DATE

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018


 H ΓΕΩΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ

 

του Μάκη Ανδρονόπουλου

Ένα από τα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν την πορεία του λεγόμενου Μακεδονικού είναι η γεωοικονομική διάστασή του, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Νέα Πλωτή Οδός που θα ενοποιήσει τον Δούναβη με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσω της Σερβίας (Μοράβας) της ΠΓΔΜ (Αξιός) και της Ελλάδας (Αξιός).
Το ζήτημα αυτό είναι πάντα ψηλά στις συζητήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η Πλωτή Οδός Δούναβη- Θεσσαλονίκης αποτελεί βασικό ζήτημα συζητήσεων μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του ομόλογού του Νίκολα Ντιμιτρόφ της ΠΓΔΜ.
Ο Δούναβης, ως γνωστόν, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (μετά τον Βόλγα). Πηγάζει από τον Μέλανα Δρυμό στη Γερμανία, ακολουθεί πορεία κυρίως ανατολική για 2850 χλμ., διασχίζει αρκετές πρωτεύουσες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα μέσα από τη Ρουμανία. Δηλαδή, είναι μία ποτάμια οδός τεράστιας οικονομικής και εμπορικής σημασίας.
Η σύνδεσή του με τον Θερμαϊκό αποτελεί ιδέα ήδη από την δεκαετία του 1970, καθώς συντομεύει κατά 1200 χλμ την σύνδεση της Βόρειας Ευρώπης με το Αιγαίο Πέλαγος. Εκτιμάται ότι το έργο είναι επενδυτικής δαπάνης της τάξεως των 17 δισ. δολαρίων. Θα χρειαστεί περί τα οκτώ χρόνια για να υλοποιηθεί η διώρυγα και θα απασχολήσει χιλιάδες εργαζόμενους και δεκάδες τεχνικές εταιρείες, καθώς στους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται υδροηλεκτρικές μονάδες (ισχύος 400 μεγαβάτ).

Έργο τεράστιας σημασίας

Δεν είναι τυχαίο που μόλις προ ημερών η ΔΕΗ γνωστοποίησε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκτηση εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στα Σκόπια, την EDS που ανήκει στον όμιλο Feroinvest (έτος ίδρυσης το 2003). Ο εν λόγω όμιλος δραστηριοποιείται στους τομείς της μεταλλουργίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στα Σκόπια όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην κατασκευή αυτής της πλωτής οδού από το Βελιγράδι ως τη Θεσσαλονίκη έχουν εκφράσει επενδυτές από την Κίνα, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα.
Πρόκειται για έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας από γεωοικονομικής άποψης και εξυπηρετεί τους νέους σχεδιασμούς μεταφοράς ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Κεντρική Ευρώπη, παρακάμπτοντας την ασταθή Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το σχέδιο του πλωτού ποτάμιου διαδρόμου «τεράστιας σημασίας έργο» για την Ελλάδα, τη Σερβία αλλά και την Ευρώπη.
Ούτε επίσης είναι τυχαίο που προχωρούμε σε σημαντικές αμυντικές προμήθειες που περιλαμβάνουν 100 μαχητικά ελικόπτερα, αναβαθμίζουμε τα F-16, αγοράζουμε 2+2 υπερσύγχρονες φρεγάτες FREMM, παραλαμβάνουμε τα ταχύπλοα Mark-V κ.ο.κ.. Στο γεωοικονομικό αυτό πλαίσιο και με δεδομένες τις ελληνικές θέσεις, αλλά και την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της Ρωσίας να προχωρήσουν τα προβλεπόμενα από την περιβόητη Συμφωνία της Μάλτας (1989 πατήρ Μπους-Γκορμπατσώφ), η ελληνική πλευρά μπορεί να προσδοκά το ευτυχές κλείσιμο ενός εθνικού ζητήματος που την ταλαιπωρεί 70 χρόνια.

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018


 

NOVARTIS-ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΥΜΕ την ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ των Νταβατζήδων!


γράφει ο netakias

Σκοπός αυτής της ανάρτησης δεν είναι να βρει ενόχους ή όχι για το σκάνδαλο Novartis, έχει αναλάβει η δικαιοσύνη και αυτή είναι υποχρεωμένη να αποδείξει ή όχι τα εγκλήματα. Στον δυτικό κόσμο ισχύει η αθωότητα μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου στα δικαστήρια
Ομως στον πόλεμο της πολιτικής προπαγάνδας, τα πρώτα θύματα, είναι αλήθεια και η λογική.
Επιχειρήματα, του τύπου «αφού δεν έχω κάνει ανακαίνιση στο σπίτι μου, άρα δεν χρηματίστηκα» είναι αφελή, μιας και από μια προκλητική αγορά σπιτιού έπιασαν τον Ακη, ενώ αν κάποιος ήθελε να κρυφτεί θα μπορούσε να κυκλοφορεί ανάμεσα μας να μην είχε ούτε αμάξι, και να κυκλοφορεί με ΤΑΞΙ.
Αλλά και ανακαίνιση να είχε κάνει, δεν σημαίνει ότι πήρε χρήματα, όλος ο κόσμος μπορεί να κάνει ανακαίνιση.
Οπως και το επιχείρημα «ανοίξτε τους επώνυμους λογαριασμούς μου» είναι εξίσου αφελές, καθώς κανείς δεν θα έβαζε κρυφό χρήμα σε επώνυμο λογαριασμό που ελέγχεται από την βουλή, αλλά θα τα πήγαινε για παράδειγμα σε offshore μέσω εκπροσώπου δικηγόρου, όπως γνωστού δικηγόρου ή και 10 από δαύτους.
Αλλά δεν είναι μόνον αυτά τα τηλεοπτικά επιχειρήματα που είναι σαθρά, αλλά κι αυτά που έχουν να κάνουν με τους αριθμούς και τον κυκεώνα με τις τιμές των φαρμάκων
Λένε λοιπόν, ότι μετά το 2010 έριξαν τις τιμές των φαρμάκων.

  1. Οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν, αναγκαστικά,
α) γιατί ήμασταν από τις ακριβότερες χώρες παγκοσμίως, που ακόμη κι η Τρόικα «έπεσε από τα σύννεφα» 2000-2010: Είχαμε εκτίναξη φαρμακευτικής δαπάνης από 1,4% στο 2,1% του ΑΕΠ. 2000-2015: Πληρώθηκαν 68 δις για φάρμακα. Αν το διάστημα αυτό η Ελλάδα δαπανούσε για φάρμακα όσα ο μέσος όρος των χωρών της ΕΕ, θα είχαν ξοδευτεί 33 δισ (!) λιγότερα.
β) γιατί μετά το PSI τα Ταμεία κατέρρευσαν και απλά δεν υπήρχαν λεφτά για να πληρώσουμε οποιονδήποτε κι όχι μόνον την Novartis

  1. Η φαρμακευτική δαπάνη όμως δεν μειώθηκε τόσο πολύ από την μικρή μείωση των φαρμάκων, που σε μερικές περιπτώσεις ήταν μερικά σέντ.
α) Για παράδειγμα το Υπ.Υγείας αύξησε την τιμή του δημοφιλούς Tamiflu από 12,94€ σε 13,05€ και την κράτησε εκεί μέχρι να φύγει. Σήμερα είναι στα 12,73€, ενω το LESCOL XL  δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο πλήρωνε στην Novartis 33 ευρώ και το ίδιο φάρμακο σήμερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει 5,80 ευρώ.  Η φαρμακευτική δαπάνη όμως μειώθηκε περισσότερο
β) από την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων, όπως και την αφαίρεση φαρμάκων από τις λίστες που πλήρωναν τα Ταμεία, με αποτέλεσμα να την πληρώσει πάλι ο λαός που χρειαζόταν το φάρμακο. Με αυτούς του νόμους, οι Σαμαροβενιζέλοι μας κουνάνε χαρτιά ότι μείωσαν τις Τιμές των Φαρμάκων κι άρα τις δαπάνες του δημοσίου, ενώ στην πραγματικότητα μετέφεραν τα κέρδη στην τσέπη μας. Παραδειγμα:  Σε φάρμακο 50 € η συμμετοχή μας ήταν (π.χ. 20%) 10 €. Ο πονηρός Σαμαροβενιζέλος έδωσε στο φάρμακο δυο τιμές. Δημοσίου π.χ. 30 € και φαρμακείου 50 €. Έτσι ο ασθενής πλήρωνε συμμετοχή (20% στα 30 €) 6 € και την διαφορά της Δημόσιας τιμής και φαρμακείου 20 €. Σύνολο 26 €.  Ετσι και στα χαρτιά φαίνεται ότι μειώθηκε η Τίμη και η εταιρία δεν έχανε ούτε ευρώ. Τόσο απλά
γ) από την βίαιη εισαγωγή* των γενοσήμων που τόσο διαφήμιζε η κυβέρνηση Σαμαροβενιζέλων. Τα οποία όμως γενόσημα, είναι ναι μεν πιο φθηνά, αλλά είναι επίσης κερδοφόρα για τις φαρμακοβιομηχανίες, ακόμη και για την Novartis που μπορεί να μείωσε τα κέρδη της, από την μια τσέπη, αλλά αύξησε τα κέρδη της θυγατρικής της Sandoz generics