DATE

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016


ΟΣΜΕΣ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ


γράφει ο Βαγγέλης Ντάλης


Θυμόμαστε τί απέγιναν τα σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων ; Ναι, η Siemens, το Βατοπαίδι, δομημένα ομόλογα, εξοπλιστικά κλπ. Έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης ή μπα … Αν δεν τα θυμόμαστε, αφού ως λαός έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, δεν πειράζει. Μας περιμένουν τα επόμενα. Η Τράπεζα Αττικής, ας πούμε.

Κάθε κυβέρνηση έχει την τράπεζα με την οποία κάνει όλους τους «φιλικούς διακανονισμούς» της, εξυπηρετεί ημετέρους, δίνει δάνεια άνευ εγγυήσεων, χρηματοδοτεί το κόμμα της κλπ. Το ΠΑΣΟΚ είχε την Αγροτική Τράπεζα. Εκδότες, επιχειρηματίες, συνδικαλιστές εκ μέρους συνεταιρισμών έπαιρναν δάνεια με μία μόνο κυβερνητική εντολή. Με 2-3 εκατομμύρια σταθερούς καταθέτες, κατάφερε να «φαληρίσει» και να ξεπουληθεί στον, φίλα προσκείμενο, ανερχόμενο τραπεζίτη. 
Η ΝΔ είχε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Με σταθερή κερδοφορία κι αυτό, κατάφερε να γίνει ζημιογόνο από τα πολλά αφερέγγυα δάνεια. Η παρούσα κυβέρνηση έχει ως όχημα την Τράπεζα Αττικής.

Την επόμενη εβδομάδα θα φτάσουν στον εισαγγελέα τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου για το τελευταίο 9μηνο. Εκεί λέγεται ότι θα αποκαλυφθούν πράματα και θάματα για τον νεόκοπο υπερθεματιστή - καναλάρχη, κύριο Καλογρίτσα. 20 μέρες πριν από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες φέρεται να πήρε δάνειο χωρίς εχέγγυα. Το ίδιο διάστημα δηλαδή που η ίδια τράπεζα του έδωσε εγγυητική επιστολή για να μπορέσει να συμμετάσχει στον πλειστηριασμό – διαγωνισμό. Μια υπόθεση που θυμίζει λίγο Κοσκωτά. Αγορές με χρήματα που έδινε η τράπεζά του και τα οποία φαίνεται ότι υπήρχαν αλλά στην πραγματικότητα ήταν χρήματα των καταθετών της. Ο σάλος πάντως ξεσηκώθηκε και τα αντίπαλα κανάλια δεν πρόκειται να αφήσουν να περάσει έτσι το θέμα.

Η κυβέρνηση βιάστηκε να πάρει τις αποστάσεις της για να μην λερωθεί. Εάν αποδειχθεί ότι …κλπ δεν θα πάρει την άδεια δήλωσε. Πού ήταν όμως όταν έπρεπε να ελέγξει την προέλευση των χρημάτων του Καλογρίτσα; Είχε βουίξει ο τόπος ότι ο Καλογρίτσας ήταν ο εκλεκτός της. Αυτή έκανε όμως ότι δεν καταλάβαινε. Ούτε και ακύρωσε τη συμμετοχή του όταν αυτός κατέθεσε εκπρόθεσμα την εγγυητική του επιστολή. Το πρωτόκολλο έμεινε ανοιχτό υπερωριακά για να τον περιμένει !

Ξεχνάμε εύκολα είπαμε, αλλά όχι όλοι. Ας θυμηθούμε σκηνές από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, μήπως και καταλάβουμε ότι κάθε φορά βλέπουμε περίπου το ίδιο έργο αλλά με άλλους πρωταγωνιστές. Στο Βατοπαίδι κάτι εκατομμύρια της Μονής, διακινούνταν μέσω κυπριακών τραπεζών και off-shore εταιρειών. Πού πήγαιναν όλα αυτά τα χρήματα; Μήπως σε μίζες και χορηγίες; Γιατί την ίδια εποχή αντάλασσε βοσκοτόπια με το δημόσιο αποκτώντας χρυσοφόρες εκτάσεις για ένα κομμάτι ψωμί. Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Η υπόθεση έκλεισε δικαστικά και κανένας δεν είναι ένοχος. Ο βασικός πρωταγωνιστής, Θοδωρής Ρουσόπουλος, δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πηγαινοερχόταν στο Άγιο Όρος προσκεκλημένος του ηγούμενου Εφραίμ. Όχι μόνο αθωώθηκε αλλά πρόσφατα επιβραβεύτηκε. Ανέλαβε πρόεδρος στο ΚΠΕΕ (Κέντρο Πολιτικής Έρευνας και Επικοινωνίας). Λειτουργεί ως σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και οι διοικήσεις του διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Κανένας διαπλεκόμενος δεν πάει χαμένος σε αυτόν τον τόπο !

Το σκάνδαλο Siemens χάθηκε στη …μετάφραση. Με την καταγέλαστη δικαιολογία ότι δεν είχαν μεταφραστεί κείμενα της αλληλογραφίας ελληνικών και γερμανικών υπηρεσιών. Ο πρωταγωνιστής Χριστοφοράκος είναι καλά και ζει μόνιμα στη Γερμανία. Η οικογένεια Μητσοτάκη η οποία, κατά δήλωση της Ντόρας, δεχόταν τα δωράκια της γερμανικής εταιρείας, κάτι ηλεκτρικές οικοσυσκευές κλπ, επίσης ζει και βασιλεύει. Ο Κυριάκος μάλιστα κάνει πρόβες με το πρωθυπουργικό κοστούμι. Είπαμε, ξεχνάμε εύκολα …

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προαλείφεται να έχει κι αυτό την ίδια αντιμετώπιση με τη Siemens. Η υπόθεση κινδυνεύει με επ’ αόριστον αναβολή γιατί, λέει, ένας εκ των 35 κατηγορουμένων, Σέρβος υπήκοος, δεν έχει παραλάβει το παραπεμπτικό βούλευμα μεταφρασμένο στη μητρική του γλώσσα ! Το σχετικό αίτημα του κατηγορουμένου απορρίφθηκε (γιατί ;;;) από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Αναγκάσθηκε να επέμβει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας και στο αίτημά του το Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι η μετάφραση δεν θα είναι δυνατή πριν τον Ιανουάριο του 2017. Δεν βιαζόμαστε …

Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυό το σκάνδαλο. Και στη μέση η Δικαιοσύνη. Χώρος απροσπέλαστος για την κοινωνία, επιδεχόμενος όμως τηλεφωνήματα (σύμφωνα με καταγγελίες λειτουργών της) αλλά και ποικιλότροπες πολιτικές πιέσεις. Να θυμίσουμε ότι η επαγγελματική εξέλιξη των δικαστών εξαρτάται από αποφάσεις και κρίσεις της κυβέρνησης. Με τις κυβερνήσεις μπορεί να σχετίζεται, με την κοινωνική κατάσταση όμως όχι. Οι δικαστικοί λειτουργοί είναι οι μόνοι που κατάφεραν να ανατρέψουν όλα τα μνημονιακά μέτρα και οι μισθοί τους να επανέρθουν στα προ του 2010 επίπεδα !

Σκάνδαλα όμως δεν είναι μόνο τα οικονομικά. Πριν λίγο καιρό έγινε το μακελειό της Αίγινας. Ταχύπλοο διεμβόλισε σκάφος αφήνοντας 4 νεκρούς και μια ανάπηρη γυναίκα. Ο φερόμενος ως καπετάνιος του ταχύπλοου όχι μόνο δεν βοήθησε το άλλο σκάφος αλλά ενημέρωσε το Λιμενικό μετά από 2-3 ώρες. Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για το έγινε αυτές τις 2-3 ώρες. Άλλους επιβάτες δηλώνει ότι είχε ο καπετάνιος, άλλους δηλώνουν ότι είδαν οι διασωθέντες του άλλου σκάφους. Βασικοί μάρτυρες δεν καλούνται να καταθέσουν. Ακούγεται ότι 2 υπουργοί της κυβέρνησης ήταν ανάμεσα στους επιβάτες κι αυτοί όχι μόνο δεν διαψεύδουν άμεσα αλλά είναι και εξαφανισμένοι 2-3 μέρες. Την τρίτη ημέρα εμφανίζονται ενώπιον του ρεπόρτερ της κρατικής τηλεόρασης μόνο, κάνουν κάποιες δηλώσεις αλλά χωρίς να δεχτούν καμία ερώτηση. Έκτοτε, σιωπή σκεπάζει το θέμα.

Οι Ρωμαίοι έλεγαν ότι «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Οι κυβερνώντες μας όμως έχοντας φτάσει να θεωρούν τα Αρχαία Ελληνικά ως «νεκρή γλώσσα», περιμένουμε να διαβάζουν και Λατινικά, τα οποία πράγματι είναι ; Όπως και οι προηγούμενοι, δεν έχουν διάθεση να συγκρουστούν με κανένα «συμφέρον». Την παραμονή τους στην εξουσία επιδιώκουν, χτίζοντας σχέσεις με τα άλλα κέντρα εξουσίας.

Ο επόμενος –μία από τα ίδια – πρωθυπουργός οικοδομεί το προφίλ του. Σοβαρός, συγκρατημένος, «λέω την αλήθεια». Δεν υπόσχεται πολλά. «Μειώνουμε στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ» είπε και χαρήκαμε όλοι γιατί θα γλιτώνουμε 18 ολόκληρα ευρώ από κάθε λογαριασμό ΔΕΗ. Μήπως θυμήθηκες βρε Κυριάκο, τώρα που αγκαλιαζόσασταν στη ΔΕΘ με τον Αντώνη Σαμαρά να τον ρωτήσεις τί απέγινε εκείνο το «δωρεάν wi-fi» που μας είχε υποσχεθεί; Ακόμα το περιμένουμε …


Δεν υπάρχουν σχόλια: