DATE

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Η Δεξιά πάντα τέτοια ήταν: Πατριδεμπορία, χριστιανοκαπηλία, αυταρχισμός…


του Γιώργου Καρελιά

Το αλήστου μνήμης δόγμα "πατρίς - θρησκεία - οικογένεια" επανέρχεται, αν και ποτέ η παραδοσιακή Δεξιά δεν το ξέχασε.

Όσοι νομίζουν ότι η σημερινή ΝΔ είναι κάτι διαφορετικό από τη διαχρονική δεξιά παράταξη αυτές τις μέρες πρέπει να πήραν την απάντηση: όχι, δεν είναι. Είναι το κόμμα που στηρίζεται σε παραδοσιακές «αρχές»: πατριδοκαπηλία, καπηλεία της θρησκείας, αυταρχισμός. Το αλήστου μνήμης δόγμα «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» επανέρχεται, αν και ποτέ η παραδοσιακή Δεξιά δεν το ξέχασε.

Μήπως οι διαπιστώσεις αυτές είναι υπερβολικές και δυσφημούν το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέλει να το εμφανίζει σαν σύγχρονο ευρωπαϊκό και προοδευτικό; Ας δούμε ορισμένα γεγονότα συγκριτικά με άλλα του πρόσφατου παρελθόντος.

ΠΑΤΡΙΔΟΚΑΠΗΛΙΑ: Μόλις μια πενταετία έχει περάσει από τότε που η «σύγχρονη» ΝΔ -χέρι χέρι με ό,τι πιο ακροδεξιό και αναχρονιστικό υπάρχει στη χώρα- καβαλούσε τον Βουκεφάλα και πρωτοστατούσε στα συλλαλητήρια, για να υπονομεύσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία διευθετούσε αξιοπρεπώς για τη χώρα τη χαμένη εδώ και δύο δεκαετίες υπόθεση του ονόματος της γειτονικής χώρας. Στο βωμό εκλογικών σκοπιμοτήτων οι πλέον ακραίοι της ΝΔ μιλούσαν για «μειοδότες» και «προδότες» της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κ. Μητσοτάκης, λαϊκίζοντας ασύστολα, απειλούσε με βέτο κατά την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Όμως, όταν ήρθε στην κυβέρνηση, όαλ αυτά πήγαν περίπατο, αποδεικνύοντας ότι όσα έλεγε περί «επικίνδυνης συμφωνίας» ήταν λόγια του αέρα και μόνο προς άγραν ψήφων.

Τι ανάλογο συμβαίνει σήμερα; Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης παίζουν ξανά το παιχνίδι του «πατριωτισμού» -πατριδοκαπηλία είναι το σωστό- σε άλλο πεδίο. Ανακινούν, εκ του μη όντος, θέμα στη μειονότητα της Ροδόπης, επειδή έδωσε περισσότερες ψήφους στον ΣΥΡΙΖΑ. Με το ακαταμάχητο «επιχείρημα» ότι, για να συμβεί αυτό, «παρενέβη το Προξενείο της Τουρκίας» υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων. Μόνο που αυτό συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες και έχουμε γίνει μάρτυρες διαφόρων επεισοδίων με μειονοτικούς βουλευτές. Το πιο χαρακτηριστικό ήταν το 1990, όταν οι τότε «ανεξάρτητοι» βουλευτές Σαδίκ και Φαίκογλου, που δήλωναν ανοιχτά και προκλητικά «Τούρκοι», έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σήμερα έφτασε στο σημείο η Ντόρα Μπακογιάννη να εκβιάσει-ανοιχτά , επιτόπου και δια ζώσης- τους μειονοτικούς ψηφοφόρους, με την πρωτοφανή απειλή ότι αν δεν ψηφίσουν ΝΔ, τώρα που θα γίνει ξανά κυβέρνηση θα υποφέρουν. Τέτοιο μείγμα πατριδοκαπηλίας, παλαιοκομματισμού και απειλών είχαμε πολλές δεκαετίες να συναντήσουμε.

Και ο νεόκοπος εθνικόφρων εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Σκέρτσος ανακαλύπτει ότι το δεύτερο κόμμα της ελληνικής Βουλής είναι «εθνική εξαίρεση». Αστόχησε στον χαρακτηρισμό. «Εθνικό μίασμα» έπρεπε να πει, για να είναι σύμφωνος με την παλαιά ρητορεία των πολιτικών του προγόνων, των «εθνικοφρόνων».

ΚΑΠΗΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ: Η παράταξη τη Δεξιάς έχει συνδέσει, διαχρονικά, την πολιτική πορεία της με τη θρησκεία. Ποιος έχει ξεχάσει την απόλυτη ταύτιση όλης της ΝΔ με ό,τι πιο σκοταδιστικό στην Ιεραρχία, κατά τη «μάχη των ταυτοτήτων» το 2000; Η «δεξιά του Κυρίου» του Χριστόδουλου και σύμπασα η πολιτική Δεξιά συμπορεύτηκαν στην τελευταία μάχη του 20ου αιώνα υπέρ αναχρονιστικών και σκοταδιστικών αντιλήψεων.

Τι γίνεται σήμερα; Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ανέχεται την αμφισβήτηση του… «θρησκευτικού πατριωτισμού» της, που επιχειρείται από τα δεξιά της και επιστρατεύει όλα τα κλασικά στηρίγματά της- από τον Καρατζαφέρη και τον Αρχιεπίσκοπο μέχρι Μητροπολίτες και Ηγουμένους- για να μην της πάρει χριστιανικές ψήφους το κομματίδιο ΝΙΚΗ.

Αυτή, λοιπόν, είναι η σημερινή Δεξιά με το φτιασιδωμένο πρόσωπο της «κεντρώας» και «φιλελεύθερης» ΝΔ. Με όπλα την καπηλεία της έννοιας πατρίδα, την καπηλεία της θρησκείας και τον αυταρχισμό.

Ζούμε ξανά μέρες εθνικοφροσύνης και πατριδοκαπηλίας. Οι αντίπαλοι πρέπει να δίνουν διαπιστευτήρια «πατριωτισμού» στους «κεντρώους» και «φιλελεύθερους» νεοεθνικόφρονες και πατριδεμπόρους.

Πώς το έχει πει ο Άγγλος συγγραφέας Σάμιουελ Τζόνσον; «Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων»…

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023


Η προπαγάνδα κάνει θαύματα: SOS κινδυνεύουν τα μερίσματα των… φτωχών!

του Γιώργου Καρελιά 

Στη δημόσια συζήτηση εν όψει των δεύτερων εκλογών αντί να ερωτώνται πιεστικά οι αυριανοί κυβερνήτες, βομβαρδίζονται αυτοί που δεν θα κυβερνήσουν.

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε τις εκλογές της 21ης Μαίου με χαώδη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και, αν δεν συμβεί κάτι εντελώς απρόβλεπτο, θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Τι θα έπρεπε να γίνεται στη δημόσια συζήτηση; Το απλό: να ερωτώνται πιεστικά ο κ. Μητσοτάκης και οι επίδοξοι υπουργοί του πώς θα υλοποιήσουν τις πολλές υποσχέσεις τους, που κοστίζουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, την ώρα που το σήμα από τις Βρυξέλλες είναι «πατήστε φρένο, τέρμα στις παροχές».

Τι γίνεται; Η θηριώδης κυβερνητική προπαγάνδα κάνει θαύματα. Και στη συντριπτική πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης σφυροκοπούνται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, δύο κομμάτων που δεν έχουν καμιά ελπίδα να κυβερνήσουν.

Στην κυβερνητική της θητεία 2019-2023 η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

  1. Αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 45 δισεκατομμύρια. Ουδείς ρωτάει τον τέως πρωθυπουργό και τους υπουργούς του αν θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο.
  2. Μοίρασε 50 δισεκατομμύρια σε παροχές παντός είδους. Ουδείς τους ρωτάει αν θα συνεχίσουν να το κάνουν και από πού θα τα βρουν.
  3. Η ακρίβεια καλπάζει, αλλά η προπαγάνδα της ΝΔ θριαμβολογεί για την… πτώση του πληθωρισμού. Ουδείς ρωτάει τι θα κάνουν στη νέα θητεία τους για τους ανθρώπους που μετά βίας βγάζουν το μήνα.
  4. Τα νοσοκομεία έχουν κακά χάλια. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πλεύρης μιλάνε για «αναβάθμιση του ΕΣΥ» και ουδείς τους ρωτάει γιατί στην πρώτη θητεία τους, όταν σκορπούσαν αφειδώς χρήμα, το άφησαν να φτάσει κοντά στην κατάρρευση, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα έπρεπε να καλούνται πιεστικά να απαντήσουν αυτοί που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κυβερνήσουν ξανά.

Αντ΄αυτού, τι παρατηρούμε; Μια μεγάλη αγωνία διακατέχει τους κυβερνητικούς προπαγανδιστές και τους ιμάντες τους στα συντριπτικά περισσότερα μέσα ενημέρωσης: μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που δεν θα κυβερνήσουν, εξοντώσουν τους …φτωχούς ραντιέρηδες, αυξάνοντας το φόρο στα μερίσματα από το 5% στο… κολοσσιαίο 15%. Ουδείς ρωτάει τον δεινό προπαγανδιστή κ. Σκέρτσο γιατί σε όλες οι προηγμένες χώρες της Ευρώπης ο φορολογικός αυτός συντελεστής είναι από 15% έως και 45%. Επίσης, ουδείς ρωτάει γιατί είναι κοινωνικά δίκαιο να απαλλάσσονται από φόρο μεταβίβασης ακίνητα, μετρητά, μετοχές εκατομμυρίων ευρώ, όταν αυτοί που τα έχουν όλα αυτά είναι μόλις το 2% των φορολογουμένων.

Κάπως έτσι γίνεται η δημόσια συζήτηση εν όψει των δεύτερων εκλογών. Αντί να ερωτώνται πιεστικά οι αυριανοί κυβερνήτεςβομβαρδίζονται αυτοί που δεν θα κυβερνήσουν. Λες και το 90% των ψηφοφόρων είναι μερισματούχοι και κάτοχοι περιουσίας εκατομμυρίων, που τρέμουν μην έρθουν οι αριστεροί και σοσιαλιστές και τους εξοντώσουν με φόρους.

Η δύναμη της προπαγάνδας είναι, διαχρονικά, διαπιστωμένη. Ο Γάλλος φιλόσοφος Βολτέρος το είχε πει έτσι: «Αυτοί που μπορούν να σε κάνουν να πιστέψεις απιθανότητες, είναι ικανοί να σε πείσουν να διαπράξεις φρικαλεότητες». Ο Ιταλός Ουμπέρτο Έκο το έγραψε αλλιώς: «Σήμερα μόνο οι ηλίθιοι κάνουν δικτατορίες με τανκς, από τη στιγμή που υπάρχει η τηλεόραση».

Μέσα στην υπερβολή της η ρήση αποτυπώνει αυτό που συμβαίνει αυτές τις πρώτες μέρες μεταξύ των δύο εκλογών. Δεν ξέρουμε τι θα συνέβαινε αν το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο προφανές…