DATE

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Βαδίζοντας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και ενώ οι πολίτες έχουν χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη τους στα κόμματα και στους πολιτικούς, αποφασίσαμε να καταθέσουμε προτάσεις για την βελτίωση αυτού του πολιτικού συστήματος.
1. Η θητεία των βουλευτών να μην μπορεί να παραταθεί πέραν των 8 ετών.
Η ιδιότητα του Βουλευτή δεν είναι δυνατόν να έχει γίνει για πολλούς επάγγελμα. Είναι λειτούργημα και αυτό θα έπρεπε να αποτελεί. Στη διάρκεια των 8 ετών, μπορεί ένας Βουλευτής να προσφέρει όσα μπορεί και θέλει. Από εκεί και στο εξής γίνεται μέρος του συστήματος και ακουλουθεί τις εξαρτήσεις του.
2. Μείωση του αριθμού των Βουλευτών από 300 σε 200.
Άμεσα!! Είναι απορίας άξιον γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα!! Αφού όλοι οι πολιτικοί μάς λένε ότι συμφωνούν σε αυτό…
3. Η ιδιότητα του Υπουργού να μην είναι παράλληλη με την ιδιότητα του Βουλευτή. Ο Βουλευτής που γίνεται Υπουργός να παραιτείται της βουλευτικής του ιδιότητας. Μόνο τότε θα αφοσιωθεί πραγματικά στο έργο του και δεν θα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του την κομματική του πελατεία.
4. Οι συνδικαλιστές (εκλεγμένοι σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συμβούλια) να μην έχουν το δικαίωμα να πολιτεύονται για πέντε έτη μετά τη λήξη της θητείας τους.
5. Οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς να είναι υπηρεσιακοί υπάλληλοι του εκάστοτε Υπουργείου(όχι αποτυχημένοι πολιτευτές και φίλοι των εκάστοτε Υπουργών και Πρωθυπουργών). Να μην έχουν το δικαίωμα να πολιτεύονται για πέντε έτη μετά τη λήξη της θητείας τους.
6. Κατάργηση κάθε μορφής ασυλίας Βουλευτών, Υπουργών και γενικότερα κάθε μορφής Αξιωματούχων.
7. Ανάρτηση μονίμως στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου του Πόθεν Έσχες των Βουλευτών (από την ημέρα που μπήκαν στην πολιτική και καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους).
8. Κατάργηση της δυνατότητας να αποσπούν υπαλλήλους από το δημόσιο.
Αυτή τη στιγμή οι Έλληνες Βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν στο γραφείο τους δύο επιστημονικούς συνεργάτες (οι οποίοι αμείβονται από τη Βουλή) και να αποσπάσουν δύο δημοσίους υπαλλήλους.
Ποιος Έλληνες μικρομεσαίος επιχειρηματίας απολαμβάνει τέτοιων προνομίων?
Κατάργηση των προνομίων τους (αυτοκίνητο, δωρεάν κλήσεις στα κινητά τηλέφωνα, δωρεάν διέλευση στα διόδια, δωρεάν ταχυδρονικά τέλη κλπ. κλπ.)
Ποια μικρομεσαία επιχείρηση έχει αυτή την προνομική μεταχείριση?
Θα μπορούσε να ισχύει για τους Έλληνες βουλευτές αυτό που ισχύει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Να λαμβάνουν ένα συγκεκριμένο budget ανά μήνα με το οποίο θα καλύπτουν έξοδα του γραφείου τους και θα πληρώνουν τους συνεργάτες τους.
9. Επειδή η Βουλή μας έχει γίνει Βουλή συγγενών και τόπος εύρεσης εργασίας των γόνων των πολιτικών οικογενειών, θα πρέπει να απαγορευθεί να είναι υποψήφιοι Βουλευτές συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού αλλά και παράλληλα να είναι υποχρεωτικό να παρέλθει μία δεκαετία για να πολιτευθεί συγγενής Βουλευτή ή Υπουργού. Επίσης οι συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού των Βουλευτών να μην έχουν το δικαίωμα να διορίζονται στη Βουλή.
Ακούμε συχνά από δήθεν «προοδευτικούς και δημοκράτες» να τοποθετούνται κατά του βασιλιά. Συμφωνώ, κανείς δεν θέλει να τον κυβερνούν άνθρωποι μόνο και μόνο εξαιτίας της κληρονομικής τους ιδιότητας!! Αλλά και οι γιοι, κόρες, ανήψια, ξαδέλφια κλπ. Βουλευτών δεν αποτελούν παρόμοια περίπτωση;
10. Να καταργηθούν οι φοιτητικές παρατάξεις στα Πανεπιστήμια. Τα κόμματα μπορούν κάλλιστα να διατηρήσουν τις πολιτικές τους νεολαίες. Όχι όμως κάποιοι τέτοιοι νεαροί, αμφιβόλου αξίας, να διαμορφώνουν ρυθμιστικό ρόλο στα πανεπιστήμια και στη συνέχεια να εξαργυρώνουν αυτή την «προσφορά» τους στο κόμμα, με μία θέση στη Βουλή!
11. Οι Βουλευτές να υποχρεούνται να επιδείξουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Η συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία είναι απαραίτητη για να κυβερνήσουν τον τόπο και να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν να θέλει κάποιος να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και να μην … έχει εργαστεί…ούτε σε περίπτερο!!
12. Οι Πρόεδροι Οργανισμών, Συμβουλίων, Νοσοκομείων κλπ. να έχουν αποδεδειγμένα σχετικές γνώσεις και εμπειρία για την θέση που θα κληθούν να υπηρετήσουν και να μην έχουν διατελέσει ποτέ συνδικαλιστικά στελέχη.
13. Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η δυνατότητα ενός πολίτη να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής.
Μόνο όταν βρίσκεται κάποιος κοντά στην κομματική μηχανή και έχει την εύνοια ενός πολιτικού αρχηγού, έχει ελπίδα να είναι υποψήφιος βουλευτής.
Πόσοι ικανοί, έντιμοι, με ιδεαλισμό, άνθρωποι θα ήθελαν να προσφέρουν στον τόπο τους, αλλά δεν μπορούν! Βρίσκουν πόρτες ερμητικά κλειστές!!
Σήμερα, την εποχή του διαδικτύου -wifi παντού μάς υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς- είναι απόλυτα εφικτό να ψηφίζουν διαδικτυακά οι πολίτες και να επιλέγουν οι ίδιοι τους υποψηφίους βουλευτές.
Εξαιρετικό παράδειγμα, οι εκλογές στα Πανεπιστήμια για την ανάδειξη πρυτάνεων και συμβουλίων διοίκησης που έγιναν με ηλεκτρονικό τρόπο και σημείωσαν απόλυτη επιτυχία!
14. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τους Πολίτες.
15. Πλήρης διαχωρισμός της Δικαστικής από την Εκτελεστική Εξουσία. Οι ανώτατοι δικαστικοί να μην διορίζονται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία αλλά να επιλέγονται με βάση τα προσόντα τους και κατόπιν κληρώσεως.
16. Να διενεργούνται δημοψηφίσματα για σημαντικά θέματα. Δεν είναι δυνατόν 300 άνθρωποι να αποφασίζουν, ανεξέλεγκτα, για την τύχη της χώρας και την πορεία της για μερικές δεκαετίες αργότερα και να μην έχουν ακούσει τι θέλουν οι πολίτες.
17. Να υπάρχει αναζήτηση ποινικών ευθυνών για πολιτικούς αρχηγούς που ανέβηκαν στα μπαλκόνια, εξήγγειλαν υποσχέσεις, κέρδισαν τις εκλογές με βάση αυτές τις υποσχέσεις και στη συνέχεια δεν τήρησαν τίποτα από αυτά που υποσχέθηκαν!! Αυτή η τακτική εξαπάτησης των πολιτών κάποτε πρέπει να σταματήσει!!
Είναι ανάγκη ο πολίτης να ανακτήσει την εμπιστοσύνη του στο Κράτος, στην Πολιτεία, στη Χώρα του. Να πάψει να αποτελεί απειλή το κράτος του για τον πολίτη!!
Μόνο με δραστικά και ουσιαστικά μέτρα, που θα θίξουν τα κακώς κείμενα στη ρίζα τους, μπορούμε να έχουμε ελπίδα για τη σωτηρία αυτού του τόπου!!
Κανένα μαγικό ραβδάκι της Κίρκης δεν πρόκειται να μας σώσει, αν οι ίδιοι δεν αναλάβουμε, ο καθένας χωριστά, και όλοι μαζί, τις ευθύνες μας!!