DATE

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016


Το φιλμ νουάρ με τους εφιάλτες 

του Τσίπρα



του Μάκη Ανδρονόπουλου 

Θα περιμένει το ΔΝΤ άλλους δώδεκα μήνες για να γίνουν οι γερμανικές εκλογές και να αποφασίσει το Βερολίνο τι θα κάνει με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους; Ή θα εγκαταλείψει οριστικά το ελληνικό project (από το οποίο απέχει εδώ και 14 μήνες); That’s the question που θα ΄λεγε και ο Σακεσπήρος.
Διότι, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν ξεκαθάριζε προ ημερών στην Ουάσιγκτον πως «το ΔΝΤ έχει κανόνες. Δεν θα αλλάξουμε τους κανόνες του για την Ελλάδα (σ.σ: λες και δεν το έκαναν). Η Γερμανία θα αποφασίσει αν θέλει την επιστροφή μας στο πρόγραμμα ή όχι». Και για όσους δεν κατάλαβαν, ένας άλλος αξιωματούχος του ΔΝΤ διευκρίνισε«ή θα πρέπει να γίνει ελάφρυνση του χρέους ώστε να μπορεί να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα πρέπει να πείσει το γερμανικό κοινοβούλιο ότι η παρουσία του δεν είναι απαραίτητη».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προφανώς το έχει ρίξει στη μεταφυσική για να σώσει την παρτίδα (και την πατρίδα ενδεχομένως), διότι ο μόνιμος εφιάλτης που τον ξυπνάει τα βράδια είναι ένας κύριος Σόιμπλε καγκελάριος!… Ο οποίος κρατάει ένα «κόφτη» στο χέρι και πλησιάζει απειλητικά. Γυρίζει πλευρό και βλέπει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να του κουνάνε το δάκτυλο και να του λένε πως δεν ψηφίζουν άλλες περικοπές. Ξαναγυρίζει και βλέπει τη δημοσκόπηση της «Αυγής» που λέει ότι το 36% κρίνει ότι μία κυβέρνηση της ΝΔ θα ήταν η καταλληλότερη για τη χώρα, ενώ μόλις το 14% απάντησε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το 90% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της κυβέρνησης και το 85% να εκτιμά ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, το 80% δηλώνει δυσαρεστημένο και με τη λειτουργία της αντιπολίτευσης. Εκεί ξύπνησε κάθιδρος, διότι αυτά δεν τα λέει ο Θεοδωρικάκος.
Αυτό είναι!… Το 80% δυσαρεστημένο με την αντιπολίτευση… αυτή είναι η μόνη του ελπίδα, η αντιπολίτευση!… Εφτιαξε καφέ και πήρε τις κυριακάτικες εφημερίδες. Δύο εκατομμύρια πολίτες όμηροι των φόρων και των δανείων!.. Δύο δισ. ευρώ νέοι φόροι το 2017!.. Εθνομηδενισμός, κατά της ορθόδοξης πίστης, της ιστορικής μνήμης, της ελληνικότητας!.. Και το χειρότερο, ένα ρεπορτάζ για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον με τους επικεφαλής των hedge funds το οποίο μετέφερε δήλωση επενδυτή: «O Τσίπρας έλεγε όλα τα σωστά, αλλά δεν έπειθε»…
Και πώς να πείσει να συμμετάσχουν στην τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα χρειαστεί μέσα στο 2017, όταν οι επενδυτές έχουν χάσει το 50% των κεφαλαίων τους από την τρίτη; Μάλλον θα χρειαστεί τέταρτο Μνημόνιο!.. Δεν βγαίνει αυτή η ιστορία, πρέπει να κουρευτεί το χρέος για να αλλάξει το κλίμα, μέσα και έξω. Υπομονή!.. Να φτάσουμε μέχρι την Πρωτοχρονιά, να δούμε τι θα κάνει η Κριστίν.
Πάντως, αν ζορίσουν τα πράγματα, έχουμε και plan B. Ο κόσμος δεν αντέχει, άρχισαν και οι πλειστηριασμοί. Θα τα ρίξουμε όλα στον Σόιμπλε και σία. Μια «μετωπική με το Βερολίνο» μπορεί να καταστεί αναπόφευκτη. Για καλό και για κακό, δεν πειράζει να κρατηθούν λίγο οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι εξοφλήσεις ιδιωτών. Να φτιάξουμε μια κάβα, ένα πρωτογενές πλεόνασμα, 3, 756 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο και… βλέπουμε.
Ψυχραιμία. Ευτυχώς που ο Μητσοτάκης πρότεινε τη συζήτηση για τη διαπλοκή. Είναι και ο καλός άγγελος, ο Στουρνάρας που αποκάλυψε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής πως η πλαστογραφία του ελλείμματος (6,3% το ’98 και 5,8% το ’99) από τον Σημίτη κόστισε 20 δισ. ευρώ για να το εμφανίσει 3,5%. Λες να υπάρχει Θεός;…  Να πάρω τον Ιερώνυμο… Α! να δω λίγο και τα πρόσωπα του ανασχηματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: