Με αφορμή την κρίση της Ντόχα
του Μάκη Ανδρονόπουλου
Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία λειτούργησε ως καταλύτης απρόσμενων εξελίξεων.
· Απέδωσε τα πρωτεία στην εκπροσώπηση του Αραβικού Κόσμου στην Αίγυπτο και στον πρόεδρο Σίσι.
· Έλαβε λίτρα, όπως σωστά έγραψε μία καλά πληροφορημένη ιστοσελίδα, 400 δισ. δολαρίων (πωλήσεις όπλικών συστημάτων κλπ), και ξέκοψε τις σχέσεις ουαχαμπιτών Σαούντ με τους τζιχαντιστές.
· Έφερε κοντά την Αίγυπτο με την Σαουδική Αραβία που είχαν αντιπαλότητα στην καθοδήγηση του Αραβικού Κόσμου και
· προκάλεσε την απομόνωση του κρυπτο-τζιχαντιστικού Κατάρ με τις διπλωματικές κινήσεις Αιγύπτου, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μπαχρέιν, Υεμένης και Ανατολικής Λιβύης.
· Οδήγησε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερνταγάν να πάρει θέση υπέρ του χρηματοδότη του (επενδύσεις 20 δισ. δολ. στην Τουρκία) ισλαμιστή Εμίρη του Κατάρ Αλ Θανί και να στείλει στρατό για την προστασία του.
· Άρχισε ο εξοπλισμός των Κούρδων από τους Αμερικανούς για την αντιμετώπιση των τουρκικών στρατευμάτων.
· Ταυτόχρονα είχαμε δύο αιματηρές επιθέσεις τζιχαντιστών στο Μάντσεστερ και στην Γέφυρα του Λονδίνου.
· …και για πρώτη φορά έγινε αιματηρή επίθεση του ISIS στην Τεχεράνη.
· Είναι σαφές ότι η συρρίκνωση του εδαφικού χώρου των τζιχαντιστών οδηγεί στην εντατική εξαγωγή των επιχειρήσεών τους στο …εξωτερικό.
Από αυτές τις εξελίξεις προκύπτουν τα εξής κεντρικά συμπεράσματα: α) η αποφασιστικότητα της διοίκησης Τραμπ να λύσει τα ζητήματα γρήγορα και αποφασιστικά (διάβαζε «αμερικάνικα»), β) να συγκροτηθεί Κουρδικό Κράτος, γ) αυτό οδηγεί τον Ερντογάν να αντιδράσει όπως μπορεί (Κατάρ, προβολή απαιτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ), δ) Τουρκία-Ιράν θα βρεθούν όλο και πιο κοντά, ενώ ε) η Ρωσία θα χρειαστεί να διαλέξει είτε την σύσφιξη της φιλίας της με τις ΗΠΑ, είτε στην ενταντικοποίηση της αντιπαλότητας με αστάθμητες συνέπειες.
Οι εξελίξεις αυτές ίσως οδηγήσουν σε ένα γενικευμένο και μακροχρόνιο ενδοϊσλαμικό πόλεμο με πολλές εσωτερικές θρησκευτικές αντιθέσεις τζιχαντιστές-παραδοσιακοί-μετριοπαθείς μουσουλμάνοι, αλλά και σουνίτες-σιίτες-αλεβίτες και χριστιανοί, πόλεμοι για τους ενεργειακούς και τους υδάτινους πόρους, τριχοτόμηση Συρίας και Ιράκ, δημιουργία αναγνωρισμένου Κουρδιστάν, δύο παλαιστινιακά κράτη κ.ο.κ. Αυτά βέβαια είναι εικασίες. Το σίγουρο είναι ότι το ταξίδι Τραμπ στη Μέση Ανατολή άλλαξε τα δεδομένα, καθώς λειτούργησε σαν καταλύτης και αυτή είναι μόνο η αρχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου