DATE

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015


Το εκρηκτικό μίγμα ISIS και μεταναστευτικού


του Μάκη Ανδρονόπουλου

Το μακελειό στο Παρίσι ήρθε να προσθέσει ένα ακόμη τραγικό πρόβλημα στη λίστα των ιστορικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και κατ΄ επέκταση η Δύση. Είναι πια σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος που κατασκευάστηκε με την ευγενή χορηγία των ΗΠΑ, της ΕΕ και των ύποπτων εμίρηδων της αραβικής χερσονήσου δεν υπάρχει μόνο στη Συρία και στο Ιράκ, ή στις γειτονιές της Χεζμπολά στη νότια Βυρηττό (προηγήθηκε του Παρισιού διπλή βομβιστική επίθεση με 37 νεκρούς και 180 τραυματίες από τον ISIS), αλλά είναι πολύ καλά εγκατεστημένο στην Ευρώπη. Στην καρδιά της Ευρώπης, στο Παρίσι, στο Καλαί που χτες κάηκε το στρατόπεδο των μεταναστών, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο και αλλού.

Η συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας στην Ευρώπη θα δώσει την χειρότερη διάσταση που μπορεί να υπάρξει για το προσφυγικό, που αυτομάτως γίνεται εν τέλει μεταναστευτικό. Το «μεταναστευτικό» με το μέγεθος που έχει προσλάβει στην Ευρώπη της ύφεσης, της ανεργίας, της λιτότητας και του συντηρητισμού του Βερολίνου, των Βρυξελλών και της υποκρισίας του Παρισιού θα οδηγήσει σε μια έντονη εσωστρέφεια αρχικά (κλείσιμο συνόρων από Ολάντ) και στην στρατιωτικοποίηση (διάβαζε εκφασισμό) των μαζών, αλλά και στη ριζοσπαστικοποίηση (που περιλαμβάνει εύλογα και τη βία).  

Οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν έχουν άλλα περιθώρια να κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Η αδυναμία της ΕΕ να λύσει το χρονίζον πια ελληνικό ζήτημα, με την Πορτογαλία να ετοιμάζεται για κυβέρνηση αντι-λιτότητας, την Ισπανία να χάνει την Καταλωνία (με απρόβλεπτη συνέχεια), με την Ιταλία και τη Γαλλία πολύ νεγκλιζέ, την Βρετανία με το ένα πόδι στην ΕΕ (αν γίνει το brexit θα ακολουθήσει σύντομα η απόσχιση της Σκωτίας), την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Τσεχία να κλείνουν τα σύνορα και στα Βαλκάνια να εγκλωβίζονται εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες/πρόσφυγες, το μίγμα μοιάζει εκρηκτικό. 
Οι σύνοδοι Κορυφής είναι το τεκμήριο της αμηχανίας και της εσωστρέφειας.

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και ως εκ τούτου δυτικό. Ευρωπαϊκό, γιατί οι επιπτώσεις βιώνονται κυρίως στην Ευρώπη και δυτικό, γιατί οι επιπτώσεις αντανακλώνται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου βρίσκεται και η μήτρα των άθλιων χειρισμών (Αφγανιστάν, Ιράκ, ISIS κ.ο.κ.).  Το πρόβλημα είναι κατ΄ αρχήν στρατιωτικό, καθώς το ISIS πρέπει να ηττηθεί στο έδαφός του (Συρία, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Αφρική) και στους θύλακες στην Ευρώπη. Οι Ρώσοι απέδειξαν ότι είναι εφικτό. Η Ευρώπη και η Δύση (ΝΑΤΟ) πρέπει να αντιληφθούν ότι η αντιπαλότητα με τη Ρωσία είναι μια μάταιη και κοστοβόρα υποκρισία. Η Ρωσία είναι Δύση και πρέπει να βρεθεί τρόπος υγιούς και δυναμικής ενσωμάτωσής της με όρους απόλυτης ισονομίας, αντί με προκλητικούς όρους στραγγαλισμού (Ουκρανικό ζήτημα, χειραγώγηση τιμών πετρελαίου, αποβολή από το G8 κλπ).

Από την άλλη, Ευρώπη και Δύση πρέπει να αντιληφθούν ότι το Ισλάμ δεν είναι μόνο μια άλλη θρησκεία, αλλά ένας άλλος πολιτισμός, ένας άλλος κοινωνικός και πολιτικός πολιτισμός, τον οποίο -δυστυχώς- αγνοούσαν επί της ουσίας του και δεν τον σέβονται. Ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός της Δύσης, παρά την παγκοσμιοποίηση των αγορών, δεν έχει μεταλλάξει ριζικά και διαρθρωτικά τις άλλες κοινωνίες, ούτε κάν την ιαπωνική που μοιάζει να είναι η πιο δυτικότροπη. Η πολιτισμική συνδιαλλαγή πρέπει να γίνει με άλλους όρους και αρχές. Όμως οι δυτικές ελίτ, αμερικανικές, αλλά και της ευρωπαϊκής επαρχίας, είναι μόνο κούφια και υποκριτικά λόγια (ανθρώπινα δικαιώματα, δημοκρατία, ιδιωτικότητα κλπ).

Από την άλλη, το γεγονός ότι τα κοινωνικά κινήματα και η αριστερά στην Ευρώπη δεν φαίνεται να  αποτελούν δυναμική ριζοσπαστικής εξουσίας, παρά μόνο ένα «μηχανισμό» κοινωνικής εκτόνωσης, το γεγονός ότι η διανόηση παραμένει κριτική, αλλά χωρίς προτάσεις, το γεγονός ότι η πολιτική και κυρίως οι πολιτικοί έχουν μετατραπεί σε υπαλλήλους των τραπεζών, φαίνεται ότι έχουν διευκολύνει την εκτροφή μιας βλακώδους, ανορθολογικής και αλαζονικής συμπεριφοράς  των ελίτ και της εξουσίας που είναι αυτοκαταστροφική και μετατρέπεται μπούμεραγκ. Δεν έχει κανείς παρά να δει τους «Καταραμένους» του Βισκόντι για να αντιληφθεί  πώς το κεφάλαιο (που ανέβασε ελαφρά τη καρδία τον Χίτλερ στην εξουσία) υποτάχθηκε στην τρέλα (;) του με αποτέλεσμα να καταστραφεί η Γερμανία (άσχετα αν οι Αμερικανοί την ξαναέστησαν στα πόδια της από τον φόβο των Ιβάν) . Σε κάθε περίπτωση, η ευρωπαϊκή «ακτινογραφία» δείχνει προχωρημένη κακοήθεια.

Και η  Ελλάδα μας είναι στο μάτι του κυκλώνα, αμήχανη, προδομένη, χωρίς σχέδιο, με κυβέρνηση που τώρα μαθαίνει και τα λεφτά των πλουσίων και των απατεώνων στην Ελβετία, τη Σιγκαπούρη και στα παραδεισένια νησιά, ευάλωτη στρατιωτικά , και την κοινωνία έτοιμη να σκάσει…  

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015


Κι ο χαφιές που μας ακολουθεί…

της Κατερίνας Ακριβοπούλου 
Αν η μυθιστορία έχει ως άξονα κάτι που έχει συμβεί και η μυθοπλασία είναι η τεχνική της απόλυτης φαντασίας, όταν δομείται σε φόρμα, αυτές τις μέρες ζούμε το πάντρεμα και των δύο…
Και για να μην παίζουμε άλλο τις κυρίες κουμπάρες…
Η υπόθεση Πανούση είναι μια καθ’ όλα στημένη υπόθεση, με τους κατάλληλους ανθρώπους, στην κατάλληλη στιγμή…
Τις μέρες αυτές εκδότες, καναλάρχες και τραπεζίτες καλούνται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για τα δάνεια-μαμούθ με τα οποία χρηματοδοτήθηκαν αφειδώς τα τελευταία χρόνια…
Ταυτοχρόνως καλούνται και τα μέλη των επιτροπών πιστοδοτήσεων των τραπεζών, που θα πρέπει να αποδείξουν εαν και κατά πόσον οι εν λόγω «νταβατζήδες» τηρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις για έναν τόσο υψηλό δανεισμό. «Θα διερευνηθούν όλες οι διαδικασίες με τις οποίες οι αρμόδιες επιτροπές ενέκριναν τη δανειοδότηση και θα ελεγχθεί εάν οι πελάτες τους είχαν όλα τα εχέγγυα», επισημαίνουν με έμφαση δικαστικές πηγές…
Μαζί με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες που αναδιατάσσει το τοπίο και διαταράσσει το κεκτημένο της διαπλοκής, οι εισαγγελικές έρευνες για το δανεισμό, σε συνδυασμό με τη φιλόδοξη επιχείρηση του διδύμου Παπαγγελόπουλου-Βασιλειάδη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια του συστήματος-μεταξύ των οποίων και η Δικαιοσύνη- διαμορφώνουν το σύμπλεγμα των επάλληλων κύκλων που αν λειτουργήσουν αρμονικά και με αποφασιστικότητα, θα καταφέρουν , για πρώτη φορά , να γκρεμίσουν την πιο άθλια παράγκα που λειτουργεί σ αυτή τη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες…
Επιστράτευσαν λοιπόν έφεδρους, δόκιμους και δοκιμασμένους παίκτες, σε μια ακολουθία μικρόνοιας, υποκρισίας, φαιδρότητας, χυδαιότητας, εκβιασμών και απειλών γκανγκστερικού τύπου, πασπαλισμένη με ολίγη από παραλογοτεχνία ατάλαντου Πιτιγκρίλι …
Ο Γ. Πανούσης ξεκίνησε το πάζλ των αποκαλύψεων από το «Πρώτο Θέμα», συνέχισε με το συγκρότημα του ΔΟΛ και έδωσε τα ρέστα του στο MEGA, δίνοντας εν ψυχρώ ανθρώπους και απόρρητα έγγραφα που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας !
Εργολαβίες, ψαλμωδίες και καντάδες, κι ο χαφιές που μας ακολουθεί …
Δάκρυα και κραυγές από κανάλια και αντιπολίτευση, με αφελείς θεωρίες για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, από το ίδιο σύστημα που εξέθρεψε τη Χρυσή Αυγή και την κατέστησε εταίρο του πολιτικού συστήματος…
Βολική στο χαμηλής υποστάθμης κριτήριο ενός think tank της συμφοράς, η φασιστική αντίληψη ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων συνιστά διασύνδεση με την τρομοκρατία!
Γελάνε και τα μάρμαρα στο Καλλιμάρμαρο όπου οι θλιβεροί «μένουμε- Ευρωπαίοι» υπερασπίστηκαν το «ΝΑΙ», εμφορούμενοι, τρομάρα τους, από τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό!
Αν είχαν χιούμορ στην κυβέρνηση, θα πρόβαλλαν αδιαλείπτως το βίντεο με τη συνομιλία Μπαλτάκου-Κασσιδιάρη, ο οποίος αθωώθηκε προσφάτως πανηγυρικά για την υποκλοπή, αλλά δεν άνοιξε ρουθούνι από το τάχα μου αστικό πολιτικό προσωπικό…
Έξαλλος εν τω μεταξύ ο Βενιζέλος για τη μηνυτήρια αναφορά των υπουργών σχετικά με την υπόθεση Πανούση, έσπευσε να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη χρήση απόρρητων εγγράφων, ξεχνώντας ο πολύς συνταγματολόγος, ότι ο υπουργός που παίρνει στο σπίτι του τέτοια έγγραφα, όπως έκανε και ο ίδιος άλλωστε στο υπουργείο Άμυνας , διαπράττει κακούργημα που σχετίζεται με την κατηγορία της κατασκοπείας …
Από κοντά Ν.Δ. και Ποτάμι, διαγωνίζονται σε εξετάσεις προς το σύστημα, αγνοώντας ότι έχουν μείνει ήδη ανεξεταστέοι από το λαό και την Ιστορία…
Πίστεψαν οι αφελείς , ότι αν βγάλουν τον Τσίπρα σκιώδη αρχηγό των Πυρήνων, όπως έβγαζαν παλιότερα τον Α.Παπανδρέου αρχηγό της 17Ν, θα τον εκθέσουν στα μάτια των Αμερικανών, οι οποίοι δεν έχουν, ως γνωστόν, κανέναν άλλο τρόπο να πληροφορούνται, παρά μόνον τις «αποκαλύψεις» του κάθε επίδοξου έλληνα Πουαρό!
Η ψευδαίσθηση της ισχύος σε όλο της το μεγαλείο και η απύθμενη βλακεία ενός τελειωμένου συστήματος, που πανικόβλητο παραπαίει ανάμεσα στη γελοιότητα και την αταβιστική αντίληψη περί ελέγχου…

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015



Η νέα απειλή του ΝΑΤΟ και ο ρόλος 


της Ρωσίας - 


Αποκαλυπτική συνέντευξη



Στο περιθώριο της Συνόδου του Βουκουρεστίου, “όπου εννέα χώρες που κάποτε ζούσαν υπό από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, ένωσαν τις δυνάμεις τους" ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Πρέσβυς Αlexander Vershbow (Αλεξάντερ Βέρσμποου) μίλησε στο Defence Matters για την συνάντηση. Ο Vershbow συζήτησε τα αποτελέσματα της συνάντησης και τόνισε τις κεντρικές προκλήσεις της απερχόμενης συνόδου κορυφής της Βαρσοβίας, καθώς και τη σημασία της ασφάλειας στην ανατολική περιοχή, την αναδυόμενη πρόκληση Α2 / AD, τη ρωσική προπαγάνδα και τη συριακή κρίση.


  • Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου και πώς το κρίνετε;

Ήταν τιμή μου που βρέθηκα στη συνάντηση αυτήν, καθώς ήταν μια πολύ εποικοδομητική και πολύ σημαντική συνεισφορά στις προεργασίες της Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας, που θα λάβει χώρα το 2016. Ήταν απόλυτα φυσικό για τις εννέα χώρες που έλαβαν μέρος - και που κάποτε ζούσαν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα - και μοιράζονται παρόμοια οπτική (προοπτική) με εμάς, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να κάνουν κάποιες συστάσεις για την ημερήσια διάταξη της Συνόδου. 
Αλλά αυτό δεν αφορούσε μόνο την ανατολική περιοχή. Η ανακοίνωση μετά την συνάντηση δείχνει ότι, και οι εννέα ηγέτες είναι πολύ συνειδητοποιημένοι ως προς τις ανησυχίες των άλλων συμμάχων. Αναγνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει απειλές, όχι μόνο από τις νότιες περιοχές, αλλά και από τις ανατολικές. Η ενότητα της Συμμαχίας είναι το πιο σημαντικό και πολύτιμο στοιχείο.

  • Θα τηρηθεί από όλους τους Συμμάχους το κοινό ανακοινωθέν που εκδώσατε στο τέλος της Συνόδου;
Δεν μπορώ να μιλήσω για τους υπόλοιπους 19 συμμάχους, αλλά νομίζω ότι το κοινό ανακοινωθέν αφορά σε κοινά θέματα, με τα οποία καταπιάνονται όλοι οι σύμμαχοι, όταν συζητούν για το τι πρέπει να γίνει στη Βαρσοβία. Στο ανακοινωθέν συμπεριλαμβάνονται αναφορές σχετικά με τις απειλές από την τρομοκρατία στο Νότο, την αστάθεια κατά μήκος της Νότιας περιφέρειας, καθώς και κρατών στα ανατολικά, που έχουν υποστεί πιέσεις από τη Ρωσία. Γίνονται συγκεκριμένες συστάσεις, αλλά πιστεύω, με τρόπους που απλώς ανοίγουν τη συζήτηση, παρά επιλύουν μερικά από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα. 
Νομίζω ότι αυτό δείχνει την κατεύθυνση στην οποία τα εννέα κράτη θέλουν να προχωρήσουν και είναι καλό να έχουμε ένα σαφές μήνυμα από τις χώρες της Ανατολικής περιοχής.

  • Ποιο ήταν το επίκεντρο της συνάντησης; Ποιο ήταν το μήνυμα της ανατολικής περιοχής;
Όλες οι χώρες που συμμετείχαν δήλωσαν ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ουαλίας ήταν ένα πολύ σημαντικό θεμέλιο, ως προς την ενίσχυση της ασφάλειας και της ετοιμότητάς. Τόνισαν, ωστόσο ότι, η κατάσταση της ασφάλειας έχει καταστεί ακόμη πιο δύσκολη, από τη Σύνοδο της Ουαλίας κι έπειτα και, ως εκ τούτου, πρέπει να εξετάσουμε επιπλέον μέτρα.Έτσι, το επίκεντρο της συζήτησης και το ανακοινωθέν της Συνόδου του Βουκουρεστίου έχουν εστιάσει στους τομείς, όπου θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Η ενίσχυση της άμυνας μέσο αποτροπής, το ενδεχόμενο ορισμένων πρόσθετων αποφάσεων, σχετικά με τις διαδικασίες, τις δομές και τις δυνάμεις της, την ενίσχυση της παρουσίας των συμμαχικών δυνάμεων στα Ανατολικά είναι κάποια από τα σημεία που αναφέρονται. Αντιμετωπίζεται η ανάγκη να σταθεροποιηθεί η περιοχή, κάτι το οποίο νομίζω ότι είναι σημαντικό για όλους τους συμμάχους. Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι αντιμετωπίζουμε μια μακροπρόθεσμη πρόκληση στις σχέσεις μας με τη Ρωσία και ότι πρέπει να τηρήσουμε τις αρχές μας και το διεθνές δίκαιο. 
  • Όσο αφορά στην ασφάλεια της ανατολικής περιοχής, υπήρξαν αιτήματα για την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των μόνιμων στρατευμάτων;
Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου και το ανακοινωθέν που ακολούθησε αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα με μια ευρύτερη έννοια, αναγνωρίζοντας ότι, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί πιθανοί τρόποι για την ενίσχυση της άμυνάς μέσο αποτροπής. Μερικοί από τους συμμάχους (στη Σύνοδο) αναφέρθηκαν στην επιπρόσθετη προεγκατάσταση εξοπλισμού, πολλοί ανησυχούν για τη συσσώρευση ρωσικων δυνάμεων στο Καλίνινγκραντ και στην Κριμαία και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτό. Αλλά νομίζω ότι, όλοι συμφωνούν στο ότι πρέπει να έχουμε μια στρατηγική για την υπεράσπιση όλων των συμμάχων, που να είναι λειτουργική και αξιόπιστη. Όσο περισσότερο μπορούμε να δείξουμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε κάθε σύμμαχο, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να χρειαστεί να το κάνουμε. Η “αποτροπή” στην οποία αναφέρομαι είναι ακριβώς αυτό. 
  • Έχετε τονίσει την ανάγκη για πρόσθετα μέτρα. Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος για αυτό;
Υπάρχει μια γενική αντίληψη -και αυτή η συνάντηση ενισχύει το γεγονός- ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα. Το ΝΑΤΟ έχει πολλές δυνατότητες σήμερα. Ο κόσμος δεν πρέπει να έχει καμία ανησυχία γι 'αυτό. Αλλά, καθώς βλέπουμε προς το μέλλον και προς την επόμενη δεκαετία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διαρκή πρόκληση ,από μια πολύ θυμωμένη και επιθετική Ρωσία και θα πρέπει να εξετάσουμε μακροπρόθεσμα μέτρα. Θα το κάνουμε αυτό από κοινού και νομίζω ότι, όταν φτάσουμε στη Βαρσοβία όλοι οι σύμμαχοι θα βρίσκονται πλέον στην ίδια σελίδα.

  • Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, στην Μπρατισλάβα, στο συνέδριο GLOBSEC και στο Βουκουρέστι στο Aspen Forum, έχετε αναφερθεί στην αναδυόμενη νέα πρόκληση Α2 / AD (Access Denial capabilities). Πώς βλέπετε τον αντίκτυπο της “ανάπτυξης δυνατοτήτων άρνησης πρόσβασης”- στο Καλίνινγκραντ και στην Κριμαία - όχι μόνο για την άμυνα των συμμάχων, αλλά και για την ικανότητα του ΝΑΤΟ να καθησυχάσει και να αποτρέψει;
Αυτό είναι πράγματι ένα όλο και πιο κεντρικό θέμα στις συζητήσεις μας. Δεν είναι μια νέα ιδέα. Άκουσα για πρώτη φορά αυτό το μαγικό ακρωνύμιο - A2 / AD - όταν ήμουν στο Πεντάγωνο. Βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής άμυνας των ΗΠΑ, στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, κατά την άνοδο της Κίνας. "Προπύργιο άμυνας", είναι ένας άλλος όρος που χρησιμοποιείται συχνά στη θέση του. Πράγματι, οι Ρώσοι χτίζουν αυτά τα στρατιωτικοποιημένα, σε μεγάλο βαθμό, «προπύργια» στο Καλίνινγκραντ, στην Κριμαία. Τώρα παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή μέχρι πού θα φτάσουν τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Η μεγάλη δυνατότητα των ρωσικών δυνάμεων τους δίνει την ικανότητα να εμποδίζουν τη μετακίνηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα, και είναι σαφώς κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αν θέλουμε να ενισχύσουμε του ανατολικούς μας συμμάχους. 

  • Είδαμε πώς αντέδρασε η Ρωσία στα μέτρα που πήρε το ΝΑΤΟ στη Ρουμανία όπως και με τις αυξημένες κατηγορίες εναντίον των αμερικανικών δυνατοτήτων ειδικά όσο αφορά τη βάση του Deveselu. Τονίζουν ότι η αντιπυραυλική ασπίδα αποτελεί απειλή για τις ρωσικές στρατηγικές ικανότητες. Ποια είναι η απάντηση σας;
Η Ρωσική προπαγάνδα, σε αυτή την περίπτωση, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι δυνατότητες που πρόκειται να ενεργοποιηθούν σε λίγους μήνες στο Deveselu είναι αυστηρά αμυντικές. Έχουν σχεδιαστεί για την υπεράσπιση από επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων, προερχόμενες εκτός Ευρώπης, κυρίως από το Νότο και από τη Μέση Ανατολή, από χώρες όπως η Συρία και το Ιράν. 
Δεν έχουν καμία δυνατότητα να υποβαθμίσουν τη ρωσική στρατηγική. Στην περίπτωση αυτήν,οι Ρώσοι φαίνεται να πιστεύουν ότι, αν συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια παραπλανητικά επιχειρήματα, ο κόσμος θα αρχίσει να τους πιστεύει. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει καμία βάση σε αυτά που ισχυρίζονται οι Ρώσοι, είτε πολιτικά, είτε με βάση τους νόμους της φυσικής.
Θα πρέπει να πιστεύεις ότι η Γη είναι επίπεδη, για να πιστέψεις ότι οι ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που στοχεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αναχαιτιστούν από τα συστήματα που αναπτύσσονται στη Ρουμανία και στην Πολωνία.Αυτή η λογική, πολύ απλά, αψηφά τους νόμους της φυσικής και της γεωγραφίας. Ακόμα κι αν αυτά τα συστήματα είχαν ως εκ θαύματος μετακινηθεί χιλιάδες χιλιόμετρα προς τον Βορρά, δεν θα μπορούσαν να “αγγίξουν” το ρωσικό στρατηγικό οπλοστάσιο, λόγω της ποιοτικής πολυπλοκότητας των ρωσικών συστημάτων. Και μιλάμε μόνο για 24. Οι Ρώσοι έχουν χιλιάδες πολεμικές κεφαλές, ακόμη και στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας START. Στην περίπτωση αυτήν, η προπαγάνδα μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά έχει μηδενική βάση. Είναι σημαντικό για τους Ρουμάνους να καταλάβουν ότι, η Ρωσία μπορεί να βάζει τη Ρουμανία στο στόχαστρο της προπαγάνδας της, αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία η Ρουμανία να γίνει κάποιος άλλος στόχος.

  • Πώς βλέπετε το ρόλο της Ρουμανίας σε αυτό το νέο στρατηγικό περιβάλλον, μετά την Κριμαία;
Σαφώς, η Ρουμανία είναι ήδη ένας σημαντικός σύμμαχος. Έχει μια μεγάλη συμβολή στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Φυσικά βοηθάει τη Συμμαχία συνολικά φιλοξενώντας την αντιπυραυλική ασπίδα στη Deveselu, καθώς η εγκατάσταση προστατεύει όλο το νότιο τμήμα του ΝΑΤΟ, όχι μόνο τη Ρουμανία. 
Η Ρουμανία σαφώς παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, στην ανάπτυξη της απάντησής μας στη ρωσική απειλή, στην υποστήριξη της νέας δύναμης ταχείας αντίδρασης “Αιχμή του Δόρατος” και στις άλλες αποφάσεις που λάβαμε στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας. Αλλά κυρίως, ως κράτος της Μαύρης Θάλασσας η Ρουμανία έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, στο πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα A2 / AD στο Νότο. Ως παράκτιο κράτος, η Ρουμανία, έχει κάποιες πρόσθετες ευθύνες στην υποστήριξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής.

  • Η στρατηγική της Ρωσίας είναι να κλονίσει την ενότητα της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία έχει κάποια στρατηγική για να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση;
Πρώτα απ 'όλα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα, όσο πιο καλά μπορούμε, αν και είναι δύσκολο να πολεμήσει κανείς τα ψέματα με την αλήθεια. Ωστόσο η αλήθεια επικρατεί συνήθως.
Έτσι, θα συνεχίσουμε να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους και να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση, τουλάχιστον, έτσι ώστε, οι δικοί μας λαοί να μην έχουν εξαπατηθεί από τη ρωσική προπαγάνδα. Αλλά, η ευρύτερη πολιτική πρόκληση είναι συνεχής. Η Ρωσία χρησιμοποιεί όχι μόνο τις άμεσες μορφές της πολιτικής επιρροής, αλλά υποστηρίζει αντι-δυτικές ΜΚΟ, ακόμη και πολιτικά κόμματα. Οι διεφθαρμένες πρακτικές της μπορούν να δημιουργήσουν αδυναμίες ή μπορούν να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες στις κοινωνίες μας. Έτσι, αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη του ΝΑΤΟ. Κάθε χώρα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και οφείλουμε να συνεργαστούμε αν είμαστε στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτού του είδους των ρωσικών προσπαθειών, να μας διχάσουν και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη μας και την πολιτική μας βούληση. Στο τέλος η ενότητα του ΝΑΤΟ είναι η πιο πολύτιμη δυνατότητά του, πάνω και πέρα από τα αεροπλάνα και τα πλοία που αναπτύσσουμε. Πιστεύω ότι η σημερινή συνάντηση ήταν ένα καλό δείγμα της ενότητας μεταξύ των εννέα Ανατολικών κρατών και νομίζω ότι η Ρωσία θα βρεθεί προ εκπλήξεως όταν στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας, ενωμένοι, θα αναπτύξουμε μια αποτελεσματική στρατηγική για το μέλλον.

  • Υπάρχει η προσδοκία ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής στη Βαρσοβία θα επικεντρωθεί στον τομέα της αποτροπής πάνω απ 'όλα. Ποιοι θα είναι οι τομείς στους οποίους θα πρέπει να αναμένουμε πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να καταστεί αξιόπιστη η αποτροπή; Εξάλλου, η ενίσχυση των συμμάχων δεν εξαρτάται μόνο από τη διαθεσιμότητα των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης, αλλά είναι επίσης ένα μέτρο της ελεύθερης κυκλοφορίας και logistics. Πόσο ρεαλιστικά μπορεί να είναι τα μέτρα αποτροπής αν λάβουμε υπόψη μας τους περιορισμούς της Ιδρυτικής Πράξης ΝΑΤΟ-Ρωσίας;
Η αποτροπή - που πιστεύω ότι είναι μια κεντρική πρόκληση για τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας - επιτυγχάνεται εάν ο αντίπαλος πιστεύει ότι έχεις αρκετές αμυντικές δυνατότητες και την πολιτική βούληση να τις χρησιμοποιήσεις. Τότε το κόστος της επιθετικότητας μπορεί να αντισταθμίσει τα οφέλη.
Αυτό σημαίνει ότι, χρειάζεται να εξετάσουμε μια σειρά από δυνατότητες και στο εγγύς μέλλον ψάχνουμε να βρούμε πώς θα εξασφαλίσουμε τις δυνατότητες ενίσχυσης των δυνάμεων, που θα μπορούν να παραδοθούν ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες συμπεριλαμβανομένων και της περίπτωσης A2 / AD. Πρέπει να εξετάσουμε την τοποθεσία του βασικού εξοπλισμού και των άλλων αποθεμάτων, έτσι ώστε, όταν έρθει η στιγμή για ενίσχυση, να είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε την επιχείρηση από την πρώτη κιόλας ημέρα. Θα πρέπει να δούμε αν, η διοίκηση των ενισχυτικών δυνατοτήτων και στη συνέχεια οι υπόλοιπες δυνάμεις είναι αρκετά ισχυρές για να εκτελέσουν την αποστολή σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει επίσης, να εξετάσουμε τις χερσαίες δυνάμεις, κάτι που τώρα διεξάγουμε εκ περιτροπής. 
Μπορεί να υπάρχουν περιθώρια για την αύξηση της κλίμακας ή τη φύση των εν λόγω ενισχύσεων, αλλά μόνο εκ περιτροπής.
Δεν νομίζω ότι πρέπει να επανεξεταστεί η μέθοδος που υιοθετήθηκε τη δεκαετία του 1990 για την οικοδόμηση της άμυνας, με την ενίσχυση της στρατηγικής. Αλλά σε ένα πιο δύσκολο περιβάλλον, η διασφάλιση ενισχύσεων είναι πιο δύσκολη και πιστεύω ότι η συζήτηση θα είναι επικεντρωθεί σε αυτήν. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, για να επιτευχθεί το ίδιο συλλογικό αποτέλεσμα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσουμε τους επόμενους μήνες.

  • Βλέπετε κάποιο ρόλο για το ΝΑΤΟ στη συριακή κρίση ή στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης που πλήττει την ενότητα της Ευρώπης;
Όσον αφορά στη συριακή σύγκρουση, αυτήν τη στιγμή, τα μέλη μας ενεργούν στο πλαίσιο της συμμαχίας των ΗΠΑ και όχι μέσω του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία μπορεί να διαδραματίσει κάποιον επιπλέον ρόλο στη διασφάλιση της αποτροπής οποιασδήποτε διασυνοριακής επίθεση εναντίον της ΤουρκίαςΜε δεδομένη τη ρωσική επέμβαση, υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος στρατιωτικών επεισοδίων, μόνο και μόνο επειδή διεξάγονται δύο στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εμφανείς διαφορετικούς στόχους. Αλλά αυτή τη στιγμή, κανένας δεν προτείνει έναν ευρύτερο ρόλο για το ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία μπορεί να προσπαθήσει να συνεισφέρει περισσότερο στις βασικές αιτίες της αναταραχής και της αστάθειας στην περιοχή, στο πλαίσιο της ιδιαίτερης έμφασης που δίνεται και που αποκαλούμε δημιουργία δυνατοτήτων άμυνας. Αυτό είναι κάτι που κάνουμε με βάση την απόφαση της Ουαλίας, αλλά βλέπουμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε κράτη που έχουν ξεφύγει από τις προσπάθειες ριζοσπαστικοποίησης του ISIL. Αυτό είναι επίσης, δυνητικά, μια έμμεση συνεισφορά στην κρίση της μετανάστευσης. Αν μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες και τη σταθερότητα στην περιφέρειά μας, τότε οι άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να "ψηφίσουν με τα πόδια τους" και να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

Ένας πιο ενεργός ρόλος του ΝΑΤΟ στη σημερινή προσφυγική κρίση, δεν βρίσκεται στην ατζέντα . Έχουμε κάποιες ικανότητες να κινητοποιήσουμε τις δυνατότητες άμεσης αντίδρασης των κρατών μελών, αλλά αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «σκύψει» πάνω από το ζήτημα και κανένας δεν έχει προτείνει έναν πιο ενεργό ρόλο για το ΝΑΤΟ.


Ο Α. Vershbow ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Φεβρουάριο του 2012 αφού υπηρέτησε τρία χρόνια ως Αμερικανός Υφυπουργός Άμυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας. Σε αυτήν τη θέση, ήταν υπεύθυνος για το συντονισμό Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας των ΗΠΑ, που αφορούν τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένου και του ΝΑΤΟ), τη Μέση Ανατολή και την Αφρική .


Πηγή - DefenceMatters.org

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015


Η κατάρρευση είναι εδώ ......


Του Κώστα Στούπα
Η τελευταία  ευκαιρία να αποφύγει αυτή η χώρα τα χειρότερα ήταν κατά τη χρεοκοπία του 2010. Τότε η σύσταση μιας κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας η οποία με σαρωτικές αλλαγές, θα μείωνε και θα εξορθολόγιζε το κράτος και το ασφαλιστικό σύστημα θα είχε αλλάξει ενδεχομένως τα δεδομένα.
Αντ’ αυτού πρυτάνευσε ο λαϊκισμός του λεφτά υπάρχουν, των Ζαππείων και της κατάργησης των μνημονίων με ένα άρθρο και ένα νόμο. Μοιραία η χώρα κινείται με μαθηματική ακρίβεια προς μια ολοσχερή κατάρρευση που θα μοιάζει με εκείνη των βαλκανικών σοβιετικών καθεστώτων.
Προχθές ένας φίλος της στήλης ο Constantine69 δημοσίευσε στο διάλογο το παρακάτω σχόλιο που αποτελεί αφορμή για το σημερινό άρθρο.
"K. Στούπα είστε ο μόνος αρθρογράφος που διαβάζω καθημερινώς. Όχι απαραίτητα γιατί συμφωνώ πάντα μαζί σας. Ένα χαρακτηριστικό των άρθρων σας είναι η (σχεδόν) διαρκής και έντονη απαισιοδοξία.
Σύμφωνα με αυτά, το ελληνικό κράτος θα έπρεπε να έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό. Φτάσαμε πολύ κοντά τους τελευταίους μήνες, αλλά παρά ταύτα αυτό δεν έχει ακόμα συμβεί.
Όπως γράψατε, επίκειται φοροκαταιγίδα.
Μένει να φανεί η επίδρασή της. Όπως και η επίδραση του κρατικού "δεν πληρώνω" εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος. Η πορεία εσόδων από το φθινόπωρο του παρόντος έτους μέχρι και τις αρχές του επομένου θα κρίνει αν πράγματι στο ελληνικό κράτος θα επέλθει η κατάρρευση που τόσα χρόνια προβλέπετε καθότι το παρόν μνημόνιο είναι εξόχως εμπροσθοβαρές.
Αν πιάσουμε καλοκαίρι, είναι σαφές πως η καταστροφή θα έχει αποφευχθεί. Υποθέτω πως τότε η απαισιοδοξία θα πρέπει να πέσει αρκετούς τόνους...".
Ποιος είπε πως την περίοδο της κατάρρευσης των σοβιετικών καθεστώτων ή της χρεοκοπίας της Αργεντινής το σύνολο της κοινωνίας υπέστη τα ίδια δεινά; Απλά στην δημοσιογραφική καταγραφή μιας κρίσης είθισται να προβάλλονται οι ακραίες περιπτώσεις που χαρακτηρίζουν την περίοδο.
Σε γενικές γραμμές οι απόψεις μου κλίνουν προς  την επικράτηση των αισιόδοξων σεναρίων. Οι παλιότεροι αναγνώστες των άρθρων το γνωρίζουν αυτό.  Οι προσδοκίες θα αρχίσουν να βελτιώνονται όταν μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζει το σκληρό πυρήνα των αιτιών της ελληνικής χρεοκοπίας, αρχίσει η αποδρομή της κυρίαρχης κατά τη μεταπολίτευση αριστερής, παρασιτικής, πελατειακής κα κρατικοδίαιτης ιδεολογίας.  Πότε θα συμβεί αυτό; Πιθανότατα προσεχώς εντός του 2016 όταν οι συνθήκες της εν εξελίξει  κατάρρευσης εντείνουν το ήδη ασφυκτικό πλαίσιο διαβίωσης.
Ενίσταται ο φίλος αναγνώστης γιατί κατάρρευση ακούει και κατάρρευση δεν βλέπει.
Ύφεση έχουμε όταν χάνει ο γείτονας τη δουλειά του και κατάρρευση (κραχ) όταν την χάνουμε εμείς, έλεγε ένας Αμερικάνος πρόεδρος.
Η κατάρρευση  όμως είναι εδώ αρκεί να προσέξει κάποιος τι συμβαίνει γύρω μας και πως όλα αυτά αντί να αποκλιμακώνονται σε ένταση επιδεινώνονται.
Λαμβάνουν χώρα σταδιακά μέσω ενός μιθριδατισμού με μικρές δόσεις οι οποίες εθίζουν την κοινωνία στην εικόνα της χρεοκοπίας, και για αυτό οι διαφορές δεν προκαλούν εντυπώσεις ανάλογες.
Ας ορίσουμε κατά αρχήν τι σημαίνει κατάρρευση μιας οικονομίας και ενός κράτους.
α) Η οικονομία…
Κατάρρευση της οικονομίας σημαίνει  πολυετής ύφεση που οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και συνεχόμενη μείωση του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου. Οι χώρες δεν είναι εταιρείες όταν χρεοκοπούν να εξαφανίζονται. Συνεχίζουν να υπάρχουν προσαρμοζόμενες στα νέα δεδομένα.
Κατάρρευση του κράτους σημαίνει η αδυναμία του να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους πολίτες. Οι βασικές από αυτές είναι εθνική ασφάλεια, εσωτερική τάξη, παιδεία, υγεία και συντάξεις.
Κατάρρευση της οικονομίας
Η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση για 7 χρόνια εκτός μιας μικρής αναλαμπής τα τελευταία τρίμηνα του 2014. Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις θέλουν να συνεχίσει και το 2016 με ύφεση. Η εκτίμηση της στήλης είναι πως αν δεν αλλάξει η γραμμή πλεύσης της οικονομικής πολιτικής δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου.
Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη με αυξητικές τάσεις και όχι το αντίθετο. Οι πλέον αισιόδοξες προβλέψεις δεν βλέπουν πως η ανεργία θα μπορέσει να μειωθεί σε φυσιολογικά επίπεδα πριν περάσουν 10-20 χρόνια. Όσο χρειάστηκαν δηλαδή οι πρώην σοβιετικές οικονομίες που πήγαν καλά στη συνέχεια όπως π.χ. η Πολωνία, η Τσεχία κλπ.
Περί τις 200 με 300 χιλιάδες Έλληνες με καλές επιστημονικές και επαγγελματικές ειδικεύσεις έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Αν το εργατικό δυναμικό είναι 5 εκατ., οι 300 χιλιάδες αντιπροσωπεύουν 6% του εργατικού δυναμικού, το 20% των ανέργων αν αυτοί είναι 1,5 εκατ.
Μην νομίζετε πως όλοι οι πολίτες των σοβιετικών χωρών τις εγκατέλειψαν μετά την κατάρρευση. Με την επιδείνωση της κατάστασης τους ειδικευμένους θα ακολουθήσουν οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι, αλλά εκεί ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος από τις εξωευρωπαϊκές μεταναστευτικές ροές. Ο ανταγωνισμός για τις ίδιες ανειδίκευτες θέσεις εργασίας με τριτοκοσμικούς παρίες σε ξένες χώρες δεν απέχει πολύ αν δεν λαμβάνει ήδη χώρα. Η κατάσταση έχει αλλάξει από την εποχή που οι ανατολικοευρωπαίοι ανειδίκευτοι αναζητούσαν μια καλύτερη τύχη στη Δύση.
Από το καλοκαίρι έχουμε capital controls  που έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες στην οικονομία και αυτό τώρα αρχίζει να φαίνεται, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
Οι Έλληνες έχουν αποσύρει περί τα 120 δισ. ευρώ καταθέσεις και δεν υπάρχουν ενδείξεις πως προτίθενται να τις επαναφέρουν.
Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται για τέταρτη φορά μέσα σε 7 χρόνια και πάνω από 60 δισ.  ευρώ φαίνεται πως έχουν πέσει σε "μαύρη τρύπα".
Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να φεύγουν από τη χώρα. Όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει τις βασικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και είναι έτοιμες να μεταφέρουν όλες τις δραστηριότητες  σε ημέρες.
Η ελληνική οικονομία ουσιαστικά έχει καταρρεύσει.  Η εκτίναξη της ανεργίας από το 1,5 στα 2 εκατ. ποσοτικά μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση
Το ερώτημα δεν είναι αν θα καταρρεύσει αλλά πόσο θα παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση;
β) Το κράτος...
Τα κρατικά έσοδα στο 9μηνο είναι εκτός στόχων κατά 4,5 δισ. ευρώ και πάνω από 2 δισ. σε σχέση με τους προσφάτως αναπροσαρμοσμένους στόχους.
Το κράτος το 2015 ουσιαστικά έχει κηρύξει στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα, περιορίζοντας τις δαπάνες του μόνο στην καταβολή μισθών και συντάξεων εν μέσω μειώσεων προκειμένου να αντεπεξέλθει.
Τι σημαίνει αυτό;
Ένα καλό παράδειγμα είναι η υγεία. Αν έχετε πάει σε ελληνικό νοσοκομείο τον τελευταίο καιρό θα έχει διαπιστώσει πως πλέον σε αρκετά δεν υπάρχουν σεντόνια και φάρμακα καθώς το κράτος δεν πληρώνει τις φαρμακοβιομηχανίες και τους άλλους προμηθευτές.
Στην παιδεία, την αστυνομία κλπ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.
Το κράτος έχει στραγγίξει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του δημοσίου και ελπίζει πως με την καταβολή κάποιας δόσης θα καταφέρει να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις ως έχουν για μερικούς μήνες ακόμη.
Τους τελευταίους μήνες για να πληρώσει συντάξεις έχει βάλει χέρι στο Ταμείο Αλληλεγγύης γενεών.
Όταν από το 2010 και μετά από τη στήλη αυτή κάναμε λόγω για συντάξεις Βουλγαρίας του επιπέδου των 300 ευρώ, κατηγορούμασταν για τρομολαγνεία. Τώρα η ίδια η πλέον αντιμνημονιακή κυβέρνηση έχει αρχίσει να μιλά για συντάξεις των 380 ευρώ. Καθώς οι αριθμοί είναι άτεγκτοι είναι θέμα χρόνου να μιλήσουν και για συντάξεις κάτω των 300 ευρώ.
Ουσιαστικά δηλαδή η κατάρρευση είναι παρούσα και σε μεγάλο βαθμό έχει συντελεστεί. Σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρξει ένα πρωί που το κράτος δεν θα καταβάλει ολοσχερώς μισθούς και συντάξεις καθώς τα έσοδα παρουσιάζουν φθίνουσα πορεία όχι ολοσχερή εξαφάνιση.
Η εικόνα της κατάρρευσης...
Αν η παρακάτω εικόνα, ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες δεν περιγράφει συνθήκες κατάρρευσης τότε τι περιγράφει;
"ΠΟΕΔΗΝ: Οι επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι εμφανείς. "Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν υγειονομικό υλικό, φάρμακα, υλικά διατροφής και άλλα είδη απαραίτητα για την ασφαλή λειτουργία τους. Αναστέλλονται χειρουργεία ελλείψει χειρουργικών υλικών. Δεν διαθέτουν γάντια, γάζες, σύριγγες, βαμβάκι κ.λπ.. Εφημερεύουν και βγαίνουν στη γύρα σε κοντινά νοσοκομεία για δανεικά υλικά. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης ενόψει του χειμώνα. Υποβαθμίζεται η ποιότητα του φαγητού των ασθενών".
Τα παραπάνω, σύμφωνα με την ΠΟΙΕΔΗΝ, συνθέτουν μια "εφιαλτική εικόνα" για τα νοσοκομεία, τα οποία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους έλαβαν το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ, από το 1,350 δισ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2015...".