζουν το παιγνίδι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κρύβεται μια πολύ επικίνδυνη παγίδα για τον Αλέξη Τσίπρα που θα πληρώσει η Ελλάδα. Δεδομένου ότι η προσφορά Σόιμπλε προς Βενιζέλο «πάρτε 50 δισ. ευρώ πριμ για να πάτε στη δραχμή» εξακολουθεί να είναι πάνω στο τραπέζι, όπως προκύπτει και από την πρόσφατη δήλωση του Μάριο Ντράγκι σύμφωνα με την οποία δεν φεύγει κανείς από το ευρώ αν δεν εξοφλήσει. Επιπλέον υπάρχουν οι νέες πληροφορίες για την ύπαρξη ενός «μπλε ντοσιέ» 50 σελίδων που αφορά τις νομικές διαδικασίες αποχώρησης από το ευρώ για οιαδήποτε χώρα , που παραμένει κλεισμένο σε χρηματοκιβώτιο της Κομισιόν.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να διαβαστούν ως εξής: Αφού λοιπόν δεν προβλέπεται από τις συνθήκες η δυνατότητα αποπομπής μιας χώρας μέλους από την Ευρωζώνη, απομένει η εξώθησή της σε οικειοθελή αποχώρηση. Τι θα πει λοιπόν ο Σόιμπλε στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου στον Τσακαλώτο; «Ευκλείδη, χωρίς το ΔΝΤ χρηματοδότηση δεν έχει. Για να υπάρχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα πρέπει να γίνουν όλα αυτά που το ΔΝΤ ζητά. Δηλαδή, για να σου δώσω να καταλάβεις, πρέπει να αποδεχθείτε όλα όσα ζητάει το ΔΝΤ για να μπορέσουμε να σας χρηματοδοτήσουμε. Αν δεν το κάνετε, αγορές -ως γνωστόν- δεν έχει και το μόνο που σας απομένει είναι η χρεοκοπία είτε εντός, είτε εκτός ευρώ. Το πρώτο σημαίνει ότι θα πληρώσουν ακριβά οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και το δεύτερο, όσοι έχουν ομόλογα».
Και για όσους δεν κατάλαβαν, επειδή οι πολιτικοί της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης δεν τα λένε, η παγίδα Σόιμπλε συνίσταται στο ότι μας βάζει το δίλημμα «ή ΔΝΤ, ή καθεστώς χρεοκοπίας».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματοοικονομικών κύκλων, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ μεταφράζονται σε μέτρα της τάξεως των 9 δισ. ευρώ από το 2018 και μετά.
Το μέγα ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει κάποια όπλα και ποια για να ξεφύγει από αυτό το εσχατολογικό δίλημμα;
Κι εδώ μπαίνει, όπως σε κάθε ακραία εμπειρία, η μεταφυσική. Αν λοιπόν δεν σηκώσει ο Ντόναλντ Τραμπ το τηλέφωνο να πει στη Λαγκάρντ να μην τολμήσει να συμμετάσχει το ΔΝΤ άλλο στο ελληνικό πρόγραμμα και καθ’ οιονδήποτε τρόπο, η παγίδα του Σόιμπλε θα είναι αναπόφευκτη και ισχυρή. Θα πρέπει όμως να της πει ακόμη να διαμηνύσει στον Σόιμπλε πως αν θέλει να υπάρχει Ενωμένη Ευρώπη θα πρέπει να μπορεί να υπάρχει και χωρίς το ΔΝΤ. Θα πρέπει επίσης να της πει πως αν τολμήσει ο Σόιμπλε να βάλει τον ESM να ζητήσει από την Ελλάδα τα ίδια που ζητάει το ΔΝΤ, θα του χαλάσει το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό σχέδιο που έχει για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και αυτό δεν θα είναι ανεκτό από τις ΗΠΑ.
Αν ο Τραμπ πει όλα αυτά στη Λαγκάρντ, αυτή έχει την εξής δικαιολογία απέναντι στον Σόιμπλε: έχουν ξεσηκωθεί τα μέλη του ΔΝΤ που χρηματοδοτούμε Ευρώπη και τώρα ζητούν πλήρη απεμπλοκή, γιατί αν σκάσει το ελληνικό πρόγραμμα, που θα σκάσει έτσι όπως το πάτε, τότε, το όποιο κύρος έχει απομείνει στο ΔΝΤ θα καταρρεύσει και θα φορτωθούμε εμείς στο κάρμα μας το κρίμα. Βέβαια, όπως τονίσαμε, αυτά αποτελούν μεταφυσική…
Η γραμμή αντίστασης του κ. Τσίπρα είναι να μαζέψει τα 7 δισ. ευρώ για να πληρώσει τους πιστωτές τον Ιούλιο και να ελπίζει πως θα τον ευνοήσουν οι πολιτικές συνθήκες. Σημειώνεται παρενθετικά ότι Λεπέν και Γκρίλο έβαλαν πρόσφατα νερό στο κρασί τους, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, σε ό,τι αφορά το ευρώ. Το τραγικό πάντως θα είναι να επαληθευτεί η πρόβλεψη που κάναμε τον Αύγουστο του 2016 και να βρεθεί το Ελληνικό Ζήτημα στο επίκεντρο των γερμανικών εκλογών .
Μέσα σε αυτό το «πολεμικό» κλίμα αναμένεται να κινηθεί στις 9 Φεβρουαρίου το Euroworking group που θα δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των υψηλόβαθμων του κουαρτέτου στην Αθήνα, ενόψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Μεσολαβεί στις 13 Φεβρουαρίου η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καγκελάριο Μέρκελ, όπου λέγεται θα διαπραγματευτεί την πολιτική αλλαγή. Τι θα δώσει, τι θα ζητήσει;
Κι εδώ προκύπτει μια σειρά άλλων ερωτημάτων: Πιστεύει ο κ. Τσίπρας πως έμαθε καλά το διεθνές παιχνίδι και ότι μπορεί να παίξει στη «μεγάλη σκακιέρα»; Εχουν αντιληφθεί οι Συριζαίοι την παγίδα που τους έστησε ο Σόιμπλε; Τα έχει πει όλα αυτά ο Πάνος Καμμένος στον πρωτοσύμβουλο του Τραμπ, Ράινς Πρίμπους; Και τι του είπε αυτός; Θα χρησιμεύσουν σε τίποτε οι «7» του Νότου; Θα βάλουν βέτο στις απαιτήσεις Σόιμπλε; (σσ: εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ισπανία που αναπτύχθηκε με 3% το 2016 και πάει φέτος για 3,5% αποτελεί το νέο success story του Σόιμπλε που την προωθεί ως αντίβαρο στην παρακμάζουσα Γαλλία, που σημαίνει ότι ο Ραχόι δεν θα στηρίξει Τσίπρα). Στην απελπισία του, μπορεί ο κ. Τσίπρας να καλέσει τον γερμανό πρέσβη και να του επιδώσει τον φάκελο με τις ελληνικές απαιτήσεις από το κατοχικό δάνειο κλπ; Και τι σημαίνει η ατάκα του Ξυδάκη για τη δραχμή;
Αυτά είναι ερωτήματα που θα αρχίσουν να τίθενται σύντομα, εκτός κι αν βρεθεί ένας «έντιμος συμβιβασμός». Το κακό είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει εξηγήσει ποτέ στον ελληνικό λαό τι σημαίνει «έντιμος συμβιβασμός» για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017



του Μάκη Ανδρονόπουλου
Ήταν στο περσινό Νταβός, δηλαδή ένα χρόνο πριν, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ  ξεμονάχιασε τον Αλέξη Τσίπρα και του είπε: αν θες να αποφύγεις τα πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, πρέπει να κάνεις όλες τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα συν μερικά μέτρα που αφορούν την β’ αξιολόγηση ώστε να πάρεις γρήγορα την πρώτη αξιολόγηση, να βγεις μπροστά και να διεκδικήσεις να κλείσει γρήγορα και η δεύτερη. Αν τα κάνεις αυτά, θα μπορέσουμε να απομονώσουμε τους Γερμανούς…
Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας δεν άκουσε την κυρία Λαγκάρντ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, άκουσε τον Νίκο Παππά, ο οποίος εξέφρασε εντονότατους ενδοιασμούς για το ΔΝΤ και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Τότε ήταν που ο Τσίπρας «αυτοκτόνησε»…
Έρχεται λοιπόν τώρα η αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους από τo  ΔΝΤ να μας πει ότι το χρέος μας είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο». So what?… που θα ‘λεγε ο αείμνηστος Μάιλς Ντέιβις. Λέει όμως και κάτι άλλο, ότι δηλαδή οι προτάσεις του eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι μη επαρκείς και ασαφείς.
Αλλά ο Σλοβένος στο eurogroup έχει άλλη άποψη για όλα αυτά: δεν μπορώ να σου δανείζω άλλα λεφτά και να σου χρηματοδοτώ συντάξεις στο χιλιάρικο, όταν εγώ δίνω σύνταξη 280 ευρώ!… Και να μην ξέρω αν θα πάρω πίσω τα λεφτά μου. Γι’ αυτό θέλω το 3,5% πλεόνασμα, για να πάρω πίσω τα λεφτά.
Γιατί το 3,5% πλεόνασμα είναι εθνικό έγκλημα
Για να ξέρουμε τι σημαίνει 3,5%: έχουμε χρέος περίπου 325 δισ. ευρώ με πολύ καλό επιτόκιο 2% που σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνουμε 6,5 δισ. ευρώ τόκους το χρόνο. Από την άλλη έχουμε εισόδημα (ΑΕΠ) 180 δισ. ευρώ το χρόνο που με 1% πλεόνασμα  μας δίνει χοντρικά 2 δισ. ευρώ. Άρα τα υπόλοιπα πρέπει να τα δανειστούμε για να πληρώσουμε τους τόκους και έτσι μεγαλώνει το χρέος. Συνεπώς, για να κρατάμε το χρέος σταθερό και να μην αυξάνεται πρέπει το πλεόνασμα να είναι 3,5%. Tragic, που θα έλεγε η αγρότισσα της διαφήμισης. Διότι, 3,5% πλεόνασμα για άλλα πέντε χρόνια ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα, αφού έτσι όλα θα υπολειτουργούν και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να το σηκώσουν. Θα οδηγηθούμε σε ασφυξία, καθώς πέρα από το δημόσιο χρέος, έχουμε και 100 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα προς το κράτος, μία τρύπα 100 δισ. ευρώ στα αποθεματικά των ταμείων, 30-40 δισ. ευρώ χρέος προς ΔΕΗ και ταμεία, 220 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος, 100 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια.  Ας μην κάνουμε την πρόσθεση, γιατί είναι κι άλλα, του Ντράγκι (για να βγεις από το σύστημα) κ.ο.κ.
Γι’ αυτό και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τον ESM που θα μειώσουν το χρέος 20% σε 60 χρόνια ακούστηκαν στην Ελλάδα σαν κοροϊδία και δεν ικανοποίησαν το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ λέει πως οι μεσοπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι «εκρηκτικές» και ότι «η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει την χαμηλότοκη χρηματοδότηση από τους πιστωτές με χρηματοδότηση από την αγορά σε τιμές που να συνάδουν με την αειφορία της χώρας». Γι’ αυτό και μία βιώσιμη ρύθμιση του χρέους πρέπει να διατηρεί σταθερές τις χρηματοδοτικές ανάγκες στο 15-20% του ΑΕΠ και να διασφαλίζει την καθοδική του πορεία. Το ΔΝΤ προβλέπει χρέος στο 275% του ΑΕΠ το 2060!
Το αδιέξοδο και η άρνηση για νέα μέτρα
Αυτά στο eurogroup τα ξέρουνε. Αλλά εκεί τίθεται το ερώτημα: πώς όλοι οι άλλοι που μπήκαν σε προγράμματα βγήκαν και σεις δεν μπορείτε; Δεν μπορείτε γιατί δεν κάνετε μεταρρυθμίσεις, κτηματολόγιο δεν έχετε, νοσοκομεία δεν έχετε και χάνετε 10 δισ. ευρώ επειδή δεν πιάνετε τον ΦΠΑ. Βρείτε τουλάχιστον τα 4 και… ισορροπεί το σύστημα. Με δυο λόγια ένας Σαπέν (ο γάλλος υπουργός Οικονομικών στο eurogroup) δεν φέρνει την άνοιξη και κάπως έτσι φτάσαμε στο τελευταίο αδιέξοδο, δεδομένου ότι ο έλληνας πρωθυπουργός διαλαλεί όπου βρεθεί κι όπου σταθεί πως δεν παίρνει άλλα μέτρα ούτε για ένα ευρώ.
Πού στηρίζεται και το λέει αυτό; Μάλλον στο ότι μαζεύει λεφτά για να έχει τα 7 δισ. ευρώ που χρειάζονται τον Ιούλιο για να πληρώσει τη δόση των δανείων και να μπορέσει ίσως να τρενάρει έτσι την αξιολόγηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές, μήπως και βρεθεί στην καγκελαρία ο φίλος του Μάρτιν Σουλτς. Βέβαια, μέχρι τότε ιδιώτες, παιδεία, νοσοκομεία κ.ο.κ. που έχουν λαμβάνειν από το κράτος θα περιμένουν και το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά τον Ιούλιο. Δεν κυβερνιόνται έτσι τα κράτη! Έτσι, φεύγουν οι επιχειρήσεις στο εξωτερικό, έτσι φεύγουν οι επιστήμονες.
Συμβιβάσμός ή μετωπική με δημοψήφισμα – εκλογές;
Κατόπιν αυτών, το καλό σενάριο είναι να γίνει συμβιβασμός εις βάρος των αδύναμων, να υπογράψει ο κ. Τσίπρας ότι του πουν για να μπει το ΔΝΤ, όχι μόνο ως παρατηρητής, αλλά και με λίγα λεφτά στο πρόγραμμα για να μην αγριέψουν οι αγορές. Υπάρχει και η εκδοχή της μετωπικής σύγκρουσης με δημοψήφισμα ή ακόμη και με εκλογές στο 18μηνο της λίστας, αλλά αυτά είναι αυτοκτονικά. Υπάρχει και η λύση της οικουμενικής για να ψηφιστούν τα μέτρα με αυξημένη πλειοψηφία 180, ώστε να δεσμεύεται και η όποια κυβέρνηση προκύψει μετά τα 2018, δηλαδή, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (ο Σουλτς στηρίζει Τσίπρα με τον όρο να βγάλει από τη μέση τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ).
Σε επίπεδο κοινωνίας, το 43% ψάχνει νέο κόμμα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτέλεσε διέξοδο στις προσδοκίες των πολιτών. Είναι πλέον σαφές στους πάντες, ότι οι εναλλακτικές προτάσεις της αντιπολίτευσης δεν έχουν δεδομένη την έγκριση των πιστωτών, εξ ου και η δυσπιστία κυριαρχεί. Άλλωστε, η διάρκεια της κρίσης εισάγει στο πεδίο της προβληματικοποίησης ένα κομμάτι της κοινωνίας που αντιστεκόταν. Με την «βουλγαροποίηση» της οικονομίας, το όριο ξεπεράστηκε και έχουμε εισέλθει από τη φάση της οργής στη φάση του ενεργού μηδενισμού. Καμία πρόβλεψη δεν είναι πλέον δυνατή για το πώς θα αντιδράσει η κοινωνία και με ποια αφορμή. Ο ελληνικός ευρωσκεπτικισμός έβγαλε ρίζες…