DATE

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015


Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ... την αυτοδυναμία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ψηφοφόροι είναι κουρασμένοι, εκνευρισμένοι και προφανώς φοβισμένοι με τα επερχόμενα, γι΄ αυτό και το κεντρικό αίτημα της κοινωνίας τώρα είναι σταθερότητα και ανάπτυξη. Σταθερότητα γιατί οι πολιτικές διεργασίες των τελευταίων ετών έχουν εξουθενώσει τους πολίτες που επιδιώκουν την πλήρη και οριστική απαλλαγή από το παλιό καθεστώς του πελεταιακού κράτους. Ανάπτυξη γιατί όλοι ξέρουν πως μόνο αυτή θα λύσει το ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό και θα φέρει νέες θέσεις εργασίας.
Μέσα στο κλίμα αυτό, οι ψηφοφόροι κατά βάθος γνωρίζουν ότι το 3ο Μνημόνιο φέρνει στη χώρα το μυθώδες ποσό των 90 δισ. ευρώ περίπου (εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στο πρόσωπο του Τσίπρα), με τα οποία θα πληρωθούν τα χρέη της τριετίας (γεγονός που χαλαρώνει την δημοσιονομική αγωνία), θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες (που ουσιαστικά έχουν εθνικοποιηθεί) και περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, αλλά τις εμπόδιζε το πελατειακό σύστημα ολιγαρχών-κατασκευαστών-συνδικαλιστών-πολιτικών. Επίσης, περιλαμβάνει 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη που δεν θα τα πάρουν οι επιτήδειοι αυτή τη φορά...
Οι προβληματισμοί αυτοί θα κυριαρχήσουν στο εκλογικό σώμα, παρά τις απογοητεύσεις για τον ΕΝΦΙΑ, την τρομοκρατία για τις συντάξεις, τις ανατροπές στους αγρότες και την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες το πρώτο κόμμα, ιδιαίτερα αν έχει μια διαφορά 2-3% από το δεύτερο, θα πάρει το 80% των αναποφάσιστων. Άλλωστε, επειδή το διακύβευμα είναι μεγάλο, ο κόσμος θα ξορκίσει την ακυβερνησία και την προοπτική μιας αδύναμης κυβέρνησης. Έτσι, εκτιμούμε, ο Αλέξης Τσίπρας και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να πάρουν την αυτοδυναμία που δικαιούνται ιστορικά. Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στα ακόλουθα επιχειρήματα:
1. Ο Τσίπρας είναι εξαιρετικά τυχερός και ο ΣΥΡΙΖΑ πιο ανάλαφρος μετά την αποχώρηση των αναχρονιστών δραχμιστών και των αντιευρωπαϊστών. Ο Τσίπρας είναι ο μόνος που διαθέτει κεφάλαιο πολιτικής αξιοπιστίας και είναι αυτός που μπορεί να συμμετάσχει δημιουργικά στην υπό εκκόλαψη επανίδρυση της ευρωζώνης.
2. Η Νέα Δημοκρατία 1ο κόμμα; ... Μα είναι μια αστεία κατασκευή των τελευταίων ημερών που επέβαλαν στον Μεϊμαράκη οι βαρώνοι και οι επικοινωνιολόγοι, καθώς η στάση του ήταν πολύ ηττοπαθής. Όλη την περίοδο των ψηφοφοριών στη Βουλή ρωτούσε με αγωνία τον Τσίπρα αν θα κάνει εκλογές και ψέλιζε ότι ψήφισαν τα μέτρα για να μείνει η χώρα στο ευρώ. Δεν υπάρχει τίποτε δημιουργικό και καινούργιο από τη δεξιά, παρά μόνο η προσπάθεια εξομοίωσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την εξίσωση της καταλήστευσης και χρεοκοπίας της χώρας με την συμφωνία που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που επιχειρεί είναι να κάνει καραμπόλα κατά ΣΥΡΙΖΑ με Λαφαζάνη...
3. Η ΛΑΕ ξεφουσκώνει, η κα Κωνσταντοπούλου συμμετέχει ως ανεξάρτητη, το Ποτάμι αποσυσπειρώνεται, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ αγωνίζονται για την είσοδο, ο Λεβέντης στο facebook είναι ανέκδοτο, το ΚΚΕ είναι σε σύγχυση και τρέμει τον Λαφαζάνη γι’ αυτό και τον χτυπάει, και η Χρυσή Αυγή δεν έχει πια δυναμική.
4. Ο λαός δεν συμπαθεί την ακυβερνησία και η εμπειρία που έχει από τις συμμαχικές κυβερνήσεις δεν είναι καθόλου θετική. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τα μικρά κόμματα του κέντρου, απλώς θα κατέτρωγε ζωτικότητα και ορμή από την κυβέρνηση. Ένας μεγάλος συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ έχει αποκλειστεί, γιατί η ΝΔ θα προσπαθούσε να καλύψει τα σκάνδαλα και την πελατεία της των μεγαλοφοροφυγάδων από τις λίστες εξωτερικού και τα θαλασσοδάνεια της διαπλοκής.
5. Επειδή όλα αυτά είναι γνωστά στα κομματικά επιτελεία, καλλιεργούν την αποχή μπας και σώσουν τα προσχήματα.
Όμως οι πολίτες ξέρουν, θα ψηφίσουν και θα ψηφίσουν σταθερότητα για ανάπτυξη και θα καταψηφίσουν τα κόμματα του παλιού καθεστώτος που χρεοκόπησαν τον λαό και τη χώρα. Ο Τσίπρας δικαιούται να πάρει απλόχερα την αυτοδυναμία, για να ανοίξει τον καινούργιο πολιτικό κύκλο που θα αναδείξει τη χώρα μας στη θέση που της αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: