DATE

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015


Ο διαμελισμός της Συρίας και η στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης



Του Μάκη Ανδρονόπουλου


Ενώ εμείς παθαίνουμε κράμπα στο λαιμό όταν βλέπουμε τον Σύρο πατέρα μέσα στα αίματα να απομακρύνει το αγοράκι του από το χαμό, ενώ εμείς γυρίζουμε το κεφάλι επειδή δεν αντέχουμε να κοιτάξουμε τη φωτογραφία με τα ξεβρασμένα άψυχα παιδάκια στην αμμουδιά, ο πολύς Ζακ Ατταλί μας προειδοποιεί πως «δεν έχουμε δει τίποτε ακόμη», πως «μερικές φορές ο πόλεμος είναι αναγκαίος» και ότι εν τέλει, «οι πρόσφυγες θα κάνουν την Ευρώπη πρώτη δύναμη»…

1. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καθυστερημένος όπως πάντα στα ραντεβού του με την ιστορία, ανακοίνωσε ότι τις «επόμενες εβδομάδες» θα γίνουν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία με στόχο να σταματήσει η εξάπλωση του ISIS και οι επιθέσεις τρομοκρατών στη Γαλλία. Σημειωτέον ότι πρόκειται για επιχειρήσεις ανεξάρτητες από τους αμερικανικούς σχεδιασμούς και τη συμμαχία Δυτικών και Αράβων, αλλά και αγνώστου διεθνούς νομιμοποιθητικού πλαισίου.
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, μεταξύ των επιχειρημάτων για τις αεροπορικές επιδρομές ανέφερε ότι ο ISIS εκπαιδεύει μαχητές για να χτυπήσουν τη Γαλλία, η οποία έχει υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις με πιο οδυνηρή αυτή του Charlie Hebdo. Είναι γνωστό ότι η συμμετοχή της Γαλλίας στη συμμαχία κατά του ISIS χαρακτηρίστηκε από την άρνησή της για επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας, θέση που εγκατέλειψε ο Ολάντ στις 7 Σεπτεμβρίου.
Τι μυρίστηκε ο Γάλλος και κάνει ξαφνικά προβολή ισχύος; Βλέπει όπως εμείς, επικείμενη μοιρασιά της Συρίας και πάει να βάλει πόδι ή απλώς οι επιδρομές είναι και για εσωτερική κατανάλωση, με στόχο την αναστύλωση του κύρους του, το οποίο μετά την εντολή της Ουάσιγκτον να αποτρέψει το Grexit έχει πάρει τα πάνω του.
Με δυό λόγια, ο Ολάντ με άλλοθι το προσφυγικό κύμα και το στρες της τρομοκρατίας έτοιμάζεται κι αυτός να οργώσει με βόμβες τη χώρα, όπου εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι σε καταυλισμούς, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

2. Δύο πρόσφατες ενδείξεις επιβεβαιώνουν πως οι Αμερικανοί τα έχουν βρει με τους Ρώσους και έχουν επαναριοθετήσει τον γεωπολιτικό χάρτη ελέγχου και επιρροής, όπως υποστηρίζουμε από την αρχή του Ιουνίου*. Η πρώτη ένδειξη έχει να κάνει με το ρωσοαμερικανικό φλερτ στη Συρία που προμηνύει τον διαμελισμό της και η δεύτερη αφορά στο νέο αφορισμό του Τζόρτζ Σόρος, σύμφωνα με τον οποίο «η διάσωση της Νέα Ουκρανίας πρέπει να είναι η κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ» (ΣΣ: το Νέας Ουκρανίας, σημαίνει όχι την παλιά, δηλαδή «αποδέχεται» πως η Ουκρανία έχει de facto διαμελισθεί). Οι ενδείξεις αυτές, όπως άλλωστε οι πυκνές συστηματικές επαφές Κέρι-Λαβρόφ, καταδεικνύουν πως μια νέα γεωπολιτική γεωγραφία έχει συμφωνηθεί.

3. Οι Ρώσοι  κατασκευάζουν νέο αεροδιάδρομο στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λατάκιας, ώστε να είναι κατάλληλος για μεγάλα οχηματαγωγά αεροσκάφη. Επισήμως δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτικό υλικό στη Συρία και ότι η συνδρομή τους στον συριακό στρατό είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.
Εκτιμάται ότι θα υπάρξει σύντομα άμεση εμπλοκή ρωσικών δυνάμεων στη μάχη κατά του ISIS, γι΄ αυτό και η Μόσχα που φιλοδοξεί να ηγηθεί στη μάχη εναντίον του, κάλεσε σε στρατιωτική συνεργασία τις ΗΠΑ για να αποφευχθούν «ανεπιθύμητα ατυχήματα».

4. Η αναβαθμισμένη σε άνδρες, συμβούλους και εξελιγμένα οπλικά συστήματα της Ρωσίας στη Συρία προκαλεί αμηχανία στους δυτικούς κύκλους. Οι Αμερικανοί σχολιάζουν πως η ρωσική εμπλοκή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη βία και αστάθεια. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται πως θα μπορούσε να συμβάλλει στο τέλος του εμφυλίου πολέμου, αν και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας μπορεί να διασωθεί.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Χεζμπολά θεωρεί πιθανή τη διάσπαση και απαιτούν Ρωσία, Ιράν και Άσαντ να ελέγχουν και η οποία περιλαμβάνει μια το χώρο από το Χαλέπι και κατά μήκος της ακτής δια της Χομς, έως τη Δαμασκό και τα περίχωρά της που επεκτείνεται έως τα σύνορα με το Ισραήλ, αφήνοντας εκτός τις πλούσιες σε πετρέλαιο ανατολικές περιοχές.
Η Ουάσιγκτον προτιμά βέβαια τη Ρωσία να συμμετέχει στη συμμαχία, ενώ η Μόσχα κάνει λόγο για τη συγκρότηση ενός ενωμένου μετώπου ενάντια στις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία, καθώς η συμμαχία κατά του ISIS «οικοδομήθηκε σε λαθεμένες αρχές, οι οποίες αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο», καθώς δεν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

5. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πρόσφατα ότι «Τουρκία και Ρωσία εγγυητές της σταθερότητας» και ότι επιδιώκουν από κοινού την έναρξη ενός συγκεκριμένου διαλόγου, προσανατολισμένου στα αποτελέσματα πολιτικής διαδικασίας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σημειώνεται ότι Ρώσοι και Τούρκοι, ο καθένας για δικούς του λόγους, δεν θέλει ανεξάρτητες κουρδικές περιοχές που εξελίσσονται σε κρατικό μόρφωμα.

6. Το συμπέρασμα είναι πως θα έχουμε νέα κύματα προσφύγων και μετά την πάροδο της καλοκαιρινής περιόδου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Η επικείμενη την προσεχή Τετάρτη Σύνοδος Κορυφής των 28, θα νομιμοποιήσει στο πλαίσιο του θεωρήματος της «ανθρωπιστικής κρίσης», την εμπλοκή του στρατού. Η ακύρωση του Αβραμόπουλου από τον Γιούνκερ, μπορεί να έχει πιο βαθιά σημασία από την ανικανότητα του πρώτου.

7. Ο ευτελισμός της Συμφωνίας Σένγκεν, το κλείσιμο των συνόρων από Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία θα εγκλωβίσει στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, προσφύγων. Σημειωτέον ότι μετά την αποκάληψη των 5.000 όπλων στο πλοίο Haddad 1, πυκνώνουν οι εκτιμήσεις ότι ο ISIS περνάει όπλα στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Η εδραίωση αυτής της φήμης θα οδηγήσει στην στρατιωτικοποίηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας (ευρωπαϊκά στρατεύματα, ΝΑΤΟ ή ότι άλλο) με ότι αυτό συνεπάγεται. Εννοείται πως εάν ήθελαν οι Δυτικοί, θα μπορούσαν με ειδικές επιχειρήσεις αστραπή στη φίλη και σύμμαχο νατοϊκή Τουρκία να «κλείσουν» τα 500 ταξιδιωτικά γραφεία-μαϊμού που διακινούν πρόσφυγες, μετανάστες και κρυπτοτζιχαντιστές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: